Inspiration SKRIV UD

Fem gode tips – sådan får du mest ud af dit BMS-system

af: Jan Bülow, Service Agreement Operation Manager hos Schneider Electric Danmark
Foto: Colourbox

Mulighederne for at overvåge og indsamle information om belysning, temperatur, luftfugtighed og bevægelse i bygninger er stort set uendelige med moderne BMS-systemer. Desværre har mange facility managers, maskinmestre og driftsansvarlige utallige daglige gøremål og overser derfor ofte de fordele, der netop kan hjælpe med at give overblik og optimere bygningens drift, energiforbrug og indeklima.

Anvendelsen af smarte analyseværktøjer, hvor flere tusinde sensorers data indsamles og analyseres af intelligente applikationer i skyen, er en stor hjælp for den travle facility manager. Resultaterne af disse analyser gør dig i stand til at opnå energimæssige og økonomiske besparelser foruden et forbedret indeklima – såfremt du altså forstår at udnytte mulighederne.
Har du ikke allerede investeret i smarte analyseværktøjer, kan en mere beskeden indsats også række langt. Derfor giver jeg her fem gode tips til, hvordan du får mest muligt ud af dit BMS-system:

1. Kontrollér vejrindstillingerne
Sørg for at indstille dit anlæg korrekt, så det automatisk kompenserer for, om det er koldt eller varmt udenfor, om solen skinner eller ej, og om det blæser eller er vindstille. På den måde slipper du for at spilde energi til unødig opvarmning eller afkøling af bygningen.

2. Ajourfør anlæggets tidsprogrammer med virkeligheden
Sørg for at tidsprogrammerne i dit BMS-system er ajourført med det faktiske brug af bygningen. Er der eksempelvis folk til aftenundervisning eller på nattevagt, bør det afspejles i systemet. Husk samtidig at tilpasse programmerne løbende, hvis forholdene skulle ændre sig.

3. Efterse reguleringer
Husk at efterse dine reguleringer, da det kan eliminere problemer med ventil- og spjældmotorer, der står og ”pendler” uden at kunne finde deres korrekte leje. Glemmer du det, kan anlægget forsøge at køle og opvarme på samme tid, hvilket naturligvis er penge lige ud ad vinduet, men som også resulterer i dårlig komfort, utilfredse brugere og unødig slitage på anlæg.

4. Tjek sensorerne
Tjek at dine sensorer til eksempelvis temperatur og måling af CO2 fungerer korrekt og herved sikrer et godt indeklima. Sensorer kan fejle, hvormed du ender med at få fejlmålinger, der ikke stemmer overens med virkeligheden. Den slags vil et eftersyn kunne undgå, og det gør det samtidig let at identificere og udskifte defekte sensorer.

5. Kig alle menuerne igennem
Dit BMS-system indeholder mange nyttige informationer om bygningens tilstand. Kun få klik fra forsidebilledet finder du masser af nyttig information, grafer og alarmer. Så brug et par
minutter ekstra på at kigge det hele igennem, så du altid er på forkant med status quo og kan handle, hvis noget trænger til et eftersyn.

Det kan lyde kompliceret, men det er det faktisk ikke. Holder du løbende øje med dit BMS-system og bruger blot et par minutter ekstra på opgaven hver gang, er du allerede nået langt. Med disse tips taler vi om de lavthængende frugter, som bør være standard i ethvert byggeri – og som både gør miljøet og virksomhedens økonomi en stor tjeneste.

Har du også gode tips, så hører vi gerne om det, sen en mail til sekretariatet.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.