Forsyning og VE SKRIV UD

Nordeuropas største solcellepark opføres uden statsstøtte

af: Cecilie Holm Arentoft, 01-09-2020
Fotokredit: Colourbox

Better Energy opfører en solcellepark på lidt over 200 megawatt, hvilket svarer til 127.000 danskeres elforbrug.

Den største solcellepark i Nordeuropa kommer til at ligge lidt uden for Holsterbro, hvor Better Energy står for at opføre en ny park med kapacitet på lidt over 200 megawatt – omkring 127.00 danskeres elforbrug.

Det oplyser Better Energy i en pressemeddelelse.

Better Energy skal udvikle, opføre og drive solcelleparken, mens Heartland bliver ejer af parken. Heartland er holdingselskab for tøjfirmaet Bestseller, som ejer en række internationalt solgte modemærker som f.eks. Jack & Jones, ONLY, Selected og Vero Moda og ejer også størstedelen af butikskæden Normal.

Cirka halvdelen af den nye grønne strøm er allerede solgt til Bestseller, hvilket vil dække tøjkoncernens samlede elektricitetsforbrug i butikker, kontorer og bygninger.

Udover Bestseller vil også Normal og nemlig.com aftage noget af den nye strøm fra solcelleparken.

Solcelleparken skriver energihistorie og opfylder en af Better Energys vigtige mærkesager: Den opføres privat, helt uden statsstøtte i en aftale, hvor aftageren af strømmen er med til at finansiere opførelsen af den nye, vedvarende energikilde.

»Det banebrydende er ikke størrelsen på solcelleparken, men at virksomhederne bliver forsynet med ny grøn strøm, der opføres uden nogen brug af statsstøtte. Det er næste fase i den grønne omstilling, hvor virksomheders valg af ny grøn strøm er direkte årsag til opførelsen af ny vedvarende energi,« siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy, i pressemeddelelsen.

Samme argumentation bruger Heartlands adm. direktør Lise Kaae:

»Det er afgørende for os, at strømmen ikke kun er grøn, men også ny og uden statsstøtte. Vi vil være den direkte årsag til opførelsen af ny grøn strøm, der modsvarer forbruget hos vores egne selskaber såsom Bestseller, Normal og nemlig.com. Samtidig vil vi gøre det på en bæredygtig måde,« siger Lise Kaae i meddelelsen.

Direkte på elnettets motorveje

Tilslutningen til elnettet vil ske ved Energinets transformerstation ved Idomlund i foråret 2021.

Når det sker, vil det være den første solcellepark, der tilsluttes direkte på transmissionsnettet i stedet for distributionsnettet.

»Det er første gang, at et solcelleanlæg kobles direkte på det danske el-transmissionsnet, altså direkte på elnettets motorveje. Dermed bliver der taget et nyt, stort skridt i Danmarks grønne omstilling,« siger Poul Oslo Rasmussen, driftsingeniør i Energinets område for elsystemdrift, i pressemeddelelsen.

»Banalt set er det et kraftværk, der kører på sol. Dog opfører sådan et anlæg sig el-teknisk set væsentligt anderledes end et traditionelt kraftværk. Vi skal derfor hos Energinet være på forkant med tilslutning af denne nye type produktionsanlæg, så vi forsat kan opretholde Danmarks høje forsyningssikkerhed og understøtte den grønne omstilling,« siger Poul Oslo Rasmussen.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.