Forsyning og VE SKRIV UD

Blæst og solskin tager toppen af danskernes elpriser

af: Nyhed fra Dansk Energi, 08-03-2022
Foto: Colourbox

Danske vindmøller både til havs og til lands har produceret 4,77 TWh i årets første to måneder - 12 procent mere end den tidligere rekord fra 2020. Det viser de seneste tal fra Energinet og ENTSO-E, der er sammenslutningen af transmissionsansvarlige selskaber i Europa.

Endnu større er stigningerne i mængden af solenergi, der endnu fylder relativt lidt i det samlede danske billede, men er på hastig fremmarch trukket af store anlæg på marker, nedlagte flyvepladser med mere. Solcellerne har i januar og februar produceret 111 GWh svarende til en stigning på 60 procent i forhold til samme periode i fjor.

Dermed synes tendensen at være vendt i forhold til 2021, der var usædvanlig vind- og solfattigt.

– Det er særligt det dejlige solskinsvejr i slutningen af februar, der er med til at drive tallene op, og det er jo foreløbig fortsat ind i marts. Produktionen af solenergi har været stigende siden 2015, hvilket skyldes den fortsatte udbygning og mere effektive solcelleparker, siger analytiker i Dansk Energi Kristian Rune Poulsen.

Rekordproduktionen fra vind og sol pynter i CO2-regnskabet, men er også med til at holde igen på elprisen i en tid, der ellers er præget af voldsomme prisstigninger på alle former for energi lige fra olie og benzin til gas og el. Senest har Ruslands beslutning om at gå i krig mod Ukraine presset priserne endnu længere op, end de var i forvejen.

– Der er en klar tendens til, at den danske spotpris på el er lavere, når vind- og solproduktionen er høj i Danmark. Det skyldes, at danske vindmøller og solceller somme tider producerer nok el til at dække hele det danske behov. Det gør de til meget lave omkostninger, og derved behøver vi ikke betale et dyrt kul- eller gaskraftværk for at producere den sidste mængde strøm i de timer. Det gør, at danskerne ikke rammes nær så hårdt på pengepungen som andre europæiske forbrugere i en tid med høje energipriser for alle, siger Kristian Rune Poulsen.

– De store mængder af vedvarende energi, herunder vandkraft, i Norge og Sverige er også en del af forklaringen på, at vi i nogle timer kan dække hele vores elforbrug uden at have behov for dyr, fossil produktion fra fx gaskraftværker. Elmarkedet fungerer nemlig på den måde, at det er den dyreste produktionsform, der er brug for i hver enkelt time, der bestemmer prisen for al strømmen.

Daglige elspotpriser i Danmark og øvrige nordeuropæiske lande i 2022 (kr./MWh)

Daglige elspotpriser i Danmark og øvrige nordeuropæiske lande i 2022 (kr./MWh)

Danskernes gennemsnitlige elpriser i den røde kurve er i en del af tiden omtrent sammenfaldende med vores sydlige naboer. Men i andre perioder ligger de klart under, og det er typisk, når vedvarende energi som vindmøller og solceller er i stand til at dække hele det danske forbrug. Kilde: SYSpower

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.