Nyt fra Energiforum Danmark SKRIV UD

Reportage fra Energiforum Danmark 2020: Session 3B– IoT i praksis

af: Cecilie Holm Arentoft, 04-03-2020
Foto: Cecilie Holm Arentoft

På Energiforum Danmark 2020 har vi en række sessioner, hvor en af sessionerne omhandler IoT (Internet of Things), og hvilke muligheder og barrierer det giver med energistyring og indeklima. Som studentermedhjælper for Energiforum Danmark giver jeg her en lille reportage fra sessionen. 

Solens stråler skimter ind gennem gardinernes lameller i det store lokale med knap 100 konferencedeltagere. Rummet summer af liv, mens de sidste deltagere kommer listende ind og prøver at finde en ledig plads inden sessionen skyder i gang kl. 9.30.

Session 3B, der dækker, hvordan IoT (Internet of Things) fungerer i praksis og eksempler på nye, innovative energiprojekter, er populær.

For der er ingen tvivl om, at IoT i bygninger har uanede potentialer. Men som sessionens oplægsholdere også gør opmærksom på, så kan IoT også virke uoverskueligt at gå i gang med. For hvordan får man samlet og valideret alle de mange data? Og hvor stor en rolle skal IoT have i forhold til CTS (Central Tilstandskontrol og Styring)?

På scenen forklarer Mikkel Baun Kjærgaard, som er professor i software ved SDU, hvor vigtigt det er, at man gør data fysiske og synlige for dem, som bruger bygningen i dagligdagen.

Her giver Mikkel et eksempel på, hvordan man har visualiseret data fra IoT-sensorer ved hjælp af LEGO-klodser, for at gøre data på alt lige fra temperatur, energiforbrug til lys mere håndgribeligt.

Det har åbnet op for en mere fri diskussion om bedre energistyring og energidesign. Perfekt, når man gerne vil inddrage brugerne af bygningen, som måske ikke nødvendigvis bryder sig om at sidde og analysere grafer og tabeller.

Mens Mikkel Baun Kjærgaard forklarer om, hvordan vi prioriterer de muligheder, som IoT giver, melder der sig spørgsmål fra salen om, hvilke styrker IoT har i forhold til BMS og CTS-systemer. For det er vel ikke sådan at IoT-sensorer kan gå ind og erstatte de funktionelle egenskaber som CTS-systemet har?

Det giver Mikkel Baun Kjærsgaard deltagerne ret i - IoT kan ikke selv gå ind og regulere på indeklimaet automatisk på samme måde som CTS kan.

Men med IoT sensorer, forklarer Mikkel Baun Kjærsgaard, er det til gengæld blevet nemmere at udvide et ældre CTS-anlæg med nye funktioner med IoT på det eksisterende CTS-system. Det er nemt, billigt og uden kabeltræk.

Så selvom IoT ikke kan tage over 100 procent fra CTS, så kan man med IoT få måleværdier fra mange flere punkter i anlægget.

Kernefordelen ved at bruge IoT er altså at kunden hurtigere end før kan få et overblik over deres anlæg og i tilfælde af fejl vil de hurtigere og bedre kunne danne sig et overblik over situationen.

Sessionen slutter kl. 10:45 og på vej ud af salen når jeg at fange to af deltagerne for at høre, hvad de fik ud af sessionen.

Den første deltager, som jeg får fat i, er Per Pedersen fra Norconsult A/S. Per Pedersen har arbejdet som rådgiver med bygningsautomatik i 28 år, og han har derfor stor erfaring i at arbejde med CTS-anlæg og hvad det kræver at opnå komfort samtidig med energibesparelser i boliger og opholdsrum.

-Grunden til at jeg deltog i lige netop denne session var for at høre om de praktiske erfaringer, som folk har fået, når de har arbejdet med IoT ude i ”den virkelige verden”. IoT er jo stadig lidt et buzz-word, og derfor er det relevant at vide hvilke barrierer og muligheder, der reelt set er med IoT, når det bliver foldet ud i praksis. Fortæller Per Pedersen.

Den næste at deltagerne, som jeg får fat i, er Poul Mathiesen, som er bygherrerådgiver fra Gladsaxe Kommune.

Jeg deltog i denne session for at blive klogere på, hvad IoT er for en størrelse, og hvilke muligheder det giver. Vi har jo investeret store summer penge i CTS-anlæg, men skal vi nu til at investere flere penge i IoT? Og hvordan bliver vi klogere med de myriader af data, som sensorerne genererer? Spørger Poul Mathiesen, og fortsætter:

-Det er her, at konferencen har en stor værdi for mig – for med dagens session har jeg fået ekspertviden og konkrete cases på IoT. Og så har jeg haft rig mulighed for selv at snakke med folk på standene på udstillerhjørnet for at stille uddybende spørgsmål på, hvad deres erfaringer med IoT er. Den teoretiske og case-baserede viden fra oplægsholdere koblet med praktiske erfaringer fra pilotprojekter fra folk ved stande er en god måde at tilegne sig ny viden på.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.