Inspiration SKRIV UD

Studerende skal investere i grøn energi på deres universitet

af: Jan V. Kristensen, 26-01-2022

Studerende og medarbejde på Aarhus Universitet får nu mulighed for at investere i solceller på universitetsbygningernes tage. Projektet er en del af et EU-støttet projekt, der skal give borgere mulighed for aktivt at tage den i den grønne omstilling.

Spørgsmålet er så, om de studerende har overskud på SU-kontoen til at lave forretning på at crowdfunde deres universitets omstilling til grøn energi. 

  • En grøn transformation af vores energisystem er en meget stor opgave, som kræver en indsats fra mange forskellige parter. Derfor vil vi nu give vores studerende og universitets mange medarbejdere mulighed for at deltage i installationen af mere vedvarende energi. Man skal bestemt ikke underkende vigtigheden af sådanne projekter, hvor borgere kan tage medejerskab på systemiske transformationer. Det er sådan, vi ændrer verden til det bedre, siger lektor Marta Victoria, Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse om projektet.


Helt konkret skal Aurora-projektet give almindelige borgere i de fem lande Portugal, Slovenien, Spanien, England og Danmark en større bemyndigelse til at afgøre, hvordan energi udvindes og benyttes.

I alt skal installeres ca. 1 MW crowd-finansierede solceller som en del af en større pakke, der skal skabe fokus og opmærksomhed på klimaomkostningerne ved vores almindelige daglige energiforbrug.

Idéen er, at studerende og ansatte på AU kan købe en eller flere andele af et solcelleanlæg, der skal installeres på AU’s bygninger. Ejere af aktierne vil derefter hvert år modtage økonomisk kompensation for den el, som anlægget producerer. Installationens størrelse bliver ca. 200 kW, men er afhængig af størrelsen af de indsamlede midler.

Projektets resultater vil blive delt med mange andre borgere i hele Europa med det mål at starte en forandringsproces i befolkningen. Projektet vil derfor også advokere politisk for en mere borgerdrevet tilgang til at tackle klimakrisen, for eksempel ved at engagere sig i FN's miljøprogram og europæiske politiske beslutningstagere, der forbereder sig til FN's klimakonference i Egypten (COP27) i 2022. 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.