Fra affald til biomateriale

Hvad er løsningen?                       

Den grønne og bæredygtige materialeløsning til bygninger, Myceliummembran – fra affald til biomateriale, er indstillet til Energiforum Danmarks Innovationspris 2019.

Løsningen er udviklet af Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, som i projektet arbejder med etableringen af et cirkulært byggeri med anvendelsen af bioaffald til at producere byggematerialer.

Verden kalder på nye løsninger

Mængden af byggeri stiger voldsomt de næste årtier, og vi har massive udfordringer med vores store ressourceforbrug og overbelastning af affald. Derfor er der behov for nytænkning til at danne mere cirkulære byggematerialer og i større grad anvende affald som en ressource.

I august 2018 lancerede Realdania innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge – Rethink Waste, der sætter fokus på nye løsninger til at minimere affald i byggeriet.

I forbindelse med konkurrencen gav Søren Jensens konceptteam sig for alvor i kast med at finde en mulig løsning på disse problemer. Søren Jensens From Waste To Biomaterial er et af de tre teams, som vandt et seks måneders innovationsforløb faciliteret af Dansk Design Center, hvor de kunne udvikle deres cirkulære løsning, designe prototyper og nye forretningsmodeller.

Læs mere om konkurrencen og de tre vindere på: www.circularconstructionchallenge.org

Søren Jensens konceptteam begyndte blandt andet at undersøge mulighederne for at bruge biobaseret affaldsmateriale som byggemateriale. Resultatet blev i første omgang en pavillon, der var konstrueret af en trækonstruktion med en membran, som var dyrket ved hjælp af hamp, kaffegrums og mycelium (svampesporer).

”Hvis væggene kunne tale”

Selvom byggematerialet er baseret på levende organismer, er det ikke ensbetydende med, at væggene bliver levende, når byggematerialer af mycelium introduceres i byggeriet.

Konceptet fungerer ved, at lade myceliet vokse i et tæt pakket netværk på bioaffaldet (kaffegrums og hamp). Slutproduktet er et stærkt, let, isolerende, formbart samt vand- og brandafvisende materiale.

Til slut i processen bliver materialet udsat for opvarmning, hvilket medfører at svampesporene udtørrer og dør. Udtørringen gør, at det færdige byggemateriale ikke skifter form og konsistens. På den måde fungerer materialet ligesom træ, som heller ikke vokser videre eller er ”levende”, når det er fældet. 

Effektiv og fleksibel produktion

Materialets egenskaber, kvalitet og form afhænger af opblandingsmaterialet, vækstbetingelserne og formmetoden. Man kan derfor producere forskellige byggematerialer af myceliet alt efter behovet.

Siden den biobaserede pavillon blev skabt i 2018 som pilotprojekt, har konceptet taget fart.

Søren Jensen er i dag i færd med at udarbejde proof-of-concept for indervægge og akustikpaneler, samt en go-to-market strategi i samarbejde med 20 nationale og internationale samarbejdspartnere.

Projektet er i en rivende udvikling, og firmaet håber på at byggebranchen om fem år anvender svampematerialer i byggeriet på lige fod med andre biomaterialer såsom træ. 

Hvem er målgruppen?

Myceliummaterialet henvender sig til bygherrer, rådgivere og entreprenører i byggebranchen, samt byggevareproducenter med interesse for cirkulære og biologiske materialer.

Hvordan bidrager løsningen til den grønne omstilling?

Myceliummembranen er indstillet til innovationsprisen fordi materialet bidrager til den grønne omstilling på en række punkter. Det biologisk baserede materiale er innovativt og cirkulært, og det reducerer byggeriets miljømæssige fodaftryk.

Projektet har især et spændende potentiale ved, at den nye form for biomateriale kan medvirke til udfasningen af miljøbelastende og ikkecirkulære byggematerialer som f.eks. mineraluld og træuld.

Idet byggematerialet vokser hurtigt og er baseret på affald, vil det højst sandsynligt blive muligt at producere materialet lokalt til en konkurrencedygtig pris.

Ved at skabe et lokalt produceret og affaldsbaseret materiale løses udfordringer med affaldshåndtering samtidig med at der skabes arbejdspladser. For samfundet betyder det, at omkostninger til genbrug, forbrænding og i nogle tilfælde deponering af byggematerialer, kan reduceres.

På den måde bidrager løsningen med at anvende mycelium til den grønne omstilling ved, at bygherrer, rådgivere og entreprenører får en reel mulighed for at nedbringe deres miljøpåvirkning. Dette er et vigtigt element i den bæredygtige omstilling af samfundet generelt og det byggede miljø.

Det svampebaserede materiale udstilles i disse dage på BLOX i København 

Sideløbende med, at klimaet sættes på dagsordenen ved C40 World Mayors Summit i København, udstiller Søren Jensen deres prototyper på fremtidens regenerative byggematerialer dyrket med svampebaseret biomateriale. Kom ind og se dem selv på nært hold: Udstillingen kan ses fra 4. oktober og frem til den 29. oktober på BLOX, Bryghuspladsen 8, indgang C, 3. sal i København. Læs mere her 

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.