Politik og regler SKRIV UD

Stram regional og kommunal økonomi i 2023

af: Dorte Nørregaard Larsen, 10-06-2022
Foto: Colourbox

Så er aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi faldet på plads og begge aftaler er præget af inflation og prioritering af investeringer i bl.a. forsvaret. Der er med andre ord lagt op til en stram økonomi.

Kommunerne kan i 2023 bruge 18,5 milliarder kroner på anlæg - byggeri af børnehaver og andet, hvilket er væsentligt lavere end i 2022, hvor det lå på 20,2 milliarder kroner. Servicerammen udvides dog med 1,3 mia. kr. og der er afsat et tilskud på 1 milliard kroner til grønne investeringer.

For regionerne betyder deres aftale, at der tilføres godt 1 mia. kr. ekstra til driften af sundhedsvæsnet. Det svarer til de stigende udgifter som følge af den demografiske udvikling, altså at vi bliver flere og flere ældre. Samtidig bliver der med aftalen sat knap 3 mia. kroner til anlæg. Pengene skal blandt andet bruges til at renovere og modernisere de gamle hospitaler, men dækker langt fra behovet.

Både fra KL og Danske Regioner er der bekymring for de begrænsede anlægsrammer, som vil betyde aflysning af planlagte projekter.

Martin Damm udtaler på KLs hjemmeside

”Dels er priserne steget, dels bliver det beløb, vi har til rådighed, mindre. Derfor bliver der færre midler, og lokalt er man nødt til at se sine projekter igennem og vurdere, hvad der er mest nødvendigt at gennemføre, og hvad der kan vente. Derfor vil man også komme til at se planlagte byggerier af daginstitutioner og renoveringer af skoler og veje mv., som ikke kan gennemføres. Det er en bevægelse, der allerede er i gang,” s

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.