SKRIV UD

ELFORSK bejler til industrier med behov for grøn omstilling

af: Nyhed fra ELFORSK, 26-03-21
Foto: Colorbox

Igen i år udbyder ELFORSK støtte til projekter inden effektiv anvendelse af el og energi – især indenfor industri og bygninger. Ansøgningsfristen er lige efter påske: Helt præcist onsdag den 14. april kl. 12.00.

– Søg gerne. Vi modtager meget gerne kvalificerede ansøgninger, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra ELFORSK, der administreres af Dansk Energi og har 25 mio. kr. at gøre godt med.

ELFORSK støtter typisk med 1-1,5 mio. kr. med en egenfinansiering på minimum 50 procent. Ambitionen er at understøtte Danmarks grønne omstilling og bidrage med ny viden og teknologi, så Folketingets mål om 70 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030 kan nås.

 I år er industri særligt interessant, da det er her, omstillingen bort fra fossile brændsler står overfor de største udfordringer. Vi håber at kunne bidrage med at fremme effektive løsninger, som inden for en kortere årrække kan blive kommercielt interessante, siger Richard Schalburg.

Eldrevne løsninger i vælten

Udvikling af teknologier, der på en og samme tid både kan effektivisere energiforbruget og hjælpe Danmark af med brugen af fossile brændsler, er vigtigt for Danmark og derfor også for ELFORSK.

Gennem de seneste mange år har ELFORSK bl.a. bidraget til at skabe et industrielt miljø – med et stærkt ophæng til universiteter og andre vidensinstitutioner – med fokus på større varmepumper til fjernvarme og industri.

 En række undersøgelser viser, at der er et stort klima- og erhvervspotentiale i at gå fra brug af fossile brændsler til brug af eldrevne løsninger, siger Richard Schalburg og oplyser, at ELFORSK’s indsatsområde ’Industri’ fx dækker over produktionserhverv som landbrug, skovbrug og gartneri, fiskeri, fremstillingsvirksomheder og bygge- og anlægsvirksomheder, medicinal- og fødevarevirksomheder.

 Vi har mange projekter i gang med virksomheder fra de helt store produktionsvirksomheder til små- og mellemstore virksomheder. Når de kombinerer deres praktisk viden med knowhow på vidensinstitutioner kan der opstå noget magisk, siger Richard Schalburg.

Projekter i den nye ansøgningsrunde kan fx handle om energieffektivisering af industrielle processer:

  • Fx tekniske og teknologiske løsninger, der kan erstatte brugen af fossile brændsler med mere effektive elbaserede alternativer
  • Elektrificering af industrielle processer og bearbejdningsmetoder
  • Øget udnyttelsesgrad i processer, systemer, maskiner og systemkomponenter
  • Mindre spild i produktionsprocessen
  • Højtemperatur løsninger til fx damp

– Alle ansøgninger er velkomne, så længe de handler om effektiv anvendelse af el og energi i slutforbrugssektorerne efter elmåleren, siger Richard Schalburg.

Fremtiden er digital

ELFORSK lægger også vægt på digitale og intelligente løsninger, herunder energieffektivitet via fleksibilitet, der kan understøtte og fremme effektiv anvendelse af el og energi.

 Bygninger rummer gode muligheder for at styre og regulere deres energiforbrug. Vi har gang i flere projekter, der eksaminerer en række teknologier, og der er ingen tvivl om, at smart styring af bygninger er en nøgle til en økonomisk effektiv omstilling, siger Richard Schalburg.

 

FIND ANSØGNINGSMATERIALET HER

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.