Forsyning og VE

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

af: Pressemeddelelse fra Green Power Denmark, 02-04-2024
Nyt klimabarometer fra Green Power Denmark viser, at udbygningen af vindmøller og solceller på land bevæger sig med museskridt. Den grønne erhvervsorganisation anbefaler, at regeringen implementerer anbefalinger fra den nationale energikrisestab og opretter en kommunal klimapulje.
Mere

Forsyning og VE  

HOFOR klar med ambitiøs plan for store varmepumper i hovedstadens fjernvarme

af: Pressemeddelelse fra Hofor, 12-01-2024
I fremtiden vil boliger i København i højere grad blive opvarmet af kollektive, eldrevne varmepumper. Som et led i en strategisk satsning skruer HOFOR nemlig op for tempoet i etableringen af en række varmepumper. Dermed bliver der på sigt mindre behov for biomasse og fossile brændsler.
Mere

Forsyning og VE  

Aldrig har den strøm, vi bruger, været mere grøn

af: Pressemeddelelse fra Green Power Denmark, 08-01-2024
Sidste år udledte vi i gennemsnit 96 gram CO2 pr. kWh, når vi brugte vores ovn eller vaskemaskine. Det er rekordlavt og kun en fjerdedel af den CO2, vi udledte for ti år siden. Produktionen af vedvarende energi er steget markant, husholdningerne har været gode til at spare på strømmen, og vi bruger langt mindre klimaskadeligt kul til at producere strøm, forklarer Green Power Denmark.
Mere

Forsyning og VE  

Dansk solcelleforening afholder temamøde om investering og finansiering af solceller

af: Janne Roest-Madsen, 15-12-23
Dansk Solcelleforening inviterer solcelleentusiaster og andre interesserede til temamøde om investering og finansiering af solceller.
Mere

Forsyning og VE  

World Energy Outlook - der er brug for endnu mere

af: Dorte Nørregaard Larsen, 25-10-2023
Den grønne forsyning buldrer derud af frem mod 2030, men det er ikke nok. Det konkluderer det internationale Energi Agentur IEA i deres seneste World Energy Outlook 2023.
Mere

Forsyning og VE  

NEKST: Sådan styrkes den lokale opbakning til sol og vind på land

af: Pressemeddelelse Klima, Energi- og Forsyningsministeriet, 13-10-2023
Arbejdet i den nationale energikrisestab, NEKST, er i fuld gang. Nu har arbejdsgruppen Mere sol og vind på land afgivet deres første delanbefalinger om lokal opbakning, og flere er på trapperne.
Mere

Forsyning og VE  

2 mia. kr. på vej til lokalsamfund der vil lægge jord til energiparker

af: Dorte Nørregaard Larsen, 09-10-2023
I følge Avisen Danmark har 19 kommuner udpeget 32 arealer til potentielle energiparker og der er øget økonomisk kompensation på vej.
Mere

Forsyning og VE  

Energiforum Danmark sætter solceller til debat

af: Dorte Nørregaard Larsen, 06-09-2023
Torsdag i sidste uge havde Energiforum Danmark i samarbejde med TEKNIQ Arbejdsgiverne en debat om solceller: Skal de være på tage eller på marker? Og er det for alle at investere i solceller eller kun for store investorer? Den debat rejser de to organisationer nu også på Altinget.dk
Mere

Forsyning og VE  

Energistyrelsen: Nu kan du søge tilskudspulje til at fremme eksport af grøn dansk energiteknologi

af: Janne Roest-Madsen, 15-08-2023
Nu kan offentlig-private samarbejder søge om midler fra Energistyrelsens Tilskudspulje til Fremme af Energieksportindsatsen. Årets ansøgningsrunde rummer i alt 8,8 millioner kroner.
Mere

Forsyning og VE  

Søg tilskud til lokale energifællesskaber og lokal forankring af klimaomstilling

af: Janne Roest-Madsen, 03-08-2023
Puljen til lokale energifællesskaber og lokal forankring af klimaomstilling kan søges fra den 15. august.
Mere

Forsyning og VE  

7 initiativer der skaber hastighed i netudbygningen

af: Janne Roest-Madsen, 12-06-2023
Energinet og Green Power Denmark har netop lanceret syv initiativer, der skal sikre, at elnettet kan følge med den grønne omstilling. Ambitionen med Net til Tiden og de syv initiativer er - i samspil med netkunder og myndigheder - at opnå en bedre servicering af individuelle behov og den nødvendige hastighed i tilslutningen til elnettet.
Mere

Forsyning og VE  

Forsinket udbygning af grøn strøm kan koste forbrugerne 25 mia. kr.

af: Pressemeddelelse fra Green Power Denmark, 02-06-2023
Blot få års forsinkelse i udbygningen af vindmøller og solceller vil øge Danmarks samlede elregning markant. Det viser en ny analyse af Green Power Denmark, som opfordrer regeringen til at sætte endnu mere handling bag de store ambitioner for udbygning af vindmøller og solceller.
Mere

Forsyning og VE  

Klimarådet: Sikker elforsyning med sol og vind

af: Dorte Nørregaard Larsen, 11-05-2023
Danmark kan bevare en høj elforsyningssikkerhed selv i ekstreme vejrsituationer, også selv om det europæiske elsystem i høj grad vil være baseret på sol- og vindenergi. Det konkluderer Klimarådet i en ny rapport.
Mere

Forsyning og VE  

Solrig april gav rekordhøj produktion fra solceller

af: Pressemeddelelse Green Power Denmark, 03-05-2023
Solceller på marker og hustage producerede over 406 GWh strøm i april. Det er 55 procent mere end i april sidste år og nok til at dække 100.000 husstandes årlige elforbrug, viser en opgørelse fra Green Power Denmark på baggrund af Energinets statistik.
Mere

Forsyning og VE  

1000 nye ladepladser på vej i København

af: Pressemeddelelse fra Københavns Kommune, 22-03-2023
Københavns Kommune har med succes gennemført sit første udbud af ladestandere til elbiler og har nu indgået kontrakt med tre operatører, som skal løse behovet for flere ladepunkter mange steder i hovedstaden.
Mere

Forsyning og VE  

Geotermisk fjernvarme i Aarhus: Nu starter arbejdet på de første brønde

af: Pressemeddelelse fra Kredsløb, 27-01-2023
For ca. et år siden annoncerede Kredsløb og Innargi EU’s største sammenhængende geotermiske anlæg i Aarhus ved et stort anlagt pressemøde. Efter en grundig planlægningsproces er vi nu klar til det konkrete arbejde med at få etableret brønde ved de to af i alt syv lokationer i det geotermiske anlæg, der fra 2025 skal levere lokal, vedvarende og grøn fjernvarme til Aarhusianerne og bidrage til byens mål om CO2 -neutralitet i 2030. Skejby og Aarhus Havn bliver de første to placeringer, og de første prøveboringer påbegyndes i efteråret 2023.
Mere

Forsyning og VE  

Sjælland satser på Power-to-X

af: Pressemeddelelse fra Energy Cluster Denmark, 20-01-2023
I et nyt projekt vil fem sjællandske virksomheder udvikle teknologier, der med fokus på sidestrømme og CO2 kan gøre produktion af brint og grønne brændsler billigere. Det sker blandt andet med opførslen af et elektrolyseanlæg hos Kalundborg Forsyning.
Mere

Forsyning og VE  

CO2 skal fanges og lagres i jorden

af: Jan V. Kristensen, 19-01-2023
En ny rapport fra 4 C – Carbon Capture Cluster Copenhagen – konkluderer, at hurtige beslutninger kan gøre store CO2-reduktioner større og betydeligt billigere i Danmark.
Mere

Forsyning og VE  

Solceller og batterier skaber lys i den intelligente by

af: Jan V. Kristensen, 04-01-2023
Solcelle-drevet lys kan integreres i forskelligt byudstyr fra cykelparkering til redningsstiger på havnen. Det kræver blot et samspil med et integreret batteri. Et nyt forskningsprojekt har skabt IoT-modeller til løsningerne.
Mere

Forsyning og VE  

Tagene på Fields, Grønttorvet og Kødbyen kan dække 5.800 københavneres årlige elforbrug

af: Pressemeddelelse fra Spacemaker, 22-12-2022
Hvordan kan København producere mere vedvarende energi og bidrage aktivt til klimakampen? Techfirmaet Spacemaker har sat avanceret software til at regne på, hvor meget solenergi tre kendte områder i København kan producere.
Mere

Forsyning og VE  

Staten sparer penge på de høje elpriser

af: Dorte Nørregaard Larsen, 26-10-2022
I følge beregninger fra Green Power Denmark, betyder de høje elprisen, at staten sparer mindst 3,5 milliarder kroner i støtte til vindmølleparker. De penge bør bruges til den grønne omstilling i forsyningssektoren foreslår Green Power Denmark.
Mere

Forsyning og VE  

Rekord for danske vindmøller og solceller i sigte

af: Janne Roest-Madsen, 25-10-2022
En produktionsrekord for danske vindmøller og solceller kan meget vel være på vej.
Mere

Forsyning og VE  

Verdensrekord for produceret strøm

af: Janne Roest-Madsen, 23-10-2022
En af Siemens testmøller på testcentret i Østerild har sat ny verdensrekord for produceret strøm på et døgn. Det skriver Siemens Gamesa på LinkedIn.
Mere

Forsyning og VE  

Godt med gas på lager giver lavere priser - for en stund

af: Dorte Nørregaard Larsen, 20-20-2022
Selvom kulden efterhånden presser de fleste danskere til at tænde for varmen, er gasprisen i disse dage det laveste den har været det seneste år. Det skyldes i følge Green Power Denmark, at de danske og europæiske gaslagre er godt fyldt op.
Mere

Forsyning og VE  

Solcelleanlæg myldrer frem

af: Michael Degn, Tekniq Arbejdsgiverne
Der er i år tilsluttet 21 procent flere solcelleanlæg frem til oktober sammenlignet med hele sidste år, viser tal fra Energistyrelsen.
Mere

Forsyning og VE  

Nu kan du blive klogere på de høje energipriser

af: Pressemeddelelse fra Green Power Denmark, 07-09-2022
Green Power Denmark lancerer et vidensunivers på sin hjemmeside, hvor forbrugerne kan få svar på en række spørgsmål om de stigende energipriser.
Mere

Forsyning og VE  

Offentlig idéhøring af Danmarks energiø i Nordsøen skydes i gang

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 24-08-2022
Energistyrelsen inviterer borgere, virksomheder, myndigheder og andre med interesse i den kommende energiø i Nordsøen til at byde ind med forslag og idéer til emner, der ønskes belyst i miljøvurderingen af planerne for energiøen. Høringen løber fra den 22. august til den 26. september 2022, og i den forbindelse er Energistyrelsen vært ved et dialogmøde den 6. september.
Mere

Forsyning og VE  

Stort fald i naturgasforbruget i første halvår af 2022

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 23-08-2022
Forbruget af naturgas faldt med næsten 30 pct. i første halvår af 2022 sammenlignet med samme periode året før, mens forbruget af olie og kul steg med hhv. 19,4 pct. og 1,1 pct. Det fremgår af Energistyrelsens kvartalsstatistik, som også viser, at især produktion af strøm fra vindkraft og solenergi steg markant.
Mere

Forsyning og VE  

Seks grunde til ekstremt høje elpriser

af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-08-2022
Når elpriserne i den forgange uge flere gange har været ekstrem høj, så er der seks forklaringer, i følge Green Power Denmark.
Mere

Forsyning og VE  

Gassen - et fælles europæisk problem

af: Dorte Nørregaard Larsen, 08-08-2022
Danmark er godt rustet, hvis russerne lukker for gassen, det er i hvert tilfælde den fornemmelse man får, når myndighederne beskriver situationen. Men hvad med resten af Europa?
Mere

Forsyning og VE  

Hvor skal solcellerne og vindmøllerne stå?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 14-06-2022
Når den grønne strøm på land skal firdobles, så er der nogen der skal tage upopulære beslutninger om, hvor den skal produceres/placeres. Nu vil regeringen udpege 15 store områder, der til sammen har samme areal som Bornholm til formålet.
Mere

Forsyning og VE  

Danskerne bruger strømmen, når den er billig: Fire ud af 10 har ændret deres energiforbrug

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 31-05-2022
Ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at over fire ud af 10 danskere har ændret deres energiforbrug de sidste seks måneder. Heraf har godt halvdelen flyttet noget af deres strømforbrug til tidspunkter, hvor elprisen er lavest.
Mere

Forsyning og VE  

Historisk erklæring skal sikre grøn strøm til 230 mio. europæiske husstande

af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-05-2022
"Historisk" var vidst nok det ord, der blev brugt flest gange i går i taler og omtaler, af den aftale Belgien, Nederlandene, Tyskland og Danmark har indgået om at øge havvind-kapaciteten til mindst 150 GW i 2050. Men projektet og ambitionen er også imponerende.
Mere

Forsyning og VE  

Energistyrelsen igangsætter ny indsats til at hjælpe virksomheder væk fra gas

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 11-05-2022
En række virksomheder kan komme i klemme, hvis krisen mellem Europa og Rusland intensiveres. Energistyrelsen vil derfor påbegynde ny indsats, der skal understøtte gasudfasning i de berørte virksomheder.
Mere

Forsyning og VE  

Tarifmodel giver elnet til lavpris om natten

af: Pressemeddelelse fra Green Power Denmark, 01-04-2022
Forsyningstilsynet nikker ’ja’ til Tarifmodel 3.0. Dermed kan de danske elnetselskaber i regi af Green Power Denmark bedre understøtte en mere elektrificeret fremtid med elbiler og varmepumper. Fremover bliver tidsdifferentierede tariffer standard med højere tariffer mellem kl. 17 og 21 hele året og lave tariffer om natten.
Mere

Forsyning og VE  

Elprisen stiger for erhvervskunder i andet halvår 2021

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 30-03-2022
Erhvervsforbrugernes rene elpriser eksklusiv tariffer, afgifter mv. steg for alle forbrugsbånd fra første halvår 2021 til andet halvår 2021. Det viser Energistyrelsens opdaterede statistik over elpriserne for erhverv.
Mere

Forsyning og VE  

Naturgas nede på 13 pct af dansk energiforbrug

af: Jan V. Kristensen, 16-03-2021
Det politiske mål er klart. Danmark skal være helt uafhængig af den naturgas, der er med til at finansiere Putins invasion af Ukraine. Dermed skal vi ud for at finde alternativer til 13 procent af landets energiforbrug. Men skiftet væk fra gas sker fra et gunstigt udgangspunkt. Her hører Kronprins Frederik om alternative løsninger (biogas) hos Nature Energy.
Mere

Forsyning og VE  

Bred milliardaftale sætter turbo på nye grønne brændstoffer

af: Pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministertiet, 16-03-2022
For at sætte fart på udvikling af grønne brændstoffer har regeringen indgået en bred aftale om Power-to-X, herunder om et statsligt udbud på 1,25 mia. kr. Målet er skabe grønt brændstof til fly, skibe, lastbiler både herhjemme og i udlandet.
Mere

Forsyning og VE  

Blæst og solskin tager toppen af danskernes elpriser

af: Nyhed fra Dansk Energi, 08-03-2022
De første to måneder af 2022 har budt på produktionsrekorder for både vindmøller og solceller. Den høje elproduktion er med til at give danskerne lavere priser på el end vores sydlige europæiske naboer i de timer, hvor de grønne kilder dækker hele forbruget.
Mere

Forsyning og VE  

Solceller for 200 millioner euro i Polen

af: Pressemeddelelse fra Better Energy
Better Energy og Industriens Pension har udvidet deres partnerskab for at gøre det lettere at bygge op til +300 MWp ren, bæredygtig energi og nettilslutte i Polen.
Mere

Forsyning og VE  

Fjernvarmepriserne er ikke på himmelflugt

af: Dorte Nørregaard Larsen, 11-01-2022
Mens gas og elpriserne stiger og nogen fjernvarmeselskaber også melder om stigninger, så melder Dansk Fjernvarme at 80-90% af fjernvarmekunderne får uændrede eller lavere priser.
Mere

Forsyning og VE  

Bruger din kommune sit fulde VE-potentiale?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 04-01-2022
Siden 2017 har de 10 kommuner, som har udbygget mest sol og vind, stået for 72 procent af den samlede udbygning. Nyt klimabarometer viser hvordan de forskellige kommuner bidrager til udbygningen med VE.
Mere

Forsyning og VE  

Energipriser på himmelflugt gør grøn varme attraktiv

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 01-12-2021
De rekordhøje energipriser gør det endnu mere attraktivt at skifte til fjernvarme eller varmepumpe.
Mere

Forsyning og VE  

Fuld kul på kullet i 2021

af: Jan V. Kristensen, 30-11-2021
Svage vindstyrker og en kold vinter har betydet en stigning i kulforbruget på 32,1 procent i Danmark.
Mere

Forsyning og VE  

Mere end 500 mio. kroner til nye energiprojekter

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 24-06-2021
Grøn procesenergi, CO2-lagring, Power-to-X, maritim innovation og meget mere. Virksomheder og forskere med fokus på energiteknologi kan nu søge om støtte fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) til innovative energiprojekter. Frist for ansøgere er den 3. september 2021.
Mere

Forsyning og VE  

Bygningspuljen målrettes boliger med energimærkning E, F og G

af: Pressemeddelelse Energistyrelsen, 16-06-2021
De grønne tilskud, boligejere kan søge til energirenoveringer gennem Bygningspuljen, bliver nu målrettet boligerne med energimærkninger i den tunge ende af skalaen. Samtidig sættes tilskudsbeløbet ned, så flere kan få en håndsrækning til energirenoveringerne. Det er resultatet af en ny politisk aftale.
Mere

Forsyning og VE  

Solceller: på marker eller på tage?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 15-06-2021
Store solcelleanlæg skyder op på marker så langt øjet rækker. Det forandrer vores landskab, presser elnettet og gør den grønne omstilling unødvendigt dyr. Så hvorfor er det, at vi ikke bare tager tagene på bygninger i brug i stedet? Det spørgsmål undersøger Cecilie Holm Arentoft i juniudgaven af Energiforum Danmarks Magasin.
Mere

Forsyning og VE  

Den grønne omstiling giver højere elpriser frem mod 2030

af: Cecilie Holm Arentoft, 25-05-2021
Elforbruget vil stige markant de kommende år, hvis vi skal nå klimamålene. Det vil gøre elpriserne dyrere i det grønne scenarie i forhold til det sorte, er konklusionen i det nye Elpris Outlook 2021, som Dansk Energi har lavet.
Mere

Forsyning og VE  

Ørsted tog første spadestik til stort brint-projekt

af: Dorte Nørregaard Larsen, 21-05-2021
I mandags tog Ørsted første spadestik til deres første brintprojekt: H2RES-projektet.
Mere

Forsyning og VE  

Nordens største ladehub til el-taxaier skal udfase diesel-taxien i København

af: Cecilie Holm Arentoft
E.ON og Dantaxi har åbnet Nordens største ladecentral til elbiler med plads til opladning af 400 taxier i døgnet.
Mere

Forsyning og VE  

Energistyrelsen åbner op for tilskud til energieffektiviseringer

af: Cecilie Holm Arentoft, 12-05-2021
Fra d. 18. maj til og med d. 1. juni kl. 12.00 åbner puljen for tilskud til virksomheders energieffektivisering. Der vil i denne runde blive givet tilsagn om op til 150 mio. kr. i tilskud.
Mere

Forsyning og VE  

Ørsted vil lave et at af de største vedvarende brintanlæg i verden

af: Cecilie Holm Arentoft, 08-04-2021
Det danske energiselskab lancerer ”SeaH2land” med målet om at udvikle et 1-GW produktionsanlæg i Holland frem mod 2030. Det skal sikre forsyningen på det brinttunge område, hvis konceptet går igennem.
Mere

Forsyning og VE  

Hvor skal solcellen og vindmøllen stå?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 25-03-2021
Dansk Energi og Energinet har udarbejdet et Danmarks kort, der viser hvor sol og vind nemt kan inkorporeres i det eksisterende net.
Mere

Forsyning og VE  

Intelligent Energi: Antallet af store varmepumper stiger – og meget mere er på vej

af: Dorte Nørregaard Larsen, 16-02-2021
Eldrevne varmepumper med mange forskellige varmekilder har momentum i fjernvarmen. Dermed er Danmark på vej mod større fortrængning af kul, naturgas og andre brændsler samt et større fleksibelt elforbrug til balancering af el fra vind og sol.
Mere

Forsyning og VE  

Danmark bliver en ø rigere: verdens første energi ø etableres 80 km ude i Nordsøen

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 05-02-2021
Med en bred politisk aftale er rammerne for energiøen i Nordsøen nu på plads. Dermed er en hjørnesten i den grønne omstilling lagt og danmarkshistoriens største anlægsprojekt et afgørende skridt videre. Energiøen bliver en kunstigt anlagt ø, som staten vil eje størstedelen af.
Mere

Forsyning og VE  

Unik varmepumpe testes på halmværket i Harlev

af: Pressemeddelelse fra AffaldVarme Aarhus og Fenagy, 22-01-2021
Aarhus-virksomheden Fenagy har udviklet en unik varmepumpe baseret på CO2 - nu skal den testes og bidrage til fjernvarmen hos AffaldVarme Aarhus.
Mere

Forsyning og VE  

En kvart milliard til nye grønne klimateknologier

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 11-01-2021
Virksomheder og forskere med fokus på grøn omstilling kan nu søge om støtte til nye energiteknologiske projekter gennem EUDP – Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram. Frist for ansøgere er den 5. marts.
Mere

Forsyning og VE  

Ny dataportal for forsyningssektoren

af: Dorte Nørregaard Larsen, 11-12-2020
Myndighedernes data på forsyningsområdet samles på fælles udstillingsplatform, så det fremover bliver mere overskueligt at se og finde forsyningsdata.
Mere

Forsyning og VE  

Slut med olieeventyret i Nordsøen i 2050

af: Dorte Nørregaard Larsen, 04-12-2020
Et bredt flertal har lavet en aftale om udfasning af olieproduktionen i Nordsøen i 2050.
Mere

Forsyning og VE  

Energiforbruget blev grønnere i 2019

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 04-12-2020
Det faktiske energiforbrug faldt knap 4 pct. i 2019 efter et stort fald i særligt forbruget af kul, mens forbruget af vindkraft og biogas trak i den anden retning. Udviklingen betød, at CO2-udledningen fra energiforbruget faldt over 9 pct. Det fremgår af Energistatistik 2019, som Energistyrelsen offentliggør i dag.
Mere

Forsyning og VE  

Solceller giver bedre end korn

af: Dorte Nørregaard Larsen, 03-12-2020
En landmand kan tjene op til tre gange så meget på at leje sin jord ud til solceller fremfor korn. Men måske stod solcellerne bedre på fx kommunale tage?
Mere

Forsyning og VE  

Fælles taskforce skal sikre rammerne for geotermi i Aarhus

af: Pressemeddelelse fra Aarhus Kommune, 01-12-2020
Det var en positiv energiminister som fredag besøgte Aarhus for at høre om kommunens ambitiøse geotermiprojekt. Det er nu besluttet at nedsætte en taskforce, som skal arbejde videre med rammerne for projektet.
Mere

Forsyning og VE  

Anbefalinger til national strategi for Power-to-X

af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-11-2020
18 førende Power-to-X-aktører samles om anbefalinger til national strategi.
Mere

Forsyning og VE  

Dansk Energi kommer med bud på ny model for el-tariffer

af: Cecilie Holm Arentoft, 20-10-2020
Dansk Energi har indsendt Tarifmodel 3.0 til Forsyningstilsynet. Modellen lægger op til større variation af elprisen i løbet af døgnets 24 timer og en større, fast betaling for de store virksomhedskunder, der trækker mest på elnettet. Begge initiativer skal understøtte fremtidens elforbrug, oplyser Dansk Energi.
Mere

Forsyning og VE  

Elektrificering gør fødevarer grønnere

af: Cecilie Holm Arentoft, 09-09-2020
Både klimaet og bundlinjen vinder, når fødevareindustrien går fra fossil energi til den stadigt grønnere strøm. Det viser de nyeste resultater af projektet ”Elektrificering af fødevareindustrien”.
Mere

Forsyning og VE  

Nordeuropas største solcellepark opføres uden statsstøtte

af: Cecilie Holm Arentoft, 01-09-2020
Better Energy opfører en solcellepark på lidt over 200 megawatt, hvilket svarer til 127.000 danskeres elforbrug.
Mere

Forsyning og VE  

Ny rapport: Havvind skaber tusindvis af arbejdspladser

af: Cecilie Holm Arentoft, 27-08-2020
Hver gang en gigawatt havvind sættes op i Danmark, sikres 14.600 årsværk i danske virksomheder. Det viser et nyt studie, som for første gang detaljeret har undersøgt de national- og lokaløkonomiske effekter af investeringer i havvind.
Mere

Forsyning og VE  

Fjernvarmekunder i Hobro får glæde af overskudsvarme fra brændselscellevirksomhed

af: Dorte Nørregaard Larsen, 19-08-2020
Henover sommeren har Hobro Varmeværk etableret endnu en forbindelse til industriel overskudsvarme. Hobro varmeværk nærmer sig med det seneste overskudvarmeprojekt 40% forsyning fra overskudsvarme.
Mere

Forsyning og VE  

Nykredit hjælper bæredygtig energi på vej med realkreditlån til solcelleanlæg

af: Cecilie Holm Arentoft, 08-07-2020
Nykredit går forrest, og udsteder som den første bank realkreditlån til finansiering af nye solcelleanlæg. Det er et vigtigt skridt i den grønne omstilling, hvor markedet ventes at nå op på et tocifret milliardbeløb på få år.
Mere

Forsyning og VE  

Fra PtX-idé til virkelighed: Danmarks første eMethanolanlæg producerer flydende el

af: Pressemeddelelse fra Hydrogen Valley, 24-06-2020
Under ledelse af virksomhederne REintegrate og Green Hydrogen Systems har partnerne bag Power2Met projektet etableret Danmarks første eMethanolanlæg til demonstration af eMethanol produktion på basis af brint og CO2.
Mere

Forsyning og VE  

Nu må det være nok: Klimarådet sender klokkeklart svar til regeringen om at droppe ny oliejagt i Nordsøen

af: Cecilie Holm Arentoft, 08-06-2020
Klimarådet opfordrer regering til at droppe 8. udbudsrunde og alle fremtidige, eventuelle oliesøgninger. Brancheorganisationen Olie Gas Danmark kalder Klimarådets anbefalinger for ”meget tvivlsom symbolpolitik”.
Mere

Forsyning og VE  

Grøn varme er vigtig for Danmarks CO2-reduktion

af: Cecilie Holm Arentoft, 22-04-2020
Når de danske fjernvarmeselskaber i 2030 er 100 procent grønne, kan de bidrage til at levere i alt 44 procent af Danmarks klimamål om 70 procent CO2-reduktion i 2030.
Mere

Forsyning og VE  

Fjernvarmen bliver lidt billigere igen i år

af: Cecilie Holm Arentoft, 25-03-2020
Den gennemsnitlige, årlige fjernvarmeregning bliver lidt mindre igen i år – i et standardhus på 130 kvadratmeter betyder det en pris på 12.904 kr. for forbrugerne i januar 2020. Dette er et fald på 1,2 procent siden januar 2019, hvor prisen lå på 13.067 kr. Det viser Forsyningstilsynets nye prisstatistisk, som blev offentliggjort i går.
Mere

Forsyning og VE  

Corona påvirker ikke energiforsyningen

af: Cecilie Holm Arentoft, 16-03-2020
Frygt ikke, at strømmen og varmen går på grund af Corona. Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet fungerer beredskaberne for energi- og forsyningssektoren som planlagt, og Coronavirussen går dermed ikke ud over Danmarks høje forsyningssikkerhed på energiområdet.
Mere

Forsyning og VE  

Nye retningslinjer for grøn strøm er et godt første skridt

af: Pressemeddelelse: Rådet for grøn omstilling, 24-01-2020
Rådet for Grøn Omstilling byder forbrugerombudsmandens nye retningslinjer for markedsføring af grøn strøm velkomne
Mere

Forsyning og VE  

Sol, land- og havvind får Danmark til at bugne med grøn energi om 10 år

af: Cecilie Holm Arentoft, 22-01-2020
Havvind, landvind og solceller kommer til at udgøre en tredjedel hver af den grønne elkapacitet i 2030, viser Energistyrelsens basisfremskrivning. Særligt havvind og solceller kommer til at buldre frem sammenlignet med i dag, og allerede i 2028 producerer Danmark mere grøn el, end vi selv bruger.
Mere

Forsyning og VE  

Sorø bliver først til at holde varmen med haveaffald

af: Pressemeddelelse fra Dall Energy, 16-01-2020
Danske Dall Energy skal bygge det første kraftvarmeværk herhjemme, som næsten udelukkende fyrer med havepark-affald. Værket er CO2-neutralt og indebærer en kæmpe klimagevinst. Samtidig får Sorø-borgerne væsentlig billigere varme.
Mere

Forsyning og VE  

Vindenergi slår rekord i 2019

af: Cecilie Holm Arentoft. 06-01-2019
De danske vindmøller dækkede i 2019, hvad der svarer til 46,9 procent af det danske elforbrug. Det viser en opgørelse fra Wind Denmark. Vindens andel har aldrig været højere i Danmark eller i noget andet land i verden, og dermed slår 2019 både Danmarks og verdensrekord.
Mere

Forsyning og VE  

Energistyrelsen: Ny standard for varmepumper skal sikre energieffektivitet

af: Cecilie Holm Arentoft, 04-12-2019
VE-installatørerne har i disse tider travlt med at opsætte varmepumper i de danske hjem – danskere køber nemlig elektriske varmepumper som aldrig før. Og det er godt nyt for den grønne omstilling. Desværre er det ikke alle installationer, der sikrer den forventede energieffektivitet. Dette gør Energistyrelsen nu op med igennem frivillig standard for varmepumpeinstallationer.
Mere

Forsyning og VE  

Et kæmpe spild: Her lukkes varme til knap 200.000 huse direkte ud i den blå luft

af: Cecilie Holm Arentoft, 27-11-2019
I Danmark fyrer vi for gråspurvene i stor stil: Det er alt for dyrt for industrien at sende overskudsvarme videre til fjernvarme – varmen bliver derfor i stedet sendt direkte ud af skorstenene til ingen verdens nytte.
Mere

Forsyning og VE  

Stort fald i kulforbruget de første ni måneder af 2019

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 21-11-2019
Det faktiske energiforbrug faldt i de første ni måneder af 2019 med 2,7 pct. i forhold til samme periode året før. Kulforbruget faldt mere end 40 pct. og er de seneste 5 år mere end halveret på de centrale værker.
Mere

Forsyning og VE  

Hvordan er det nu med de træpiller?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 23-10-2019
Her på siden har vi kunne rapportere fra en ophedet debat om brugen af biomasse, og tal er fløjet frem og tilbage. Nu har Energistyrelsen opdateret sin statistik om brugen af træpiller.
Mere

Forsyning og VE  

Danmarks første spildevandsturbine er indviet i Kolding

af: Soffi Hildebrand, 11-10-2019
Kolding leverer strøm til 150 husstande gennem ny spildevandsturbine.
Mere

Forsyning og VE  

Vindmøller og solceller i konkurrence om at lave mest grøn energi

af: Cecilie Holm Arentoft, 03-10-2019
I fredags åbnede Energistyrelsen op for dette års teknologineutrale udbud, hvor vindmøller og solceller åbent konkurrerer på lige fod med hinanden om støtte. Fristen for at afgive tilbud er d. 27. november 2019.
Mere

Forsyning og VE  

Diskussionen om Danmarks forsyning af biomasse til bioenergi spidser til

af: Cecilie Holm Arentoft, 02-10-2019
I forrige uge gik flere eksperter sammen med budskabet: TV2’s fremstilling af biomasse som værende dårligt for klimaet er misvisende og ensidig. Dette har fået Verdens Skove på barrikaderne med røster om, at man slet ikke kan kalde Danmarks brug af biomasse for ”grøn”.
Mere

Forsyning og VE  

Nyt samarbejde om brint og vind

af: Pressemeddelelse fra Energy Innovation Cluster, 30-09-2019
Vindenergi lagret som gas øger både værdien af den danske havvind og andelen af grøn energi i energisystemet. Industrien efterspørger mere innovation på området for at realisere det grønne potentiale. Derfor indgår Energy Innovation Cluster et tæt strategisk samarbejde med Hydrogen Valley og CEMTEC i Hobro.
Mere

Forsyning og VE  

Energistyrelsen præsenterer ny basisfremskrivning

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 03-09-2019
Energistyrelsens Basisfremskrivning 2019 viser, at andelen af vedvarende energi i elforbruget ventes at overstige 100 pct. i 2028 og nå 109 pct. i 2030
Mere

Forsyning og VE  

Ea Energianalyse: Biomasse kan være en vigtig spiller i Danmarks klimastrategi

af: Cecilie Holm Arentoft, 30-08-2019
Er det godt for CO2-regnskabet, at Danmark i stor stil satser på bioenergi? Nye scenarier fra Ea Energianalyse viser, at biomasse godt kan ses som en CO2-neutral energikilde. Dermed kan bioenergi være et vigtigt element i Danmarks klimastrategi.
Mere

Forsyning og VE  

Energistyrelsen udbyder 128 mio. kr. til nye energilagringsteknologier

af: Soffi Hildebrand, 29-08-2019
Energistyrelsen har afsat en ny pulje på 128 mio. kr. til projekter, der demonstrerer og udvikler nye energilagringsteknologier i større skala. Der er ansøgningsfrist den 22. oktober 2019.
Mere

Forsyning og VE  

Er biomasse helt i skoven?

af: Dorte Nørregaard Larsen, 26-08-2019
Gennem det seneste halve år er brugen af biomasse i Danmark blevet kritiseret - nu tager en række aktører til genmæle, for at fortælle at den danske brug af biomasse er ikke "helt i skoven"
Mere

Forsyning og VE  

EUDP-støttet bølgekraftteknologi skal kommercialiseres

af: Soffi Hildebrand, 25-07-2019
EUDP har valgt at støtte den danske virksomhed Resen Waves, som har udviklet en ny bølgekraftteknologi. Teknologien skal over de næste år kommercialiseres gennem EUDP-støtten.
Mere

Forsyning og VE  

Nedgang i tyske kulkraftværker mindsker CO2-udledningen

af: Soffi Hildebrand, 23-07-2019
Mængden af stenkul er reduceret med næsten 25 procent i det første halvår af 2019 i tyske kulkraftværker. Det skyldes en større udbygning af vedvarende energi, billigere gas og et CO2-kvotemarked, der er begyndt at virke.
Mere

Forsyning og VE  

Sort energi skiftes ud med vindmøller og biomasse

af: Rebecca Holck Rosenberg, 12-07-2019
VE dækker nu over en tredjedel af energiforbruget og vil i løbet af et par år blive Danmarks største energikilde. Der skal dog stadig spares på energien, selvom den er grøn, mener Dansk Byggeri.
Mere

Forsyning og VE  

Statsstøtte til grønne projekter har givet overskud i milliardklassen

af: Rebecca Holck Rosenberg, 09-07-2019
En ny evaluering af EUDP viser, at virksomheder, der har investeret i grøn energiteknologi med støtte fra EUDP, har fået en meromsætning på omkring 5 kroner per tilskudskrone fra EUDP. Bestyrelsesformanden for EUDP ønsker, at flere virksomheder får interesse for grøn energiteknologi.
Mere

Forsyning og VE  

Markedet for energibesparelser svæver i uvished mod energispareordningens slutning

af: Rebecca Holck Rosenberg, 24-06-2019
En række organisationer er gået i fælles front i et høringssvar til Energistyrelsen for at få bugt med uvisheden omkring energispareordningen. Ifølge organisationerne er der en række tvivlsspørgsmål tilknyttet bekendtgørelsen for ordningen, og dem skal der styr på som energispareordningen hælder mod enden – ellers kan der blive dyre energibesparelser i vente.
Mere

Forsyning og VE  

Solvarme - potentiale til meget mere

af: Dorte Nørregaard Larsen, 11-06-2019
På en regnfuld sommerdag kan det virke komisk, men Danmark er foregangsland når det gælder solvarme og der er potentiale til meget mere.
Mere

Forsyning og VE  

Danmark bliver del af fælles nordisk balanceafregning

af: Rebecca Holck Rosenberg, 15-05-2019
Balancen på det danske elnet skal fremover forvaltes gennem en fælles nordisk løsning. Energinet, der har balanceansvaret i Danmark, har valgt at indtræde i et nordisk samarbejde, og det øger konkurrencen på det danske el-marked.
Mere

Forsyning og VE  

Datacentre kan udfordre den grønne omstilling

af: Soffi Hildebrand, 11-04-2019
Datacentre er massive strømslugere, som fremtidigt set vil lægge pres på Danmarks grønne strømproduktion og omstilling til vedvarende energi. Det viser en ny analyse fra Klimarådet.
Mere

Forsyning og VE  

Kan varmen fra havvand og spildevand udnyttes til fjernvarme?

af: Soffi Hildebrand, 04-04-2019
Varmeselskaberne HOFOR, CTR og VEKS har, sammen med en række partnere, etableret en stor eldrevet demonstrationsvarmepumpe i Sydhavnen. Der skal testes, om varmen fra hav- og spildevand kan anvendes til fjernvarme. Varmepumpen forventer at kunne levere strøm til 1100 husstande.
Mere

Forsyning og VE  

Et grønt energisystem koster 150 kroner per dansker

af: Soffi Hildebrand, 03-04-2019
Ph.d.-studerende mener, at det vil kræve en politisk intervention i markedet, hvis energisystemet skal blive grønt. De mener samtidig, at de tekniske løsninger er klar og at det ikke behøver at blive dyrt. For 150 kroner om måneden per dansker, kan energisystemet gøres grønt.
Mere

Forsyning og VE  

Fire initiativer der skal hjælpe nødstedte varmeværker og varmekunder

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 19-03-2019
Regeringen indgik sammen med alle Folketingets partier den 29. juni 2018 en ny energiaftale. I energiaftalen er der afsat samlet 540 mio. kr. til fire initiativer, der er målrettet værker, der frem til udgangen af 2018 har modtaget grundbeløbsstøtte. Læs mere om de fire initiativer her.
Mere

Forsyning og VE  

PSO-tariffen falder i 2. kvartal 2019

af: Pressemeddelelse fra Energistyrelsen, 15-03-2019
PSO-tariffen for 2. kvartal 2019 er fastsat til 2,1 øre per kWh. Det er lavere end PSO-tariffen for 1. kvartal, og er desuden væsentlig under tariffen for 2. kvartal 2018.
Mere

Forsyning og VE  

EU nærmer sig 20 pct. grøn energi

af: Dorte Nørregaard Larsen, 18-02-2019
Vedvarende energi dækker nu 17,5 procent af det samlede energiforbrug i EU’s 28 medlemslande, oplyser Eurostat på baggrund af friske tal for 2017.
Mere

Forsyning og VE  

Første danske solcellepark uden offentligt tilskud rejses af mode-virksomhed

af: Rebecca Holck Rosenberg, 15-02-2019
Modevirksomheden Bestseller og Better Energy har indgået et samarbejde om en solcellepark på 125 MW. Gennem en Power Purchase Agreement er projektet 100 procent privat finansieret og er dermed den første danske solcellepark opført ude offentlige midler.
Mere

Forsyning og VE  

Energistyrelsen stiller nye krav til varmeprojekter

af: Soffi Hildebrand, 14-01-2019
Kommuner skal nu indberette godkendte varmeprojekter til Energistyrelsen gennem plandata.dk. Derudover skal et biomassebaseret varmeprojekt, som er placeret i et mindre fjernvarmeområde, kunne overholde et brugerøkonomisk krav – hertil har Energistyrelsen lavet en vejledning til denne brugerøkonomiske kontrolberegning.
Mere

Forsyning og VE  

Rekordår for solenergi i 2018

af: Rebecca Holck Rosenberg, 08-01-2019
I 2018 er der produceret 25 pct. mere solenergi end året før. Solenergien sætter rekord i 2018 med en produktion på 961 GWh. En vindstille sommer har betydet mindre vind, men vedvarende energi strømmer stadig ud af stikkontakten.
Mere

Forsyning og VE  

Energisektoren styrker sit cyberforsvar

af: Pressemeddelelse fra Energi-, forsynings- og klimaministeriet
Energisektoren er en livsnerve i det moderne samfund, så cybersikkerheden skal være i top. Det skal en række nye tiltag hjælpe med.
Mere

Forsyning og VE  

PSO-tariffen falder i det første kvartal af 2019

af: Rebecca Holck Rosenberg, 21-12-2018
Energistyrelsen har beregnet PSO-tariffen for første kvartal af 2019. Den viser et fald sammenlignet med PSO-tariffen for fjerde kvartal 2018. Ifølge Energistyrelsen er det på grund af blandt andet en høj forwardpris på el, udfasning af grundbeløbet og lempelser af PSO-tariffen.
Mere

Forsyning og VE  

437 mio. kroner til ny energiteknologi i 2019

af: Rebecca Holck Rosenberg, 30-11-2018
Tilskudsordningen EUDP åbner i 2019 op for en ny pulje til energiteknologiske projekter. I december i år forventer EUDP at udsende de specifikke vurderingskriterier.
Mere

Forsyning og VE  

Store datacentre sætter pres på den grønne omstilling

af: Rebecca Holck Rosenberg, 23-11-2018
Google, Apple og Facebook planlægger at åbne indtil videre seks store datacentre i Danmark, og det lægger pres på den grønne omstilling for energinettet.
Mere

Forsyning og VE  

VE slår fossile brændsler når det kommer til nyinvestering

af: Dorte Nørregaard Larsen, 14-11-2018
I følge en den årlige statusrapport fra det Internationale Energiagentur, investeres der i dag mere i vedvarende energi end i sort energi som fx. olie og gas.
Mere

Forsyning og VE  

Vil du blive bedre til at installere varmepumper?

af: Soffi Hildebrand, 01-11-2018
Energistyrelsen tilbyder resten af året en række kurser til installatører og montører, der arbejder med varmepumper. Kurserne giver medarbejdere et uddannelsesbevis, som kvalificerer deres virksomhed til at blive VE-godkendt.
Mere

Forsyning og VE  

1 million kunder køber el på flex-afregning

af: Rebecca Holck Rosenberg, 24-10-2018
Fjernaflæste målere og el-forbrug målt per time skal give danskerne bedre mulighed for at styre deres el-forbrug og udnytte energien mere effektivt.
Mere

Forsyning og VE  

Energistyrelsen opdaterer energiberegninger

af: Rebecca Holck Rosenberg, 19-10-2018
Dette års samfundsøkonomiske beregninger for energipriser og emissioner er opdateret og udgivet af Energistyrelsen. Priser og emissioner for den grønne gas er inkluderet.
Mere

Forsyning og VE  

Unikt testcenter afprøver solceller på nye måder

af: Rebecca Holck Rosenberg, 16-10-2018
Et nyt testcenter ved Roskilde Fjord afprøver tracker-systemer og solpaneler, der kan opfange solenergi på begge sider. Testcentret er et samarbejde mellem European Energy og DTU.
Mere

Forsyning og VE  

Energistyrelsen åbner det første teknologineutrale udbud

af: Rebecca Holck Rosenberg, 27-09-2018
Energistyrelsen åbner i dag for teknologineutrale udbud. Der udbydes i år 254 millioner kroner til solceller eller vindmøller. Regeringen og Dansk Folkeparti håber, at der kan skabes mere konkurrence af grøn energi.
Mere

Forsyning og VE  

Nyt innovationsnetværk for energi sikrer millionbeløb

af: Rebecca Holck Rosenberg, 20-09-2018
Et samlet netværk for innovation af offshore- og onshore-energi er blevet bevilliget 12 millioner kroner af staten. Samlet set har innovationsnetværket, Energy Innovation Cluster, et budget på 400 millioner kroner.
Mere

Forsyning og VE  

Grøn tænketank giver anbefalinger til energiminister til ny klimaplan

af: Rebecca Holck Rosenberg, 18-09-2018
Seks anbefalinger om udbredelse af varmepumper blev i mandags givet af tænketanken Grøn Energi til minister Lars Chr. Lilleholt. Anbefalingerne blev udarbejdet af 48 personer fra energisektoren til varmepumpecampen i august.
Mere

Forsyning og VE  

Private solceller er ikke en god investering for alle

af: Soffi Hildebrand, 29-08-2018
Hvis ikke elafgiften stiger mere, så kan det snart give god mening for danske husejere at investere i solceller. En ny analyse fra Dansk Energi viser dog, at private solceller ikke vil bidrage positivt til samfundsøkonomien.
Mere

Forsyning og VE  

Kan vindmøllestrøm lagres som grøn ammoniak?

af: Soffi Hildebrand, 28-08-2018
Siemens Gamesa Renewable Energy og Energifonden Skive samarbejder om et pilotanlæg i GreenLab Skive, hvor der skal testes, om vindmøllestrøm kan lagres til grøn ammoniak.
Mere

Forsyning og VE  

Nyt folkemøde sætter omstillingen fra sort til grøn energi på dagsordenen

af: Rebecca Holck Rosenberg, 20-08-2018
Energiens Folkemøde er det første af slagsen og bød i sidste uge på oplægsholdere fra hele energibranchen. Udfordringer og muligheder ved at skifte fra kul til VE var især i fokus i energimetropolen Esbjerg, hvor folkemødet stod på.
Mere