Forsyning og VE SKRIV UD

Datacentre kan udfordre den grønne omstilling

af: Soffi Hildebrand, 11-04-2019
Foto: Colourbox

Datacentre er massive strømslugere, som fremtidigt set vil lægge pres på Danmarks grønne strømproduktion og omstilling til vedvarende energi. Det viser en ny analyse fra Klimarådet.

En ny analyse fra klimarådet viser, at datacentre kan udfordre Danmarks grønne omstilling, samt pålægge samfundet en årlig udgift, som når op på 400 millioner kroner i 2030. Det skriver DR

- Datacentrene udgør en massiv udfordring for det danske energisystem og for vores grønne omstilling. Hvis vi ikke er påpasselige, risikerer vi, at datacentrenes strøm kommer fra kulkraftværker herhjemme eller i udlandet, forklarer Peter Møllgaard, formand for klimarådet.

Google, Apple og Facebook har indtil nu planer om at opføre fem datacentre i Danmark, hvor et stort datacenter anvender strøm svarende til omkring fire procent af Danmarks samlede elforbrug.

Dansk Erhverv er uenig i Klimarådets analyse

Dansk Erhverv mener ikke, at Danmarks grønne omstilling er i fare, fordi datacentre selv har udtrykt, at de vil medfinansiere ny vedvarende energi.

Yderligere pointerer Dansk Erhverv, at der er en stigende teknologisk udvikling inden for sol og vind, hvorfor prisen på 400 millioner kroner i 2030, ikke vil blive nær så høj.

- Udviklingen viser, at vi er hastigt på vej mod en fremtid, hvor vedvarende energi opføres uden støtte. Derfor er Klimarådets priser for datacentrenes brug af vedvarende energi sat for højt, forklarer Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.

Stil krav til IT-giganterne

Klimarådet opfordrer regeringen til at stille skarpere krav til datacentrene.

- Facebook, Apple og Google har alle fremlagt planer til at sikre, at deres datacentre forsynes med grøn energi. Det er glædeligt, at selskaberne på den måde tager deres klimaansvar på sig, forklares det i Klimarådets analyse og fortsætter:

- Planerne er dog i mange tilfælde stadig uspecifikke, og skal selskabernes frivillige initiativ for alvor hjælpe omstillingen her til lands, peger Klimarådet på, at datacentrene bør engagere sig i danske projekter for vedvarende energi, som ikke søger offentlig støtte.

Hermed skal datacentrene, ifølge Klimarådet, også bidrage til den grønne omstilling.  

Kilde: DR

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.