Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Nyt dynamisk varmeregnskab giver energibesparelser og bedre indeklima

af: Soffi Hildebrand, 17-09-2019
Grafik: IC-meter & Energiforum Danmark

IC-Meter er indstillet til Energiforum Danmarks Innovationspris med konceptet – dynamisk varmeredskab – som er et samlet måle-, visualiserings- og afregningskoncept til indeklima, energi og vand.

Boligforeninger bliver i stigende grad mødt med krav om sundt indeklima og lavt energiforbrug. Konceptet introducerer en arbejdsfordeling, hvor boligafdelingen er ansvarlig for bygningens klimaskærm, tekniske installationer og det samlede varmeforbrug, mens beboere er ansvarlige – og betaler - for indeklimaet i deres lejligheder. Effektiv bygningsdrift forudsætter netop at begge parter løfter sin del af den fælles opgave.

Centralt i konceptet er at energiforbrug og indeklima bliver synligt, med feedback til både brugere og driftspersonale. De samlede faktiske udgifter til opvarmning af ejendommen fordeles efter det målte indeklima i hver lejlighed. Beboere bliver belønnet økonomisk, hvis de vælger et indeklima som til gavn for deres egen sundhed, bygningen og miljøet. Det skal hverken være for koldt eller varmt, luftfugtigheden tilpas og CO2-niveauet må ikke være for højt.

Via huslejen opkræves der hver måned et beløb for servicen indeklima, hvor størrelsen afspejler fordelingen mellem godt, mindre godt, eller ringe indeklima i relation til temperatur, fugt og frisk luft.

Dynamisk varmeregnskab er et opgør med de traditionelle varmefordelingsregnskaber, som har nogle indbyggede uretfærdigheder og er årsag til en række sager om skimmelsvamp.

Al data vises i Cloud-tjenesten, IC-Meter Cloud – bygningens ’Black Box’, som både analyserer og dokumenterer det faktiske indeklima og energiforbrug samt opbygger en model af energiforbruget som funktion af indeklima, lokalt vejr og energiforbrug.

Göran Wilke fra IC-Meter introducerede ideen om dynamisk varmeregnskab i 2012. I 2016 vedtog Folketinget vedtog en lovændring i lejeloven og i her i 2019 er Landsbyggefondens store demonstrationsprojekt med 1.000 lejemål i drift. Planen er at alle almene boligforeninger i 2022 frit skal kunne vælge imellem de traditionelle varmefordelings-regnskaber og det nye koncept baseret på indeklima målinger.

Men allerede i 2020 starter dog udrulningen med dynamisk varmeregnskab i et andet boligsegment, nemlig andelsboliger og ejerlejligheder, som ikke berørt at lejelovens særlige regler om forbrugsafregning.

Læs mere om konceptets målgruppe samt, hvordan det bidrager til den grønne omstilling.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.