Forsyning og VE SKRIV UD

Seks grunde til ekstremt høje elpriser

af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-08-2022
Foto: Colourbox

Når elpriserne i den forgange uge flere gange har været ekstrem høj, så er der seks forklaringer, i følge Green Power Denmark.

På deres hjemmeside forklarer energianalytiker Kristian Rune Poulsen de høje elpriser således:

  1. El bliver enkelte steder i Danmark og mange steder i Europa produceret på kraftværker, der bruger naturgas. Gasprisen har været høj gennem det seneste år, men den er nu ekstremt høj, da Rusland har reduceret mængden af gas, som bliver sendt til Europa. Europas forsatte afhængighed af gas og den høje gaspris er hovedårsagen til de høje elpriser.
  2. Det er stort set vindstille i hele Danmark i dag. Når vi har en høj produktion af strøm fra vindmøller og solceller, er prisen på strøm typisk lav. Men i dag er vi nødt til at finde andre kilder.
  3. Når vi mangler vind, plejer vi at hente billig strøm fra de norske vandkraftværker. Men der mangler vand i de sydnorske magasiner, og prisen på strøm er historisk høj i det sydlige Norge.
  4. Danske kraftværker bruger træpiller eller træflis til at producere strøm. Prisen er steget voldsomt på grund af krigen i Ukraine.
  5. Tørke i Sydeuropa betyder, at der bliver produceret væsentligt mindre vandkraft. De sydeuropæiske lande skal derfor bruge andre energikilder, og det giver et opadgående pres på priserne.
  6. Atomkraftværker og kraftværker, som bruger kul, ligger typisk ved store floder, så de kan bruge vandet til at køle værket. Men mangel på vand betyder, at kraftværkerne er nødt til at begrænse produktionen.


Der er ikke mange af disse årsager, der kan fikses hurtigt, så det er en god ide at få kigget på noget energieffektivisering

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.