Politik og regler SKRIV UD

Ny boligaftale på plads: ”Det er den grønneste aftale for den almene boligsektor nogensinde”

af: Cecilie Holm Arentoft, 20-05-2020
Fotokredit: Colourbox

Et bredt politisk flertal er blevet enige om at renovere almene boliger for 30,2 milliarder kroner gennem Landsbyggefonden. Aftalen skal sætte skub økonomien med et grønt aftryk.

Et bredt politisk flertal er enig om at renovere almene boliger for samlet 30,2 milliarder kroner i 2021-2026.

Det sagde boligminister Kaare Dybvad (S) på et pressemøde tirsdag.

Aftalen har givet grønt lys til Landsbyggefonden til at sætte 453 renoveringsprojekter for 18,4 milliarder kroner i de almene boliger i gang med det samme. Pengene hentes i Landsbyggefonden, som lejerne selv betaler til via deres husleje.

”Vi har besluttet at investere 18,4 milliarder kroner i løbet af det næste halvandet år. Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde og den grønneste”, siger Kaare Dybvad på pressemødet.

En grøn genstart af økonomien

Boligaftalen får stor opbakning fra de forskellige partier fra både blå og rød blok. Det skyldes, at aftalen har flere muskler at spille med, idet den formår at rumme både økonomiske, sociale og klimamæssige fordele.

Økonomisk skal aftalen sikre beskæftigelsen, som i den grad er coronaramt. På meget kort tid har ledighedskøen i Danmark vokset med næsten 50.000. Det danske jobmarked bløder, og har i den grad brug for en kraftig saltvandsindsprøjtning.

Ved at afsætte penge fra Landsbyggefonden til de mange renoveringsprojekter kan man sikre mange jobs, som ellers ville gå tabt.

Aftalen har desuden også et uddannelsesansvar, hvilket sikrer, at 3.400 unge får en læreplads mens renoveringerne af de 72,000 boliger står på.

Den sociale styrke er, at aftalen kommer de mange mennesker til gode, som har brug for en billig bolig. I Danmark bor omkring 1 million i almene boliger, og mange lejere har ventet i årevis på at få renoveret deres bolig. Det kan mange af dem endelig få nu takket være den nye boligaftale.

Og sidst, men ikke mindst sikrer aftalen, at renoveringerne af de mange boliger bliver gjort med bæredygtighed som ledestjerne. Det er ikke bare et skub til økonomien, men et grønt skub.

Grønne screeninger med fokus på energieffektivitet, nye vinduer og bedre isolering, er årsagen til, at Kaare Dybvad med sikkerhed i stemmen kan sige, at aftalen er den grønneste nogensinde.

At renoveringen i endnu større grad skal være grøn før den kan få støtte fra Landsbyggefonde, er et vigtigere skridt mod en grønnere, almen sektor i fremtiden.

Aftalen vurderes til at medføre en reduktion på op til 47.000 tons CO2, og man forventer med aftalen at kunne sænke energiforbruget med ca. 470 gigawatt/timer, hvilket svarer til varmeforbruget for 38.000 lejligheder.

Du kan læse mere om den nye boligaftale her.

Læs også: Grønt fokus på den økonomiske genstart i EU

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.