SKRIV UD

Grøn strøm til danskerne kræver massive investeringer i elnet

af: Pressemeddelelse fra Green Power Denmark, 16-03-2023
Foto: Colourbox

Hvis de høje politiske klimaambitioner skal blive til virkelighed, kræver det milliardstore investeringer i eldistributionsnettet. Det viser en ny analyse fra Green Power Denmark, som med 11 anbefalinger til morgendagens elnet opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger om en el-infrastrukturpakke.

Det skorter ikke på politiske klimaambitioner frem mod 2030. Produktionen af grøn strøm på land skal firedobles, og på havet skal der bygges ni gigawatt. Samtidig skal naturgas ud af danske hjem og erstattes med varmepumper eller grøn fjernvarme, mens der skal flere elbiler og færre fossile biler på vejene. Derudover skal der sættes strøm til industrien.

Men alle disse klimadrømme bliver kun til virkelighed, hvis der investeres massivt i det elnet, som skal transportere den grønne strøm fra vindmøller og solceller ud til husholdninger og virksomheder. Det er hovedkonklusionen i en ny analyse fra Green Power Denmark.

Den viser, at Danmarks klimaambitioner kræver 30-38 mia. kr. i nye investeringer i eldistributionsnettet og 19 mia. i reinvesteringer. I alt 49-57 mia. kr. frem mod 2030.

"Elnettet er rygraden i den grønne omstilling. Med verdens bedste elnet, der leverer stadig grønnere strøm til danskerne med meget få strømafbrud, er vores udgangspunkt rigtig godt. Men elektrificeringen forudsætter, at vi fortsat investerer rettidigt i at forstærke og udbygge el-infrastrukturen til meget mere. Elnetselskaberne er i gang. Men hvis politikerne ikke moderniserer reguleringen, så risikerer vi at komme bagud med udbygningen og den grønne omstilling", siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og uddyber:

"Det handler om, at reguleringen ikke bliver en barriere for, at forbrugerne også i fremtiden undgår strømafbrud, at det er let at få installeret en ladestander, og at virksomheder hurtigt kan få leveret den nødvendige opkobling til elnettet", siger Kristian Jensen.

Analysen viser, at investeringerne kan foretages, uden at det bliver dyrere for den enkelte at bruge el i hverdagen. Det skyldes, at danskerne vil bruge mere og mere grøn strøm, og at prisen pr. transporteret kilowatt-time derfor kan holdes i ro frem mod 2030.  

Behov for el-infrastrukturpakke
Elnetselskaberne er allerede i gang med at forstærke og udbygge nettet, men der skal meget mere til i de kommende år, hvor investeringsniveauet skal øges til ca. det tredobbelte i alle årene frem til 2030.

Derfor kommer Green Power Denmark med 11 anbefalinger, der skal forbedre elnetselskabernes rammer for at udbygge elnettet effektivt, fleksibelt og i det rette tempo. Samtidig opfordrer erhvervsorganisationen klima-, energi- og forsyningsministeren til at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om en el-infrastrukturpakke.

"Elnetselskaberne har brug for klarhed og stabilitet om rammerne, så de kan fortsætte med at investere langsigtet i udbygningen af det elnet, der er hovedvejen til en grønnere, billigere og mere sikker fremtid for husholdninger og virksomheder", siger Kristian Jensen, adm. direktør, Green Power Denmark.

"Politikerne skal i gang med at omsætte de gode hensigter i regeringsgrundlaget om at fjerne regulatoriske barrierer for udbygning af elnettet til konkret lovgivning. Elnetselskaberne har brug for klarhed og stabilitet om rammerne, så de kan fortsætte med at investere langsigtet i udbygningen af det elnet, der er hovedvejen til en grønnere, billigere og mere sikker fremtid for husholdninger og virksomheder", siger Kristian Jensen.

Helt konkret skal elnetselskaberne på syv år investere i at grave ca. 27.000 km. kabler ned og i at etablere ca. 17.000 netstationer. Mængden af gravearbejde og størrelsen på investeringerne afhænger blandt andet af, om danskerne flytter deres elforbrug og for eksempel lader elbilen på tidspunkter, hvor der er plads i elnettet.

"Et smartere elforbrug kan løse noget af udfordringen, og det er elnetselskaberne godt i gang med at give incitament til – for eksempel med tidsdifferentierede tariffer. Men vi undgår ikke at udskifte kabler samt forstærke og udbygge andre dele af nettet", siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Elnettet skal transporetere mere grøn strøm
Om syv år vil Danmark bruge næsten dobbelt så meget elektricitet sammenlignet med i dag. Det stiller nye krav til eldistributionsnettet, hvor elforbruget har været stabilt gennem en længere årrække.

Ifølge Green Power Denmarks analyse skal elnetselskaberne i 2030 transportere minimum 48 terawatt-timer om året mod ca. 35 terawatt-timer i dag.

 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.