Energibesparelser SKRIV UD

Danskerne er klar til nye elvaner

af: Carina Hedelund, 11-02-2020
Fotokredit: Colourbox

Der er behov for at ændre vores vaner i hverdagen, hvis vi skal effektivisere elforbruget og reducere elregningen.

En ny befolkningsundersøgelse fra brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne viser, at danskerne er parate til at ændre elvaner og forbrugsmønstre.

Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelse.

Hvis danskernes elforbrug skal effektiviseres, er der brug for at ændre i måden vi anvender elektricitet på i dagligdagen. Vores nuværende elvaner kan med fordel skifte karakter, hvormed nye forbrugsmønstre træder frem. Dette kan mindske elforbruget og reducere elregningen – og dermed hjælpe den grønne omstilling videre.

Det betyder bl.a., at du kan spare penge ved at lade opvaskemaskinen køre om natten, hvor elpriserne vil være lavere end i dagtimerne. Danskerne er også klar til dette, viser en af konklusionerne i førnævnte befolkningsundersøgelse, som YouGov har lavet for TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Undersøgelsen viser, at der af de i alt 2.000 adspurgte er hele 60 procent, der i større eller nogen grad synes det er attraktivt at omlægge eller tilpasse en del af deres nuværende strømforbrug, hvis elprisen halveres mellem kl. 0:00 og 06:00.

”Det er positivt, at danskerne ikke udtrykker mere indgroede elvaner og melder klar til at ændre forbrugsmønstre, hvis de kan se en økonomisk fordel i det. I takt med at mere af vores el kommer fra vedvarende energikilder, bliver det en god forretning at flytte forbruget væk fra de traditionelle spidsbelastninger i løbet af dagen,” siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Forandring kræver fortsat oplysning:
Dog viser undersøgelsen også, at 33 procent af danskerne slet ikke eller kun i mindre grad er klar til at ændre elvaner.

”Det understreger, at der fortsat er brug for en oplysningsindsats, når vi skal trænge igennem med budskabet om, hvor vigtigt det er at ændre vores forbrugsvaner. Elektrificeringen og den måde, vi bruger energi i vores bygninger på, er en central del af den grønne omstilling, og skal vi i mål med regeringens ambitioner om at reducere CO2-udledningen med 70 procent, så stiller det også krav til den enkelte forbruger,” siger Simon O. Rasmussen og uddyber:

”Vi ser ind i en fremtid, hvor smarte installationer bliver helt centrale i de fleste hjem. Det betyder bl.a. at batterier og intelligent styring af opvarmningen vil blive brugt til at optimere energiforbruget. På den måde oplever man det ikke som en ekstra byrde som forbruger, at ens energiforbrug bliver fleksibelt. Derfor forventer vi, at modstanden mod at ændre på forbrugsmønstre relativt hurtigt forsvinder, når først det opleves i praksis,” siger Simon O. Rasmussen.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.