Klima og ressourcer SKRIV UD

Danske energigiganter går sammen om CO2-fangst

af: Cecilie Holm Arentoft, 24-02-2021
Fotokredit: Colourbox

Hovedstadens forsyningsselskaber Ørsted, Amager Ressource Center, Hofor og Vestforbrændingen stabler et nyt konsortium på benene for at skabe en fælles infrastruktur, hvor de tilsammen vil indfange 3 millioner ton CO2-fangst om året.   

Udover de fire forsyningsselskaber kommer konsortiet også til at bestå af energiselskaberne Argo, Biofos, Copenhagen Malmö Port, CTR og VEKS.

Det erfarer energimediet EnergiWatch.

Navnet for den nye alliance af energi- og forsyningsselskaber kommer til at hedde C4, hvor de fire C’er står for Carbon Capture Cluster Copenhagen, og hele formålet med den nye klynge af selskaber vil være sammen at kunne indfange 3 mio. ton CO2 om året i 2030.

Det mål svarer til intet mindre end 15 procent af de knap 20 mio. ton CO2 om året, som Danmark skal reducere sine udledninger med frem mod 2030 for at nå klimamålet.

C4’s ambitionsniveau for CO2-fangst er da også bemærkelsesværdigt højt, da man med Regeringens klimaplan kun tør satse på en strategi, der siger 0,9 mio. ton reduktion om året via CO2-fangst og lagring inden 2030. For selvom teknologierne til at fange CO2 er i en rivende udvikling, så er det stadig meget dyrt og nyt, og derfor tør politikerne ikke at håber på mere.

Men her er C4-partnerskab overbeviste om, at det kan de godt klare alene og ovenikøbet gerne 3 gange så meget.

C4-partnerskabet vil både arbejde for at omdanne CO2’en til grønne brændsler og for at lagre den, fx i den danske undergrund.

I første omgang vil man have fokus på at udveksle erfaringer og lære fra hinanden for at skabe et solidt vidensgrundlag, som gerne skal føre til konkrete fælles løsninger på længere sigt.

Fokus på infrastrukturen

Samarbejdet i det nye konsortium har også et strategisk fokus, hvor man ved at være mange spillere på opgaven kan finde løsninger på især infrastruktursiden, såsom hvordan CO2-en kan transporteres videre fra fangstpunkterne. Her har C4 allerede kig på Prøvestens havn som et godt bud.

Hvis infrastrukturen lykkes, håber man, at det vil blive væsentligt billigere for selskaberne at føre CO2’en videre, efter, at den er blevet fanget og midlertidigt lagret.

Politisk pres

Den målrettede strategi om CO2-fangst, som de forskellige forsynings- og energiselskaber i Hovedstadsområdet viser med det nye partnerskab kan også bruges til at lægge et øget politisk pres.

For selvom CO2-fangst og lagring indgår i sidste års klimaplan fra Christiansborg, så er der stadig den dag i dag en række vedtagelser og love som direkte går ind og forhindrer, at man kan udbrede teknologierne.

For eksempel er det fortsat ulovligt at lagre CO2 i den danske undergrund, selv om Geus har estimeret et enormt potentiale netop her.

Det kan være, at det ændrer sig, når politikerne erfarer den målrettede strategi for CO2-fangst som Hovedstadens energi- og forsyningsselskaber viser med netop det nye C4-konsortium og det tårnhøje mål om 3 mio. ton om året.

En egentlig politisk strategi som skal fokusere på at udbrede CO2-fangst og fjerne nogle af de forhindringer, der er ved CO2-lagring, forventes at komme senere i år ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeret.

Men hvordan fungerer CO2-fangst egentlig?

Der er ingen tvivl om, at CO2-fangst har et kæmpe potentiale for Danmark og resten af verden, og at mange virksomheder og forskere arbejder på, at det bliver en mulighed for vores klimamål.

Hvis du gerne vil lære om, hvordan CO2-fangst fungerer, kan du deltage gratis i Forskningens time: Om CO2-lagring ved DTU-forsker Philip L. Fosbøl, DTU og Thomas Uhd fra Aalborg Portland, som giver perspektiver på CO2-lagring i industrien.

Forskningens time er online torsdag d. 11. marts kl. 14:00-15.00, og du kan tilmelde dig gratis via dette link. 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.