Klima og ressourcer SKRIV UD

Kritiserede CO2-kvote-annulleringer er dyrere end forventet

af: Rebecca Holck Rosenberg, 21-11-2018
Kilde: Colourbox

Nye beregninger for CO2-kvotepriser fra Finansministerier viser, at de CO2-kvoteannulleringer, som er del af regeringens klimaudspil, nu bliver væsentligt dyrere end først antaget, da indsatsen blev fremlagt.

Ifølge Finansministeriets skøn er CO2-kvoteprisen nemlig 150 pct. højere i fremtiden end det så ud til for få måneder siden. I august regnede man med, at CO2-kvoteprisen i 2019 lå på 47 kroner per ton CO2. Det nye skøn viser en pris på 119 kroner per ton CO2.

– Det gør det alt andet lige dyrere at annullere CO2-kvoter og gør forslaget mindre omkostningseffektivt at bruge, siger medlem af De Økonomiske Råd Lars Gårn Hansen til Altinget.

Varm luft i klimaudspillet

Indsatsen er i forvejen kritiseret af blandt andet Det Økologiske Råd, Greenpeace og Klimarådet for blot at være ”varm luft” i klimaudspillet, skrivebordsøvelser og kreativ bogføring med energiregnskabet.

– Dels handler det om, at regeringen vil finde 8 mio. ton CO2-reduktioner, som man køber i kvotesystemet. Det betyder, at man teoretisk set godt kan få en besparelse på europæisk plan, fortæller generalsekretær for Greenpeace i Norden Mads Christensen til EnergiWatch og fortsætter:

– Men vi ved, at der er en masse varm luft og kvoter i systemet, som alligevel ikke vil blive brugt. Så det har en begrænset effekt.

CO2-kvoter er et EU-reguleret kvotehandelssystem, som begrænser CO2-udledningen. Annulleringer af CO2-kvoter går ud på, at staten køber de CO2-kvoter, der er tildelt af EU og destruerer dem, så de ikke kan bruges eller sælges på auktion. På den måde reduceres CO2-udledningen mere end de oprindelige antal CO2-kvoter tillader.

Nye beregninger kræver ny analyse

Annulleringen af CO2-kvoterne er indskrevet i klimaudspillet på baggrund af en anbefaling fra Det Økonomiske Råd. Anbefalingen gik ifølge Altinget ud på at annullere så mange CO2-kvoter, som EU tillader.

Den anbefaling var dog lavet med udgangspunkt i lavere CO2-priser, end den Finansministeriet nu skønner for 2019. Det har fået Det Økonomiske Råd til at genoverveje anbefalingen.

– Vores beregninger viste, at det var omkostningseffektivt at bruge muligheden for at annullere alle de CO2-kvoter, vi kan. Altså otte millioner CO2-kvoter. Om man fortsat bør gøre det med højere pris, kræver en ny analyse, forklarer professor og medlem af Det Økonomiske Råd Lars Gårn Hansen til Altinget.

Også Socialdemokratiet ønsker en ny analyse af CO2-kvoteannulleringerne for at se, om indsatsen stadig kan betale sig.

– Vi er nødt til at få regeringens beregninger på bordet og en genberegning med den nye forventede kvotepris, så vi kan se, hvordan balancen er mellem de forskellige tiltag, og om en højere kvotepris ændrer på, hvilke indsatser som er omkostningseffektive, siger energiordfører Jens Joel (S) til Altinget.

Ifølge energi- og klimaordfører for Venstre Thomas Danielsen vil de forhøjede CO2-kvotepriser ikke få regeringen til at genoverveje indsatsen. Det skriver Altinget.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.