Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Energiforum Danmark 2020: Hvorfor virksomheder spiller en vigtig rolle for at nå FN’s Verdensmål

af: Cecilie Holm Arentoft, 22-02-2020
Grafik: Verdensmålene.dk

Verdensmålene kan i år fejre 5-års fødselsdag, og for mange offentlige og private virksomheder er den grønne omstilling og verdensmålene blevet en del af en samlet, fælles indsats. Men hvordan bliver verdensmålene reelt en styringsparameter i den daglige drift og ledelse – og ikke bare en øvelse, hvor vi tager alt det vi ”plejer at gøre” og putter et verdensmål-label på? Kom med til Energiforum Danmarks årskonference, hvor vi d. 4. marts afholder workshoppen ”Verdensmålene i praksis og i din virksomhed” med Steen Hildebrandt.

Verdensmålene kort fortalt

I 2015 besluttede verdens ledere sig for i fællesskab at indføre de 17 verdensmål, der skulle udgøre den første, globale strategi til omfattende at adressere de mest presserende sociale, miljømæssige og økonomiske udfordringer, som menneskeheden og vores planet står overfor i dag.

I daglig tale bliver verdensmålene ofte kaldt for SDG’erne, hvilket er en forkortelse af deres engelske navn Sustainable Development Goals.

De 17 SDG’er dækker 169 delmål, som beskriver barrierer, der spænder ben for bæredygtighed, menneskelig udvikling, sikkerhed og velstand mod 2030.

Energiforum Danmark på besøg i FN-byen for at støtte op om verdensmålene

I og med, at Energiforum Danmark er en organisation med fokus på bæredygtig energi og miljø, ser vi gerne, at verdensmålene bliver endnu mere udbredt, end de allerede er i dag.

Derfor er vi med i et SDG-netværk, hvor vi i går fik muligheden for at lægge vejen forbi FN-byen for at fejre de virksomheder, som netop har afsluttet UNDP og Industriens Fonds SDG Accelerator-program.

Læs mere om SDG Accelerator her.

Programmet er designet til at hjælpe små og mellemstore virksomheder, der gerne vil handle mere bæredygtigt og i større grad inkorporere verdensmålene i deres forretningsmodel.

Over 30 virksomheder har i 2018 og 2019 gennemført programmet, blandt andre Brunata, e.on og Eltronic.

E.on bidrager til verdensmålene i form af, at deres virksomhed erstatter de fossile brændsler i den lokale varmeproduktion med miljøvenlige og bæredygtige varmepumper i boliger og skoler.

Brunata arbejder med digitale systemer, som minimerer varmetabet i opvarmningen af vores boliger. Og Eltronic har udviklet et datadrevet værktøj, der minimerer ressourceforbruget i produktionslinjer.

Virksomhedernes succes med at arbejde med verdensmålene blev hyldet med indlæg fra blandt andre Susanne Hyldelund - direktør for Udenrigsministeriets Trade Council, Camilla Brückner - UNDP’s nordiske direktør og Thomas Hofman-Bang - direktør for Industriens Fond.

I Energiforum Danmark støtter vi op om et øget fokus på at inkorporere SDG’erne i offentlige såvel som private virksomheder. 

For hvis vi skal opnå verdensmålene inden 2030, så er det ikke nok, at vi fortsætter med vores "business as usual"-mindset, og kun lade SDG’erne stå som obligatoriske, farverige logoer i vores årsrapporter og 2025-planer. 

Nej, hvis vi skal nå målene, så kræver det i den grad innovation inden for områder som produktion, landbrug, bæredygtige byer, vedvarende energi, vandforsyning og infrastruktur.

Dette er områder der alle er afhængige af innovation, kreativitet og kapacitet i den private såvel som den offentlige sektor – og gerne i samarbejde med hinanden. 

Heldigvis er der en stigende opmærksomhed og forpligtigelse til verdensmålene fra offentlige og private virksomheder. Mange virksomheder kender allerede til verdensmålene og prøver på at støtte op om dem på forskellige måder.

Men for mange forekommer verdensmålene stadig diffuse, og det kan være svært at vide, hvor man skal starte henne.

Det vil Energiforum Danmark gerne gøre op med. Med vores årskonference med temaet ”Sådan når klimavisionen hverdagen”, gør vi de store og altomspændende bæredygtighedsmål konkrete. Både i hverdagen derhjemme og på arbejdet.

Med fokus på, hvordan man indfører SDG’erne i ens professionelle liv, inviterer vi jer med til workshoppen ”Verdensmålene i praksis og i din virksomhed” med Steen Hildebrandt onsdag d. 4. marts 2020.

Workshoppen danner faglige og inspirerende rammer for vidensdeling om, hvordan de globale udfordringer kan blive adresseret konkret, og hvor ens virksomhed kan gøre en reel forskel.

Læs mere om programmet og tilmelding til Energiforum Danmark 2020 her.

I skrivende stund er 317 tilmeldt Energiforum Danmark 2020 - se hvem der allerede er tilmeldt årskonferencen her.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.