Politik og regler SKRIV UD

Ventilation og Corona - ny viden

af: Dorte Nørregaard Larsen, 06-08-2020
Foto: Colorbox

I april-måned var sundhedsmyndighederne ret sikre på, at Coronavirus var dråbebåret og at man derfor kunne ventilere sine bygninger som man plejer. En artikel i Berlingske i dag, fortæller at ny viden indikerer, at smitten kan være luftbåren, og så er det pludselig en anden sag.

I følge Berlingske kan WHO ikke længere "udelukke luftbåren smitteoverførsel i tætpakkede og utilstrækkeligt ventilerede rum"

Professor i indeklima og smittespredning Torben Sigsgaard fra Aarhus Universitet udtaler til Berlingske:

"Hvis man skal holde smittetrykket nede gælder det om at lufte ud - at sørge for gennemtræk en gang i timen", desuden anbefaler han i artiklen at man skruer godt op for friskluftcirkulationen, der vedvarende trækker frisk luft ind udefra og siger endvidere at recirkulation af den samme luft er et absolut no-go.

I juni-nummeret havde vi en artikel om ventilation og smittespredning, her var de vigtigste råd til at undgå smittespredning:

"I bygninger med offentlig adgang kan man minimere risikoen for smittespredning via ventilationsanlæggene. Til gengæld er det nogle enheder i ventilationsanlæg sådanne som roterende varmevekslere, entalpi-vekslere og recirkulation af luft kan udbrede smitten i bygninger.

Roterende varmevekslere og entalpi-vekslere, kan overføre smitte mellem udsugningsluften og indblæsningsluften og bør derfor stoppes eller by-passes, hvis det er muligt. For selv hvis man har filtre på den recirkulerede luft, er det sjældent godt nok til at tilbageholde vira. 

Også fancoil enheder, der bruges til at køle luften, bør man slukke, medmindre der er et særligt behov for køling. Begrundelsen er, at viruspartikler kan sætte sig i maskinens grove filter og blive blæst tilbage ind i lokalet, når den tændes igen.

Men man skal selvfølgelig sørge for, at der er kontinuerlig ventilation, og helst ikke at reducere luftstrømmen og have så meget udeluft som muligt, så man skal kun slukke for ventilationens recirkulationsdel hvis det er muligt. Hvis ikke, kan man med fordel anvende ren udsugning til at give et tilstrækkeligt luftskifte. Man kan i alle tilfælde supplere med naturlig ventilation ved at åbne vinduer"

Du kan læse den fulde artikel her.

Artiklen i Berlingske kan du finde her.

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.