Klima og ressourcer SKRIV UD

Hovedpointer fra COP23

af: Ulrik Blaabjerg, 23-11-2017
Foto: Colourbox

COP23 blev et teknisk klimatopmøde med fremskridt og amerikanere i nedtonet, konstruktiv rolle. Danmarks klimachefforhandler Anette Ejersted er med til at give et overblik over, hvad der tages med fra Bonn-klimaforhandlingerne. 

Amerikanerne holdt sig i skindet. Køreplanen blev holdt. Næste års COP24-klimatopmøde i Polen bliver afgørende, for det er først der, det hele skal vedtages.

Årets klimakonference, COP23, blev fredag afsluttet i Bonn og ifølge Danmarks klimachefforhandler Anette Ejersted, er der fortsat opbakning til Parisaftalen fra 2015: ”For det første blev der overordnet udtrykt stor politisk opbakning til Parisaftalen, hvilket var et vigtigt signal til omverdenen. For det andet fik man taget et godt skridt videre på de tekniske forhandlingsspor. Og for det tredje forlod man COP23 med et fastlagt design for, hvordan den faciliterende dialog – nu kaldet Talanoa-dialogen – skal gennemføres. Dialogen skal have fokus på, hvor vi er, hvor vi skal hen, og hvordan kommer vi derhen,” fortæller Anette Ejersted og tilføjer: ”Dialogen vil bestå af en mere teknisk fase, hvor der indsamles oplysninger og kulminerer i en politisk fase på COP24. Tanken er, at dialogen skal informere parterne, forud for at de skal enten opdatere eller genbekræfte deres klimamål i 2020.”

Adspurgt til hvilke resultater som var særligt vigtigt for Danmark fortæller Anette Ejersted: ”For Danmark var det vigtigt, at man kom et godt skridt videre med forhandlingerne om ambitionsmekanismen. Det er det dynamiske element i Parisaftalen, der skal sikre, at man over tid øger den globale klimaindsats, så man kan nå Parisaftalens temperaturmål. Et element i ambitionsmekanismen er det globale stocktake, der skal finde sted hvert femte år, forud for at parterne skal indmelde nye klimamål. Det lykkedes parterne på COP23 at identificere en række aktiviteter og input, som kan indgå i det globale stocktake, der skal gøre status over den globale klimaindsats.”

Derudover bragte konferencen klarhed over den såkaldte Talanoa-dialog ligesom ministeren var i arbejdstøjet fortæller Anette Ejersted: ”Ligeledes var det for Danmark vigtigt, at der kom klarhed over, hvordan Talanoa-dialogen skal forløbe, samt at dialogen både gør status for, hvor vi er, samt ser fremad mod, hvor vi skal hen, og hvilke løsningsmuligheder der er. Det er den næste mere politiske begivenhed i forhandlingerne, som nu officielt er skudt i gang og løber til og med COP24. Uden for forhandlingslokalerne tilsluttede Danmark sig ’Global Alliance to Power Past Coal’, hvori landene forpligter sig til at udfase kul inden 2030. Desuden underskrev ministeren ved COP23 en samarbejdsaftale med delstat Baden-Württemberg under den danske eksportordning.”

Klimafinanisering til udviklingslandene var ligeledes et emne der blev diskuteret, set i lyset af den seneste tids voldsmme vejrfænomener forklarer Anette Ejersted: ”Parternes indsats præ 2020 kom til at fylde en del. I lyset af den seneste tids voldsomme vejrfænomener var der stor fokus på handling her og nu og særligt på den indsats som ilandene har forpligtet sig til. Ligeledes kom drøftelserne om klimafinansiering til udviklingslandenes klimaindsats til at fylde meget. Dette skal formentlig også ses i lyset af usikkerheden omkring USA’s fremtidige rolle og bidrag.”

Kilde: Altinget

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.