Politik og regler SKRIV UD

Dansk Energi: Vi må ikke glemme efterspørgslen i Power-to-X-strategien

af: Cecilie Holm Arentoft, 27-10-2020
Fotokredit: Colourbox

Debat: Ny teknologi hjælper os ingen vegne mod den grønne omstilling, hvis ikke den bliver taget i brug. Derfor er det ikke nok, at vi i Danmark producerer Power-to-X, hvis ikke vi også sørger for, at der er efterspørgsel blandt aftagerne. Efterspørgslen skal sikres både lokalt og på europæisk plan.

Det skriver Kamilla Thingvad, markedsdirektør hos Dansk Energi i Altinget. 

Her ridser Kamilla Thingvad op, hvordan både direkte og indirekte elektrificering kommer til at spille en afgørende rolle for, at vi kan nå at reducere Danmarks CO2-udledninger med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

Udfasningen af fossile brændsler gennem direkte elektrificering af biler, busser og tog samt el til opvarmning og til dele af industrien er velkendt, allerede i brug og vigtig.

Men hvis vores samfund kun elektrificeres direkte gennem el og batterier alene, når vi ikke hele vejen.

Vi har også brug for den indirekte elektrificering –Power-to-X.  Power-to-X er brændsler som for eksempel brint, metanol eller ammoniak, der er skabt på vedvarende energi fra for eksempel vind- eller solenergi. Altså direkte substitutter til olie og gas, ikke fra fossile brændsler, men fra strøm. På den måde vil Power-to-X gøre det muligt at nå fuld fossilfrihed af både industrien og den tunge transport.

Derfor har teknologen de sidste par år skabt stor opmærksomhed både på verdensplan, i EU og herhjemme.

At Power-to-X er et fyrtårn for håb om fremtiden kan blandt andet ses af Regeringens Klimaplan 2020, hvor Power-to-X alene forventes at reducere 0,5-3,5 mio. ton CO2-ekvivalenter inden 2030.

Produktion og efterspørgsel

Men trods Power-to-X’s store potentiale er der en række centrale barrierer, der spænder ben for, at Power-to-X vil blive taget i brug i Danmark.

Et af de helt store, men desværre ofte oversete problemer, at den danske PtX-strategi ikke sammentænker produktion og efterspørgsel, skriver Kamilla Thingvad i indlægget i Altinget.

Og hvis en vare kun bliver udbudt, men ikke efterspurgt, så ender den ganske simpelt med bare at samle støv på hylden og aldrig komme i brug. Og så kommer vi ingen vegne med den nye teknologi og den grønne omstilling.

Hvis vi skal sørge for, at dette ikke sker for PtX, er et samspil mellem energisektoren og aftagerne, Lastbilerne, den tunge industri, flyene og skibene, afgørende. De mange sektorer skal gå hånd i hånd og sikre, at produktionen af Power-to-X bliver anvendt.

Grunden til, at samspillet på nuværende tidspunkt ikke vil kunne lykkedes, er en række Power-to-X regulatoriske barrierer, som i dag findes i energisektoren. Reglerne spænder blandt andet ben for simultan produktion og aftagning, som er en helt afgørende forudsætning for at udbuddet og efterspørgslen af Power-to-X kan spille sammen.

For Kamilla Thingvad er løsningen på problemet, at vi fra begyndelsen inddrager hele værdikæden i strategien. Her skal vi ikke udelukkende fokusere på produktion af PtX, vi skal også sørge for, at et marked bygges op.

Her skal vi blandt andet sørge for at få udbygget en infrastruktur og forudsætninger til den tunge transport både på de danske veje, til den maritime sektor og ikke mindst i luftfarten, mener hun.

EU som løsning

For at få udbud-efterspørgsel til at gå hånd i hånd og sikre udbygningen af brint og PtX kan en oplagt mulighed være at kigge over mod vores europæiske søstre og brødre. Her skal vi blandt andet udnytte, at både Holland og Tyskland har en langt større efterspørgsel af brint til blandt andet deres industri og dermed udgør et marked for dansk produceret grøn brint, mener Kamilla Thingvad.

Strategien skal dermed både sikre lokale aftag herhjemme, men også se mod resten af det europæiske marked og det potentiale, som ligger der.

Derfor er det vigtigt at vi handler nu, både for klimaet og for erhvervslivet, som vil vinde stort, hvis Danmark bliver førende inden for Power-to-X-teknologien. Det er vigtigt i en tid, hvor hele verden skriger på fremtidens grønne brændsler, og hvor Power-to-X kan blive en vigtig teknologi for at nå vores klimaambitioner.

 

 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.