Klima og ressourcer SKRIV UD

Helsingør Kommune - en af de tre danske finalister til Green-leaf-prisen

af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-05-2020
Grafik: EU

Bare inden for det seneste år har Helsingør Kommune vedtaget en cyklistplan, en biodiversitetsplan og en plan for klima og bæredygtighed. Det er medvirkende til at Helsingør Kommune er en af fem finalister i den eurpæiske green-leaf-pris.

Danmark er stærkt repræsenteret i feltet til årets Green Leaf-pris. Tre ud af fem finalister er danske kommuner: Ringkøbing-Skjern Kommune, Helsingør Kommune og Nyborg Kommune. Derudover er Gabrovo i Bulgarien og Lappeenranta i Finland også kommet igennem til finalen.

Sådan kom Helsingør Kommune med

Helsingør Kommunes indsats på klimaområdet vækker opsigt både herhjemme og internationalt. I denne uge kom så beskeden om, at vi er indstillet til en finaleplads om prisen European Green Leaf Award. Ansøgere til prisen har alle været byer og kommuner på mellem 20.000 og 100.000 indbygger, der gør en særlig indsats for klimaet og kan bruges som eksempler til at inspirere andre byer rundt om i verden.

"Jeg er meget glad for den anerkendelse, som kommunen allerede nu har fået ved at blive udvalgt til finalen. Vi har i årevis ført en aktiv klimapolitik, som har givet resultater, og jeg er stolt over, at vores samarbejde med borgerne og private virksomheder om grønne løsninger kan vise vejen for andre byer og kommuner i Danmark og udlandet", siger borgmester Benedikte Kiær.

European Green Leaf Award ansøgningerne er i den tekniske evaluering blevet vurderet på seks kriterier: Klimaindsats, bæredygtig mobilitet, natur og biodiversitet, luftkvalitet og støj, affaldshåndtering og cirkulær økonomi samt vandkvalitet.

Helsingør Kommune fik blandt andet ros for en klimaindsats, der inddrager borgerne, en vedvarende og bred indsats for bæredygtig transport, indsatser for at forbedre biodiversiteten og indsatser på vandområdet, der højner vandkvaliteten og reducerer vandforbruget.

"Alene inden for det seneste år har Helsingør Kommune vedtaget en cyklistplan, en biodiversitetsplan og en plan for klima og bæredygtighed. Sammen med vores mange konkrete tiltag har det helt sikkert været medvirkende til at give en placering i den europæiske Green Leaf Award finale", siger Christian Holm Donatzky, formand for By-, Plan- og Miljøudvalget.

Et af de konkrete tiltag, kommunen har iværksat, er et tilbud om energitjek til kommunens boligejere. Ved et energitjek gennemgås boligen med en energirådgiver, som giver anbefalinger til energibesparende forbedringer som f.eks. at udskifte vinduer, isolere loft og vægge, eller udskifte oliefyret med en varmeløsning, der kører på vedvarende energikilder.

"I 2019 blev der gennemført 85 energitjek, mens der i år indtil nu er bestilt 76 energitjek, som er i fuld gang med at blive udført", siger Karen Marie Pagh Nielsen, chefkonsulent i Klimasekretariatet i Helsingør Kommune.

FAKTA:

Den europæiske Green Leaf-pris uddeles hvert år til en by eller en kommune med 20.000-100.000 indbyggere.

Prisen uddeles for at belønne de kommuner, der gør en særlig indsats, for at øge borgernes miljøbevidsthed og for at inspirere andre byer og kommuner til at tage flere miljørigtige initiativer.

Med prisen følger 75.000 Euro - eller godt 560.000 kr., som bl.a. skal bruges på afholdelse af events på europæisk, nationalt og lokalt plan. Derudover vinder man retten til at bruge Green Leaf-certifikatet.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.