Klima og ressourcer SKRIV UD

Kæmpe stigning: 88 projekter har søgt om 897 millioner gennem EUDP

af: Cecilie Holm Arentoft, 18-03-2020
Grøn innovation er blevet det nye sort. Kun én gang før har EUDP fået så mange ansøgninger som i år. Fotokredit: Colourbox

Kun en gang tidligere har der været ansøgt om så stort et beløb.

Der er hård konkurrence om støttekronerne i Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), der har oplevet en stigning på 55 procent i forhold til den seneste ansøgningsrunde.

Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

"Vi har kunnet konstatere en øget interesse for EUDP-programmet. Da forårets ansøgningsrunde havde deadline i fredags, havde vi modtaget ansøgninger for knap 900 millioner kroner, hvor virksomhedernes egenfinansiering er ca. 660 millioner kroner," udtaler Anne Grete Holmsgaard, der er bestyrelsesformand for EUDP, i pressemeddelelsen.

EUDP-programmet har eksisteret siden 2007, og har kun én gang tidligere oplevet så stor efterspørgsel på støttemidler til ny, innovativ energiteknologi.

Puljen er vokset

Mens antallet af ansøgninger er steget, kan det samme heldigvis også siges om EUDP-puljen, der i dette forår lyder på godt 250 millioner kroner i støttemidler.

Til sammenligning blev der sidste forår tildelt støttemidler for 182 millioner kroner til 31 projekter.

EUDP-sekretariatet står nu og skal vælge hvem af de indkomne projekter, der skal tildeles støttekroner. De mange ansøgninger skal evalueres og kvalitetssikres, og de projekter der bliver valgt, får endeligt tilsagn i midt juni efter planen.

"Det er super positivt, at der er så mange ansøgninger. Det tyder på øget interesse for og vilje til at bidrage til, at vi kan komme i mål med ambitionen om at reducere udledningerne af CO2 med 70 pct. frem mod 2030. Og for at få styrket den videre udvikling af danske klimavenlige teknologier til både hjemmemarkedet og til eksport," siger Anne Grete Holmsgaard.

Gavner både vækst og klima

Siden 2007 har danske skatteydere investeret godt 4,4 milliarder kroner i grøn energiteknologi gennem EUDP, og de penge viser sig at være godt givet ud. Ikke bare for klimaet, men også for danske jobs og væksten.

Den seneste evaluering viser nemlig, at hver tilskudskrone har skabt en meromsætning på fem kroner. I samlede tal har midlerne gennem EUDP opnået en meromsætning på 12,2 milliarder kroner.

Det danske arbejdsmarked har også fået flere jobs gennem støttemidlerne fra EUDP. Ifølge evalueringen har programmet resulteret i 3.200 flere fuldtidsbeskæftigede.

Derudover kan EUDP programmet være med til indirekte at blåstemple idéer og koncepter over for private investorer. Hvis man som ny, ukendt forretning gerne vil tiltrække supplerende, private midler, kan der være nemmere, når først der er tildelt EUDP-støttemidler.

Om EUDP

  • Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) er en offentlig tilskudsordning, der støtter udvikling og demonstration af effektive og klimavenlige energiteknologier.
  • EUDP har til formål at fremme danske energipolitiske målsætninger samt øge forsyningssikkerheden og bidrage til udnyttelsen og udviklingen af danske erhvervspotentialer til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.