Klima og ressourcer SKRIV UD

KLIMATOPMØDE: Kan EU-lederne blive enige om klimaneutralitet i 2050?

af: Cecilie Holm Arentoft, 12-12-2019
Fotokredit: Colourbox

Afgørelsens time er kommet: I skrivende stund er EU’s regerings- og statschefer til klimatopmøde i Bruxelles til et godt, gedigent klimaopgør. Der er stadig tre lande, der skal overbevises, før målet om klimaneutralitet i 2050 kan blive til virkelighed. Og vejen derhen er ikke nem.

For Polen, Tjekkiet og Ungarn stritter fortsat imod og forbliver skeptiske over for klimamålet. Lige inden topmødets start, må vi erkende, at det stadig uvist, om det overhovedet vil lykkes at få overbevist de tre lande om den ellers så altafgørende målsætning for EU’s kamp for klimaet.

Polen skal forsikres om økonomisk hjælp

Det er dog ikke ensbetydende med, at vi bare kan læne os tilbage og kaste håndklædet i ringen. Stats- og regeringscheferne har stadig håb om at de her i løbet af eftermiddagen kan omvende de tre lande.

Der er nemlig stadig nogle greb, der kan drejes på for måske at komme tættere på en enighed om klimamålet.

Regeringscheferne vil de blandt andet prøve at imødekomme den bekymring om penge, som kravet om klimaneutralitet bringer hos landene. Især Polen, som har en stor kulindustri, er bange for, hvilke konsekvenser den grønne omstilling vil have for deres økonomi.

Den eneste vej frem mod en enighed om klimamålene bliver derfor, at regeringslederne kan få Polen, Ungarn og Tjekkiet til at acceptere en forsikring om, at landene nok skal få den nødvendige økonomiske hjælp til at gennemføre den grønne omstilling, som klimamålet kræver.

Men igen er dette noget af et minefelt at bevæge sig ud på. Det er nemlig ikke en mulighed at give dem en konkret aftale om, hvor stor en hjælp de kan få. De andre medlemslande fastholder nemlig, at pengene skal findes i forbindelse med forhandlingerne om EU’s langsigtede budget, som de først vil forhandle på plads i begyndelsen af næste år.

Men hvis missionen lykkes, vil det være et fundamentalt gennembrud i kampen mod klimaforandringerne.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.