Forsyning og VE SKRIV UD

Gassen - et fælles europæisk problem

af: Dorte Nørregaard Larsen, 08-08-2022
Foto: Colourbox

Danmark er godt rustet, hvis russerne lukker for gassen, det er i hvert tilfælde den fornemmelse man får når myndighederne beskriver situationen. Og også det billede artikler fra Energiforum Danmark tegner. Fx. skrev vi 16. marts at gassen kun udgør 13% af vores forbrug og at biogas og andre løsninger er stærkt på vej. Læs evt. her

Og i magasinet i april, skrev vi om hvordan der er sat fart på udfasningen af naturgas. Læs evt. her.

Men selvom lagrene er mere fyldt end sædvanligt og selvom vi i Danmark er knap så sårbare, så er et stop for russisk gas et fælles europæisk anliggende.

Det skriver Mandag Morgen i en artikel i dag, hvor Seniorøkonom fra Concito Torsten Hasforth bl.a. siger:

Hvis russerne lukker for gassen, så har vi et kollektivt europæisk problem,” og i artiklen lyder det endvidere:

"Det har vi, fordi gas handles på et europæisk marked. Her indgår den i et sindrigt system styret af de frie markedskræfter, hvor gassen ideelt set bliver solgt til det land eller område, der har brug for den.

Danmark står isoleret set godt, men vi er ikke en isoleret ø, der har mulighed for at gå vores egne veje. Intet land er rigtigt beskyttet mod en gaskrise til vinter, før alle er. Regeringen og de danske myndigheder kan føle – måske endda med rette – at de har gjort alt, hvad de kan, for at klare Danmark igennem vinteren, og alligevel kan nogle virksomheder blive ramt af en gasrationering, hvis Putin drejer på hanen."

Og da vores vigtige handelspartner og nabo Tyskland vil få store problemer med et stop for russisk gas, er effekten af et stop for gassen, større end vi isoleret set har antaget. Fx. viser en analyse fra IMF  at et stop for russisk gas vil reducere Tysklands BNP med 1,5-2,7 pct, og det vil få stor betydning for hele EUs økonomi.

EU har masser af grønne løsninger på lidt længere sigt, men for den kommende vinter tæller de tyske løsninger nok også genåbning af kulkraftværker og levetidsforlængelser af kernkraftværker der ellers stod for udfasning, vurderer mandag morgen.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.