Forsyning og VE SKRIV UD

Ørsted vil lave et at af de største vedvarende brintanlæg i verden

af: Cecilie Holm Arentoft, 08-04-2021
Fotokredit: Ørsted

Det danske energiselskab lancerer ”SeaH2land” med målet om at udvikle et 1-GW produktionsanlæg i Holland frem mod 2030. Det skal sikre forsyningen på det brinttunge område, hvis konceptet går igennem.

Det skriver Ørsted i en ny pressemeddelelse.

Anlægget skal forsyne det hollandske og flamske område North Sea Port gennem en rørledning, der skal løbe på tværs af grænsen. Det er her et af de største brintklynger i Europa har hjemsted med et årligt brintforbrug på godt og vel 580.000 ton.

Netop den store produktion af og efterspørgsel efter brint i området har været grunden til, at man fra Ørsteds side vælger at placere anlægget her, fortæller Martin Neubert, viceadministrerende direktør i Ørsted:

"SeaH2Land-projektet skitserer en klar vision og køreplan for storstilet, vedvarende brintproduktion, der er forbundet med ny havvindkapacitet. Med de rette rammebetingelser kan Holland og Belgien udnytte havvinds næsten ubegrænsede ressourcer til at fremme vedvarende brint betydeligt som en ægte industriel succeshistorie for Europa," siger han i meddelelsen.

Elektrolyse fra vindmøllestrøm

Det er planen, at anlægget til elektrolyse, som er en energikrævende proces, skal kobles sammen med den hollandske udbygning af havvind.  

Til gengæld står industrivirksomhederne Arcelormittal, Yara, Dow Benelux og Zeeland Refinery klar til at bakke op om projektet. Selskaberne er en del af konsortiet, fordi de hver især har planer om at bruge anlægget i forbindelse med produktionen af f.eks. stål, ammoniak, ethylen og brændstoffer.

Virksomhederne i aftalen vurderer, at elektrolyseanlægget i alt vil kunne erstatte godt en femtedel af det nuværende, fossile brintforbrug i regionen med vedvarende brint.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.