Politik og regler SKRIV UD

Luk for gas til Ørsted ændrer ikke på Danmarks gas-situation

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 01-06-2022
Foto: Colourbox

Gazprom har som reaktion på Ørsteds udmelding om ikke at ville imødekomme det russiske krav om betaling i rubler meddelt, at de ikke vil levere mere gas til Ørsted. Det får ikke umiddelbart betydning for forsyningssikkerheden i Danmark, da EU’s gasmarked stadig fungerer. Ørsted og andre kan således fortsat købe gas på markedet.

”Gazproms beslutning ændrer ikke på Energistyrelsens vurdering. Vi har stadigvæk gas i Danmark, og vi regner ikke med, at den situation ændrer sig her og nu. Men Danmark har planer klar, hvis situationen bliver forværret” siger Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw.

Myndighederne arbejder med en række fokusområder for at sikre gas nok. Det handler både om biogas, om energibesparelser og om udfasning af gasfyr. Samtidig indgår Danmarks gaslagre i EU’s samlede beredskab. Senere på året åbner der en ny gasledning fra Norge og næste år åbner Tyra-feltet op igen efter at være blevet renoveret.

”Vi har været godt forberedt i Danmark. Ikke mindst fordi vi er langt med den grønne omstilling, hvor vi har meget biogas, fjernvarme og vindmøller. Men vi er forberedte og har nødplaner klar, hvis der skulle komme egentlig gasmangel.” siger Kristoffer Böttzauw.

 

Fakta om gasforbrug i Danmark og Rusland

  • 380.000 husstande benytter i dag naturgas til opvarmning via gasfyr. Det svarer til ca. 800.000 danskere
  • Over 1,8 mio. danske husstande har fjernvarme. 72% af al fjernvarme er grøn
  • I de første 18 uger af 2022 har russisk gas udgjort ca. 25% af EU’s gasforbrug
  • Tyrafeltet ventes at genåbne medio 2023. I 2024 vil Danmark samlet producere 151% af vores nuværende gasforbrug (Tyrafeltet + produktion af biogas)
  • Produktionen af vedvarende energi steg med 11,2% i første kvartal af 2022 sammenlignet med samme periode sidste år. I samme periode faldt forbruget af naturgas med 29,8% - blandt andet som følge af varmere vejr.
  • Andel af biogas i gasnettet er 27,2% pr. maj 2022

 

Læs evt. vores artikel fra magasinet der handler om udfasning af naturgas

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.