Inspiration SKRIV UD

HOFOR eksperimenterer med at minimere CO2-udledning

af: Rebecca Holck Rosenberg og Soffi Hildebrand, 25-02-2019
Kilde: HOFOR

Hovedstadens Forsyningsselskab (HOFOR) er lige nu i gang med et demonstrationsprojekt, som skal bidrage til at minimere – og på sigt helt fjerne – den naturgas- og oliefyrede varmeproduktion og på den måde reducere deres CO2-emission.

Projektet går ud på at flytte en del af varmtvandsforbruget for at undgå spidsbelastninger i varmeproduktionen. På den måde reducerer forsyningsselskaberne deres CO2-emission.

– Det er for eksempel tidligt om morgenen i boligejendomme, hvor mange går i bad samtidigt, at der kommer de her kortvarige spidslastperioder, fortæller energiplanlægger i HOFOR Christine Emilie Sandersen til Energiforum Danmark og fortsætter:

– Ved at flytte en del af varmeforbruget til et senere tidspunkt på dagen kan vi reducere brugen af naturgas og olie i varmeproduktionen, fordi vi kan undgå at starte spidslastværkene op.

Spidslastværkene i HOFOR, som må starte op, når mange af os skal vågne op under bruseren om morgenen, er drevet af brændsler, der ikke er CO2-neutrale. Derfor vil forsyningsselskabet gerne undgå at starte dem op.

Grundlastværkerne, som leverer det meste af varmen, fyres på blandt andet CO2 neutral biomasse.

Eksperimenter med varmelagring

I nuværende fase af projektet er HOFOR i gang med at arbejde på, hvor stor varmelagringskapaciteten i hver enkelt bygning er. På den måde kan de finde ud af, hvor meget varme de kan undlade, at sende afsted til bygningerne og på den måde flytte varmeforbruget.

Det almene boligselskab FSB, som deltager i HOFOR’s demonstrationsprojekt, har selv eksperimenteret med, hvordan man kan udnytte varmelagringskapaciteten.

For nogle år siden udviklede FSB et ”superkølende anlæg” til varmtvands produktion, som kan bedre end almindelige varmtvandsbeholdere kan hive energien ud af varmtvandsforsyningen. På den måde er det vand, der sendes tilbage til forsyningsværket køligere, og det hjælper forsyningsselskaberne med at blive grønnere.

– Gennem deltagelsen i HOFOR’s eksperiment opdagede vi, at det anlæg, vi havde konstrueret, faktisk var løsningen på HOFOR’s og andre forsyningsselskabers problem med ”bade peaks” i varmeforbruget, siger energitekniker i FSB Allan Sanhof til Energiforum Danmark.

I første omgang var anlægs-eksperimentet dog ren spekulation i, hvordan man kunne benytte sig af HOFOR's takststruktur, som belønner god afkøling ved at give en økonomisk bonus, hvis vandet, der sendes retur til forsyningsværkerne, er under en bestemt temperatur.

– Hver grad var værd at jagte, siger energitekniker Allan Sanhof om udgangspunktet for konstruktionen af det superkølende anlæg.

Kommer beboerne til at fryse?

I demonstrationsprojektet vil HOFOR flytte varmeforbruget ved i korte periode sende lidt mindre varme til kundernes radiatorer. Om beboerne kommer til at fryse, og hvordan HOFOR vil flytte varmeforbruget kan du høre mere om på Energiforum 2019.

Du kan også glæde dig til, at Allan Sanhof fra FSB kommer og fortælle om deres ”superkølende anlæg”.

Du kan læse mere om Energiforum 2019’s program, som du finder i Energiforum Danmarks særmagasin for januar 2019 her. Sidste tilmeldingsfrist er i morgen – så skynd dig at sende din tilmelding afsted her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.