Politik og regler SKRIV UD

Større klimaambitioner, tak!

af: Soffi Hildebrand, 06-06-2019
Foto: Colourbox

Energibranchen opfordrer den nye regering til fx at have større fokus på energieffektiviseringer i bygningsmassen og til udarbejde en ny politisk strategi for elnettet.

I går blev Folketingsvalget afgjort, hvor Socialdemokraterne (S), Radikale Venstre (B), Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten (Ø) tilsammen fik 91 mandater.

Dansk Energi og en ny alliance bestående af Synergi, Partnerselskabet Renovering på Dagsordenen og Det Økologiske Råd, har nogle råd til den nye regering, som skal sikre at Danmark bedst muligt bliver klimaneutral i senest 2050.  

Bygningsmassen skal energieffektiviseres

Den nye alliance mener, at udbygningen af vedvarende energi bør suppleres med energieffektiviseringer i bygningsmassen. Energieffektiviseringer i bygningsmassen vil både være til gavn for klimaet, folkesundheden og økonomien.

- (…) hvis vi vil opnå den billigste omstilling til et fossilfrit Danmark i 2050, så er det helt nødvendigt, at vi reducerer vores energiforbrug. Derfor foreslår vi, at den kommende regering øger klimambitionerne og sætter et nationalt og bindene mål for energieffektivitet på 30 % i 2030, forklarer bestyrelsesformand for Synergi, Bendt Bendtsen til Bygherreforeningen.

En ny analyse, som Synergi og Renovering på Dagsordenen har fået udarbejdet af EA Energianalyse, viser at det danske samfund kan spare 162 mia. kr. hvis energiforbruget sænkes. Mere præcist skal Danmark sænke energiforbruget med op til 33 % i 2030 og 45 % i 2050, hvis dette skal realiseres.

Ny strategi for elnettet

Den nye regering bør ifølge Dansk Energi lave en politisk strategi for Danmarks elnet. For nuværende er der en strategi for udbygningen af vedvarende energi og antallet af elbiler, der skal køre på de danske motorveje i 2030, men der findes stadig ikke en strategi for elnettet.

Hvis der fortsat bliver investeret i eldistributionsnettet og ladestandere på samme niveau i dag, vil danskerne blive mødt af strømafbrydelser, køer og besvær ved ladestanderen.

Derfor skal regering fastsætte en strategi, som elnetselskaberne kan planlægge efter:

- Den politiske strategi skal indeholde konkrete initiativer, der kan fremme et smart og fleksibelt elforbrug ude hos danskerne, sikre at der bliver opført nok ladestandere, samt gøre det muligt for elnetselskaberne at investere i elnettet, så det hele tiden er på forkant med fremtidens behov og politiske klimaambitioner, forklarer Dansk Energi.

Læs også andre opfordringer fra Dansk Energi her.

Kilde: Dansk Energi, Bygherreforeningen

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.