Klima og ressourcer SKRIV UD

Concito: Der skal mere fart på CO2-fangst

af: Dorte Nørregaard Larsen, 13-01-2023
Foto: Colourbox

I en ny analyse fra tænketanken Concito, konkluderes det, at der skal mere fart på CO2-fangsten, hvis Danmark skal opnå klimaneutralitet i 2050. Da vi ikke kan fjerne alle emissioner fra fx. landbruget, er vi afhængige af, at fjerne eller fange CO2.

Concito skriver på deres hjemmeside:

"For at opnå klimaneutralitet i Danmark bliver det nødvendigt at fjerne mange mio. tons, da der stadig vil være en udledning fra især produktion af fødevarer. Samtidig har den nye regering i regeringsgrundlaget introduceret en ambition om et klimamål på at reducere udledningerne med 110% i 2050. Dette vil kræve, at Danmark fjerner CO2 fra atmosfæren i meget stor skala, såkaldte negative udledninger.

I alt kræver 110% et netto-optag af CO2 fra atmosfæren på knap 8 mio. tons i 2050, da udledningerne i 1990 var 78 mio. tons CO2e. CONCITO vurderer, at 6 mio. tons restudledning i 2050 er realistisk. I så fald vil et klimamål på 110% kræve 14 mio. tons negative udledninger i 2050".

På den baggrund anbefaler Concito at der udarbejdes en strategi for CO2-fangst og denne strategi bliver en integreret del af klimapolitikken. De har desuden følgende anbefalinger til en strategi for CO2-fangst:

  • Indfør en fast negativ CO₂-afgift, som tildeles som et tilskud per ton CO₂, der er permanent fjernet fra atmosfæren 
  • Indfas en afgift på netto-udledningen fra afbrænding af biomasse, der tilskynder til reduktion af forbruget af biomasse til kraftvarme, og samtidig sikrer at tilskud til negative udledninger tildeles hvor det har størst klimaeffekt
  • Indfør et støtteloft til negative udledninger på niveau med den bæredygtige mængde kulstof til rådighed for negative udledninger
  • Definér negative udledninger og hvordan disse skal indgå i målopfyldelse på kort og lang sigt.


Du kan læse mere om analysen her.

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.