Handlingstank for bygninger og bæredygtighed

Energibesparelser SKRIV UD

Kommunerne kan spare 428 mio kr. og 80.000 tons CO2 om året

af: Dorte Nørregaard Larsen, 14-12-2021
Foto: Hans Nørregaard Larsen

Kommunerne kan spare 428 mio kr. og 80.000 tons CO2 om året, det viser ny undersøgelse lavet for Synergi af Transition.

Bestyrelsesformand for Synergi, Bendt Bendtsen, skriver om undersøgelsen i et debatoplæg:

Næsten syv ud af ti kommunale bygninger gemmer på et dårligt energimærke (D-G). Det er som at skrue op for radiatoren med den ene hånd og åbne vinduet med den anden. Det er enorme summer og dyrebar energi, vi hælder lige ud ad vinduet. Energiforbruget i bygninger koster hvert år kommunerne 2,5 milliarder kroner og klimaet 360.000 ton CO2.

Transitions undersøgelse viser dog, at hvis kommunerne sammenlagt investerer fem milliarder kroner i at energirenovere de kommunale bygninger, kan 77 procent af dem hæves til energimærke A-C. Det mindskede energiforbrug giver en besparelse på 428 millioner kroner om året. Investeringen tjener dermed sig selv ind på 12 år, hvorefter der venter kommunerne årlige millionbesparelser.

Det effektive energiforbrug reducerer samtidig CO2-udslippet i bygningerne med 80.000 ton om året. Klimaet kan altså se frem til en kærkommen grøn gevinst. Hvis vi skal have fart på den grønne omstilling, kan vi lige så godt gå til opgaven på den mest effektive og rentable måde. Transitions undersøgelse illustrerer, at energirenovering er et oplagt næste skridt.

Et bedre energimærke er ofte lig med et bedre indeklima i bygningerne, hvilket giver færre sygedage og bedre indlæring. Derfor har Transition også undersøgt, hvad det vil betyde for samfundsøkonomien, hvis vi forbedrer indeklimaet i folkeskolerne: En opgradering af indeklimaet i landets folkeskoler vil generere 13,5 milliarder kroner over 30 år. Selve opgraderingen koster sammenlagt 3,5 milliarder kroner – det er ti milliarder ekstra til kassen.

Du kan læse hele debatindlægget her

Og se rapporten her.

 

 

 

 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.