Inspiration SKRIV UD

Ny milepæl er nået: 2 millioner danske elforbrugere kan nu flexafregnes

af: Cecilie Holm Arentoft, 05-08-2019
Foto: Colourbox

En ny, banebrydende milepæl er nået. Nu kan to millioner danske elforbrugere afregnes time for time for deres elforbrug, og derved få gevinst af at bruge strømmen, når den er grøn og billig.

Dette fremgår af Energinet.dk.

I Danmark går vi med hastige skridt mod et mere fleksibelt elmarked. Det kom i allerhøjste grad til udtryk d. 1. august, hvor antallet af danske elforbrugere, der kan flexafregnes nåede 2 millioner.

Dermed kan langt over halvdelen af Danmarks i alt 3,4 millioner elforbrugere nu benytte de muligheder, som timeafregning giver, og det er godt for både den grønne omstilling og de private forbrugeres pengepung.

Faste og fleksible priser

Normalt er forbrugerne i dag bundet til at betale en fast pris for strømmen uanset, hvornår på døgnet strømmen bliver brugt, eller om elprisen rent faktisk er høj eller lav i den enkelte time. Dermed har de fleste forbrugere ikke noget økonomisk incitament til at flytte deres daglige elforbrug til de tidspunkter, hvor strømmen er billig, skriver Energinet.dk. 

Men med fjernaflæste elmålere og udrulning af flexafregning er det blevet muligt for mange danskere at gå over til timeafregning i stedet.

Fordelene ved en fleksibel pris

Omlægningen til flexafregning giver helt nye muligheder for smarte og automatiske løsninger, som kan gøre det nemmere for forbrugeren at omlægge sit forbrug til de tidspunkter, hvor strømmen er grøn og billig. Det er en stor fordel for bygningsejerne, der gerne vil styre deres forbrug intelligent og støtte den grønne omstilling, fortæller Dorte Nørregaard Larsen, Sekretariatsleder ved Energiforum Danmark.

-Med flexudrulning kommer der incitament til at lade elbilen op, når strømmen er billigst eller grønnest, fremfor efter vane, fx ved fyraftenstid, siger hun.  

Dette vil være en stor gevinst for den grønne omstilling og elforsyningen, som i højere og højere grad bliver dækket af vedvarende energi. Når elproduktionen kommer til at variere som vinden blæser, er det en fordel, at boligejerne er økonomisk drevet til at flytte deres forbrug til perioder med stort overskud af strøm, fremfor ved sen eftermiddag og tidlig aften, hvor forbruget er størst og elnettet er mest belastet, fortæller Troels Hartung, Energipolitisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgivene.

Et marked for nye smarte løsninger

Skal flexafregning for alvor give værdi, er det vigtigt at folk ikke oplever, at de bliver begrænset i deres gøremål. Derfor er det vigtigt, at bygninger, apparater og biler optimerer efter flexafregningen uden, at man som forbruger oplever, at det griber ind i ens hverdag. Det store antal elforbrugere, der nu er på flexafregning vil være med til at bane vejen for flere smarte løsninger, mener Troels Hartung. Det kan fx betyde, at elbilen af sig selv starter opladningen om natten, hvis det er her, strømmen er billig, eller at varmepumpen kører for nedsat kraft omkring spisetid, hvor elforbruget og -prisen er højest.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.