Inspiration SKRIV UD

Stort potentiale for grøn omstilling i kommuner og regioner

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 10-05-2022
Foto: Hans Nørregaard Larsen

Landets kommuner og regioner kan se frem til en årlig besparelse på 67,5 mio. kr. og op mod 65.000 tons CO2 ved at udfase de olie- og gasfyr, der stadig anvendes i de kommunale og regionale bygninger. Det gælder bl.a. olie- og gasfyr i dag- og døgninstitutioner samt sundhedshuse. Det viser en ny undersøgelse, som Energistyrelsen har fået lavet, og som har kortlagt 4014 bygninger i landets kommuner og regioner, der opvarmes med gasfyr, og 426 bygninger, der opvarmes med oliefyr.

Undersøgelsen har også regnet på, hvor hurtigt investeringen til konverteringerne, der samlet estimeres til at være godt 1 mia. kr., vil være tilbagebetalt. Og hvis de identificerede olie- og gasfyr udfases i perioden 2023-2027 forventes initialinvesteringen for hele udfasningen at være tilbagebetalt i 2034.

”Det er utrolig vigtigt for den grønne omstilling, at olie og gas udfases som opvarmningskilder. Og set i lyset af krigen i Ukraine og de stigende energipriser er det blevet endnu mere aktuelt, at vi får kortlagt vejen til, at de danske kommuner og regioner bliver uafhængige af fossile brændsler. Det vil ikke alene gavne klimaet, men også økonomien lokalt” udtaler vicedirektør i Energistyrelsen, Stine Leth Rasmussen.

Læs undersøgelsen her 


Økonomisk gevinst ved energirenovering 

Foruden kortlægningen af olie- og gasfyr har Energistyrelsen også fået vurderet potentialet for rentable energirenoveringer i de kommunale bygninger. Rapporten viser, at kommunerne kan se frem til en årlig driftsøkonomisk gevinst på 654 mio. kr. ved at energirenovere den kommunale bygningsmasse. Den nødvendige investering for at opnå gevinsterne opgøres til ca. 8,2 mia. kr., og hvis kommunerne påbegynder energirenoveringerne i dag, kan de have betalt sig selv hjem i 2039.

Læs rapporten her

Samlet set vurderer rapporten, at den kommunale bygningsmasse kan reducere energibehovet med 629.000 MWh, hvilket svarer til ca. 59.000 tons CO2 årligt.

”Rapporten fremhæver, at det særligt er i vores sundheds- og undervisningsbygninger, at de største potentialer findes for at energirenovere. Det vil ikke alene give en bedre økonomi i kommunerne på sigt, men vil også have positive effekter på indeklima for borgerne”, fortæller Stine Leth Rasmussen.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.