Klima og ressourcer SKRIV UD

EU har fået fælles strategi for havvind

af: Jan V. Kristensen, 25-02-2022
Fotokredit: Colourbox

Med den danske parlamentariker Morten Helveg Petersen i spidsen som chefforhandler har EU nu fået vedtaget en strategi for havvind. Strategien bliver parlamentets officielle position på området, som sigter efter 340 til 450 GW vedvarende energi fra havet i 2050. I dag er EU’s samlede kapacitet på ca. 12 GW.

EU skal reducere sin CO2-udledning med 55 procent i 2030 og være klimaneutral senest 2050. Ruten til målene går gennem en massiv udbygning af solceller på land samt vindmøller på havet, ved kysterne og på land, så der er masser af grøn strøm til elbiler, varmepumper og industri. For slet ikke at tale om de mængder elektricitet, som skal bruges til at udvikle grønne brændsler til fly, skibe og lastbiler.

Med 705 parlamentarikere fra 27 lande er EU-Parlamentet præget af mange forskellige holdninger og interesser. Derfor er Dansk Energis viceadm. direktør Anders Stouge også imponeret over strategiens høje ambitionsniveau.

"Det er et rigtig godt stykke politisk arbejde, og meget vigtigt at Danmark har fået afgørende indflydelse på en så central strategi. Med tæt adgang til Nordsøen og Østersøen ligger Danmark i et smørhul for den havvind, der er en hovedpulsåre i den omfattende direkte og indirekte elektrificering, EU’s klimamål kræver," siger Anders Stouge på organisationens website.

Hos Ørsted ser chef for regulatory affairs, Ulrik Stridbæk, bestemt ikke planen som urealistisk, om end der er visse strukturelle hindringer, der skal overvindes.

"Man skal jo næsten sige, at det går for langsomt, men der er rent faktisk sket nogle ting, som gør, at de 60 GW i 2030 ikke er fuldstændig crazy. Det er voldsomt ambitiøst, men det er ikke helt på månen," siger Ulrik Stridbæk til Finans.dk.

"Det er jo kulminationen på lang tids arbejde, som er et ægte resultat for klimaet, der i praksis betyder store CO2-reduktioner. Og så er jeg rigtig glad for, at der er et solidt parlamentarisk flertal bag en europæisk strategi, som skaber grøn vækst og arbejdspladser i Danmark," siger Morten Helveg Petersen.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.