Klima og ressourcer SKRIV UD

Pas på klima og pengepung: Mæt på budget - undgå madspild og spar penge i hverdagen

af: Pressemeddelelselse - Stop spild af mad, 28-02-2022
Foto: Yvonne Luff Gottfredsen, fotokredit: Jan Laursen

Det er blevet dyrt at være dansker. Prisstigninger på dagligvarer og andet dagligt forbrug er for alvor begyndt at presse danskernes økonomi.

”Vi ser, at udgifterne til husholdningen er steget kraftigt over det seneste år. Det gælder især de basale fornødenheder såsom varme, el og benzin. Men også turen til supermarkedet er blevet dyrere - fx. når der står mælk, ost, brød og kaffe på indkøbsseddelen,” siger Martin Kristian Brauer, Cheføkonom og Afdelingsleder i Samfunds- & Erhvervsøkonomisk Analyse hos Landbrug & Fødevarer.

Også nødhjælpsorganisationer oplever markant stigende efterspørgsel. Flere danske nødhjælpsorganisationer meldte i Julen ud, at efterspørgslen på julehjælp nåede historiske højder i året 2021. Dette er sket på grund af stigende forbrugspriser på fx. mad, el, varme og benzin.

”Dansk Folkehjælp oplever en stigning i henvendelser fra fattige børnefamilier på overførelsesindkomst om hjælp til en række områder. Vi hjælper ofte familier som har et rådighedsbeløb på mellem 2.500 – 3.500 kroner om måneden. En række prisstigninger på dagligvarer og forbrugsomkostninger presser imidlertid deres økonomi, fordi deres indkomst ikke kan følge med de historisk høje prisstigninger vi lige nu ser i Danmark” siger Generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem.

Heldigvis kan man gøre meget for at spare på husholdningens budget. En af de nemmeste ting at tage fat i, er mindre madspild i husstanden. Tal fra Landbrug & Fødevarer estimerer, at en gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn smider mad ud for 7.200 kr. om året.

Mæt på budget
Sidste år lancerede forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad den landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad, www.GratisMad.dk Portalens formål er at hjælpe madfattige borgere og økonomisk udsatte familier med muligheder for gratis overskudsmad i deres lokalområder. Siden portalens lancering i august er den allerede blevet besøgt over 119.000 gange.

Derudover har mangeårig ambassadør for Stop Spild Af Mad bevægelsen, kogebogsforfatter og sundhedsekspert Yvonne Luff Gottfredsen, lavet nye opskrifter, som hjælper med til at undgå madspild, og som sparer penge - måltider for to personer til under 30 kroner.

"Man kan sagtens blive mæt på budget og samtidigt spise varieret og sundt. Mindre madspild betyder flere penge og mere luft i husholdningsbudgettet - og i disse tider med historiske prisstigninger, er det vigtigt at undgå spild. Din pengepung vil takke dig" siger Yvonne Luff Gottfredsen.

Madvarerne i retterne er købt ind i en discountkæde. Prisen for hver madvare er beregnet ud fra den mængde, der er brugt af madvaren. Opskrifterne er uden kød, men kød kan fint tilsættes som tilbehør i retterne eller som topping.

FIND YVONNES OPSKRIFTER HER.

 

Om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret i snart 14 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største frivillige organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mad’s formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild. Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul har skrevet adskillige nationale og internationale bøger, publikationer og kronikker om madspild og er bl.a. bestyrelsesmedlem i Regeringens Tænketank om Fore byggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, medlem af den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN’s globale SAVE FOOD initiativ. I 2020 blev Selina Juul kåret til Årets Europæer 2020 (Reader's Digest European of the Year 2020) af et af verdens største magasiner Reader's Digest. Se mere på www.stopspildafmad.org

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.