Politik og regler SKRIV UD

Klimahandlingsplan - det første spadestik

af: Dorte Nørregaard Larsen, 18-05-2020
Foto: Colorbox

Så har Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen taget første spadestik til den store klimahandlingsplan. Reaktionerne er afventende, for forslaget til første etape indeholder mange gode tiltag, men er langt fra nok til at nå i mål, og vi er endnu ikke kommet i nærheden af de største knaster.

I følge DR nyheder indeholder første udspil en række initiativer:

  • Afgifterne på varme fra naturgas og olie skal sættes op.

  • Afgiften på elvarme - til eksempelvis varmepumper - skal sættes ned.

  • Regeringen vil bruge 2,3 milliarder kroner til udskiftning af olie- og gasfyr med fjernvarme og varmepumper.

  • Pengene skal gå blandt andet gå til skrotningsordningen, der støtter varmepumper på abonnement og til udrulning af fjernvarmenettet.

  • Afgiften på elbaseret overskudsvarme afskaffes, så overskudsvarme fra f.eks. datacentre kan bruges i fjernvarmen.

  • En række tiltag skal sikre, at kommunerne ikke kan vælge fossile løsninger, når de skal lave varmeprojekter.

  • Regeringen vil undersøge, om man kan indføre et egentligt forbud mod fossile brændsler i fjernvarmesektoren.


DR.dk skriver endvidere: Regeringen regner med, at udspillet samlet set vil betyde en reduktion på omkring 0,7 millioner ton CO2 i 2030.Det svarer til, hvad man ville spare, hvis der i et år kørte 250.000 færre benzin- og dieselbiler på vejene. Samlet set udgør det dog kun en lille del af det samlede klimamål. For at nå en reduktion på 70 procent skal der nemlig findes reduktioner for knap 19 millioner ton CO2 inden for de næste ti år.

Derfor forventer regeringens støttepartier i følge Ritzau også at der kommer væsentligt mere fra regeringens side, Mai Villadsen fra Enhedslisten udtaler til Ritzau:

"Vi har sat os en målsætning, som er enormt høj, og den når vi slet ikke i mål med, hvis det bare handler om at hive nogle oliefyr ud af private boliger. Jeg forventer, at der snart kommer flere forslag på bordet med større konkrete reduktioner for eksempel på sektorer som udleder rigtig meget"

Også Klimarådets formand Peter Møllgaard, håber at det blot er "en god begyndelse", han udtaler til DR:

"Det er fint, at der kommer en masse tiltag nu. Det har vi jo sagt i Klimarådet i lang tid, at vi skal videre nu, og der skal ske noget (...) Vi har ikke fået planen for de store hovedpiner, vi har i klimaomlægningen. For eksempel for transport og landbrug. Så der er stadig lang vej" 

Dan Jørgensen varsler i følge Altinget.dk, at der i løbet af den kommende uge kommer flere udspil og at de første udspil er forhandlet på plads inden sommerferien 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.