SKRIV UD

Otte vigtige konklusioner fra FNs klimapanel

af: Dorte Nørregaard Larsen, 05-04-2022
Foto: Colourbox

Mandag præsenterede FNs klimapanel 8 vigtige konklusioner. Den første er, at vi har sølle tre år til at vende skuden: Senest om tre år – i 2025 – skal de globale udledninger toppe, hvis den globale temperaturstigning med nogenlunde sandsynlighed skal holdes under 1,5 grader. I 2030 skal udledningerne være reduceret med 43 procent. Samme år skal udslippet af metan mindskes med en tredjedel. 

De 7 andre konklusioner beskriver dagbladet Information d. 5. april således:

  • De forventede CO2-udledninger fra den nuværende og den planlagte fossile infrastruktur gør det umuligt at overholde 1,5-gradersmålet. Der er brug for »en væsentlig reduktion i brugen af fossile brændstoffer«.
  • Mens de finansielle strømme til grønne investeringer ligger tre-seks gange under behovet, findes der tilstrækkeligt global kapital til at lukke hullet. Det kræver dog, at regeringerne sender nogle stærkere signaler.
  • Problemet er ifølge klimapanelet blandt andet, »at offentlige og private finansielle midler stadig i højere grad strømmer til fossile brændsler end til klimatilpasning og afbødning.«
  • Den teknologiske udvikling er lykkedes med at begrænse nogle af udledningerne. Dog langtfra tilstrækkeligt.
  • Prisen på solenergi er faldet med 85 procent, vindenergi med 55 procent og litiumbatterier med 85 procent i perioden fra 2010-2019. Det skyldes ifølge klimapanelet blandt andet offentlig forskning, investeringer i udvikling og subsidier.
  • Byer og andre urbane områder kan hjælpe med at reducere udledningerne. Lavere energiforbrug, elektrificering af transport og øget CO2-optag gennem flere naturområder er en af vejene til det.
  • Industrien står for en fjerdedel af de globale udledninger. At reducere udledningerne her vil kræve mere effektiv brug af materialer, mere genbrug og mindre spild.


I følge Klima-, Energi- og forsyningsministeriet præsenterer rapporten også en række løsninger:

Rapporten peger på flere løsninger. Der er bl.a. behov for at omstille energisystemer til at bruge mere sol- og vindenergi, udnytte energien mere effektivitet og benytte nye, grønne teknologier til at fjerne CO2 fra atmosfæren. Heldigvis slår rapporten fast, at de grønne løsninger mange steder allerede er en rentabel investering.

”Vi udleder flere drivhusgasser, end kloden kan holde til, og vi har derfor et kæmpe ansvar for at skubbe hårdt på den grønne omstilling og vise, at krisen kan løses. Heldigvis har Danmark længe investeret i de værktøjer, der ifølge IPCC er en del af løsningen. Vi får grøn strøm fra vores vindmøller og solceller, ligesom vi er verdensførende i energieffektivitet – og har de samme store ambitioner, når det gælder fangst og lagring af CO2. Rapporten viser, at den grønne vej er den rigtige vej at gå,” siger klimaminister Dan Jørgensen på ministeriets hjemmeside.

Læs mere her.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.