Living Better: Sikrer det gode indeklima og en bedre udnyttelse af energien

Hvad er løsningen?

Den grønne og bæredygtige energi- og indeklimaløsning, Living Better, er indstillet til Energiforum Danmarks Innovationspris 2019. Løsningen er udviklet af Horn Group ApS, som kombinerer intelligente Ventilationsvinduer med effektive udsugningsvarmepumper fra IndeKlimaMiljø (IKM).

De intelligente Ventilationsvinduer forsyner boligen med konstant frisk forvarmet luft. I boligen etableres aftræk fra forurenede rum fx køkkenet og badeværelset. Herefter opsamler IKMs udsugningsvarmepumpe aftræksluften, og overfører energien til varmt vand og brugsvarme. Denne proces sker kontinuerligt over hele døgnet. Varmepumpen udnytter hermed energien i luften og sikrer det gode indeklima i boligen. Det beregnes på forhånd, hvor stor luftmængden skal være for at overholde Bygningsreglementets krav til luftskifte, og samtidig for at sikrer at udsugningsvarmepumpen har nok kapacitet til at overholde kravene om at overføre energien i luften til varme og varmt brugsvand.

Nogle boliger kræver mere frisk luft end andre fx børnehaveinstitutioner og skoler. Ventilationsvinduerne kan derfor suppleres med indblæsningsarmatur, hvor indblæsningsluften opvarmes af varmepumpen. Ved spidsbelastningsperioder suppleres Ventilationsvinduernes tilførsel af frisk forvarmet luft med indblæsningsarmatur, som herved sikrer et optimalt indeklima og bedre udnyttelse af energi.

Ventilationsvinduets konstruktion og intelligente termostatiske styring tilfører en betydelig mængde energi i forvarmnings- og selvkølingseffekten, som indregnes i BE18 energibergningsprogrammet efter retningslinjerne i SBI anvisning 213. Ventilationsvinduerne er ofte er medvirkende til, at løsningen medfører betydelige besparelser på isolering, kanalføring, solceller samt reducerer problemet med overopvarmning.

Living Better kan både anvendes i nye boliger og ved renoveringer af eksisterende boliger. Det har vist ved efterfølgende målinger, at der i allerede udførte opgaver, er opnået besparelser på helt op til 56 procent. 

Hvem er målgruppen?

Living Better anvendes i alle boligtyper herunder både ejer og lejer. Løsningen kan fx anvendes i almindelige boliger, etageboliger, hoteller, børneinstitutioner samt skoler. Living Better vil derfor kunne tilfredsstille et bredt udsnit af befolkningen, som ønsker bedre indeklima og lavere energiomkostninger.

Hvordan bidrager løsningen til den grønne omstilling?

Living Better bidrager til den grønne omstilling, fordi naturens kræfter, i form af solvarme, udnyttes. Solens ressourcer bidrager til Ventilationsvinduernes tilførsel af frisk forvarmet luft til boligen. Derudover fungerer IKMs effektive udsugningsvarmepumper som ventilationsanlæg, samtidig med at energien i afkastluften kan udnyttes helt ned til 15 minus grader.

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.