Inspiration SKRIV UD

Når genbrug bliver til magi

af: Jan V. Kristensen, 28-09-2022
Foto: Energiforum Danmark

Det startede med en ide om at bygge en børnehave med rene genbrugs mursten. Men slutresultatet i Helsingborg Kommune i Skåne blev en bygning til mange generationer af børnehavebørn, som er bygget med omfattende genbrug af mange byggematerialer både indenfor og i hele det udendørs legeområde.

I Helsingborg er der samtidig skabt magi for den række af børn, der har været inkluderet i byggeriet af den nye ambitiøse cirkulær børnehave.

  • Mursten var den første tanke. Men så udviklede vi genbrug til mange andre dele af byggeriet: Lys, kontakter, alarmer, legeredskaber og udendørs flisebelægning, som blev genbrugt fra en gaderenovering i centrum af byen.


Det fortalte Anna Olsson, Projektledare, Fastighetsförvaltningen, Helsingborgs stad, da hun i dag var en af de første oplægsholdere, da Gate 21 i samarbejde med WE BUILD DENMARK og Energiforum Danmark afviklede en inspirationsdag om offentlige bygninger som frontløbere i den grønne omstilling.

Magien og forståelsen for børnene er bl. A opstået, fordi Anna Olsson besluttede sig for at give husets historie videre til børnene i form af en bog om de to mursten Tage og Thea.

  • Thea sad som mursten i køkkenet i den gamle Villa Canzonetta, som lå på grunden. Derfra kunne hun følge livet i den lille familie. Da huset blev revet ned, troede murstenen Thea at livet var slut og at hun skulle smides ud. Men nu er hun genbrugt og sidder i det nye hus og følger igen børnenes liv. Med sådan en historie giver vi husets genbrug videre til børnene, fortalte Anna Olsson, Projektledare, Fastighetsförvaltningen, Helsingborgs stad til det store publikum hos Gate 21 i Albertslund.


Den 1345 kvadratmeter store børnehave og forskole har ført genbruget helt ud i yderste led. Husets kunst-udsmykning er således også lavet med genbrugsmaterialer fra den tidligere bygning. På samme måde er hele legeområdet omkring den nye bygning genbrug fra den tidligere legeplads.

  • Det bedste genbrug er altid at bevare i stedet for at rive ned og bygge op – også selvom det er med genbrugsmaterialer, sagde Anna Olsson til et meget interesseret publikum i Albertslund, der til sidst også fik lov at høre dele af den sang, som børnene har fået lavet om deres nye hus.


Det er Gate 21 i samarbejde med WE BUILD DENMARK og Energiforum Danmark der har sammensat en dag, hvor sætter grønne frontløbere på scenen. Målet er et fokus på hvordan offentlige bygninger kan være et sted, hvor vi går foran og viser vej mod innovation, grønne indkøb og nye samarbejdsmodeller.  

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.