Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Performancetest-ildsjæl får Energi- og miljøprisen 2020

af: Energiforum Danmark, 03-03-2020
Foto: Julie Malmstrøm

Man skal ikke have arbejdet længe i byggebranchen før, man har oplevet forsinkede tidsplaner, afleveringsforretninger med tekniske anlæg, der ikke virker, som de skal, og samarbejder der går i hårdknude. Alt sammen med et alt for højt energiforbrug som resultat. De fleste ender med at acceptere det som et vilkår, men Thomas Rysgaard fra Bygningsstyrelsen har taget kampen op, og derfor hædres han med Energi- og miljøprisen 2020.

Gennem årene har Thomas Rysgaard i Fredensborg Kommune og i Bygningsstyrelsen høstet mange energibesparelser ved at rette fokus på de tekniske installationer. Thomas Rysgaard opdagede hurtigt at energibesparelsespotentialet i løbende indregulering og god styring var og er enormt. Men at det også gjaldt i helt nyopførte bygninger, vakte frustrationer. Det blev starten på Thomas Rysgaards passion for at udvikle performance-test-metoderne, hvor de tekniske fag inddrages tidligere i byggeprocessen, og sættes i sammenhæng med styring af tid og økonomi. En passion og en indsats, som har inspireret mange, og har været med til at sætte øget fokus på installationernes performance i byggeriet – og derfor hædres han med Energi- og miljøprisen 2020.

Lars Thygesen formand for Energiforum Danmark udtaler:

”Thomas Rysgaard har som en anden Don Quijote taget kampen op for et bedre byggeri med færre fejl og installationer der performer, som de skal. Hans indsats har været konstruktiv og løsningsorienteret, og hele vejen igennem har han inddraget branchen i dialog og samarbejde. Thomas er altid parat til at stille sine erfaringer og værktøjer til rådighed, og i Energiforum Danmark har han fx både bidraget på store konferencer med 300 deltagere og lokalmøder med 20 deltagere”

Selv udtaler Thomas Rysgaard:

”Jeg oplever en stor frustration ude i branchen over vores byggeprocesser og aftaletradition, som ikke understøtter installationsdelen. Hvis ikke byggeprocessen er styret optimalt, kan det aflæses på energimåleren i resten af bygningens levetid. Performancetestene viser os dette inden aflevering. At styre en byggeproces efter bestået performance test er at sigte efter beståede eksaminer ved milepæle, hvor der udbetales økonomi ved bestået eksamen. Den tekniske del af performancetestene er robust nu, men den styringsmæssige del mangler stadig udvikling, fordi aftaletraditionen i Danmark ikke egner sig til teknisk komplicerede byggerier.”

 

Vi er ikke i mål endnu

Selvom flere og flere arbejder med fx performancetesting, er branchen langt fra i mål. Der er stadig alt for mange dårlige udbud og afleveringsforretninger, og derfor er der også nye initiativer på vej.

Selv taler Thomas Rysgaard begejstret om to af de store byggeprojekter, som er flyttet fra Bygningsstyrelsen til Vejdirektoratet (Statens Naturhistoriske Museum og SDU Nyt Sundhedsvidenskabeligt universitet). Her er performancetest sat i sammenhæng med digitale milepæle via BIM og 5D økonomistyring. Thomas Rysgaard uddyber:

”Jeg er fulgt med de største byggeprojekter til Vejdirektoratet, og her oplever jeg at kunne fortsætte udviklingen, hvor de traditioner for styring som Vejdirektoratet er kendt for, integreres med performancetest metoderne. For at få det til at fungere i praksis, har vi koblet tingene sammen i digitale milepæle, hvor BIM-værktøjer integreret med tidsplaner og økonomistyring giver det styringsmæssige set-up, som vi har manglet. Det er kombinationen af det tekniske og det styringsmæssige, som gør forskellen, og som kompenserer for den uegnede aftaletradition.”  


Festlig hyldest fra 300 energiildsjæle

Thomas Rysgaard er den 37. modtager af Energi- og miljøprisen, og er med prisen blandt andet kommet i fornemt selskab med Novo Nordisk, Connie Hedegaard og EnergyLab Nordhavn.

Energi- og miljøprisen, som består af et kunstværk og et diplom, overrækkes på årets største energi-event Energiforum 2020. Her bliver Thomas Rysgaard fejret af mere end 300 energiildsjæle.

Næstformand i Energiforum Danmark Signe Sønderskov, udtaler:
”Når vi overrækker prisen på Energiforum 2020, er det fordi, der ikke er nogen anden sammenhæng, hvor man samler så mange, der arbejder professionelt med bygninger, energi og grøn omstilling i praksis, som vi gør på Energiforum 2020. På den måde mærker vinderen, helt bogstaveligt, den anerkendelse og opbakning, der ligger bag prisen, og samtidig får deltagerne mulighed for at indgå i dialog og networking med vinderen, hvilket giver prisoverrækkelsen en ekstra dimension”.

 

Faktaboks: Om Performance test-metoderne

Se mere om Bygningsstyrelsens performancetestmetoder her:

https://www.bygst.dk/godt-byggeri/performancetest

Metoderne er udviklet over de sidste 5 år via en ”next-practice metode”, hvor erfaringer fra projekt til projekt løbende justeres og tilpasses via det næste projekt. Når man ser på tværs af mange projekter, hvor metoderne er brugt, kan man se nogle universelle ”sandheder”, som er uafhængige af projekternes størrelse osv. Disse ”sandheder” er blevet udkrystalliseret som standarder og gjort tilgængelig for branchen på Bygningsstyrelsens hjemmeside.

De to omtalte store byggeprojekter som er flyttet fra Bygningsstyrelsen til Vejdirektoratet er ”bærere” af next-practice. I disse to projekter er performance test sat i sammenhæng med Vejdirektoratets traditioner for entreprisestyring.

Læs mere om metoder og projekter her: 

 http://digitalvej.vejdirektoratet.dk/IKT/IKTkoordineringiVD/Performancetest-og-digital-styringsmodel

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.