Energi og bæredygtighed i byggeri og bygninger

Politik og regler SKRIV UD

Reaktioner på dyster klima-rapport

af: Dorte Nørregaard Larsen, 12-08-2021
Foto: Colorbox

I mandags udgav FNs Klimapanel en dyster rapport. Klimaforandringerne går hurtigere og er vildere end først antaget og at det er ved at være sidste udkald hvis vi skal holde temperaturstigninger under 1,5 grader. Her er nogen af de reaktioner som rapporten har givet anledning til.

Alle er enige om at det haster med handling og at der er brug for mere og hurtigere handling.

I et debat indlæg skriver den grønne tænketank Concito bl.a.:

Den nye rapport fra FN’s klimapanel advarer om katastrofale følger af klimaændringerne og kalder på hurtigere reduktion af emissionerne og øgede ambitioner. Hvis Danmark skal være et foregangsland, skal tempoet i vores nationale klimaindsats øges og tilgangen med den såkaldte hockeystav droppes. Ved at sætte fart på klimatiltag, der jævnt og gradvist reducerer udledninger af drivhusgasser, kan vi spare atmosfæren for, hvad der svarer til over et års emissioner i 2030 eller svarende til alle danske personbilers CO2-udledning i godt fire år.(se beregningerne her).

Også hos Dansk Energi er man bekymret for tempoet, direktør Lars Aagaard udtaler i en pressemeddelelse:

- Den danske regering og partierne bag 70%-målet har taget hul på både en plan for at forstærke elnettet, så det passer til det stigende forbrug, og har lagt an til en elektrificeringsstrategi. Sammen med planerne om to energiøer og en bilbeskatning, der får danskerne til at købe elbiler, er vi på rette vej – det skal bare, som i alle andre lande, gå hurtigere.

Nana Bule formand for Dansk Industris Klimaudvalg er også bekymret for om vi handler hurtigt nok, men er også fortrøstningsfuld i forhold til at opgaven kan løftes, hun udtaler bl.a. til DR:

- Det giver mig håb, at vi har et erhvervsliv, der er rigtig godt i gang med at videreudvikle de teknologier og løsninger, der kan og skal bidrage til at reducere CO2-udledningen globalt. Men det kræver handling nu, det er der ingen tvivl om


Ministeren ændrer ikke kurs

Selvom der råbes på handling og hockey-stav konceptet kritiseres bredt, er der ikke udsigt til at ministeren ønsker at ændre kurs, i følge Altinget.dk mener ministeren ikke  "...at Danmark skal øge sine ambitioner på klimaområdet, men at kræfterne skal lægges i at få andre af verdens lande med på at følge det danske eksempel. Selv hvis Danmark lukkede helt, ville det formentlig ikke kunne mærkes på klimaet globalt, siger ministeren, men understreger, at Danmark spiller en vigtig rolle som rollemodel".

Der er ingen tvivl om at der ligger en kæmpe opgave og venter til klimatopmødet i Glasgow til november, og mens vi venter på politikerne, kan vi selv i offentlige og private virksomheder skabe forandringerne nu. De fleste afløsningerne er der ude. 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.