Klima og ressourcer SKRIV UD

Fra Kul- til Klimaunion: EU lægger sig i selen for at opnå mere klimavenlig strøm og elektrificering

af: Cecilie Holm Arentoft, 07-05-2020
Fotokredit: Colourbox

EU dropper kullene i takt med, at klimavenlig strøm fra vindmøller og solceller gør, at en elektrificering af transport, opvarmning og industrier stadig mere oplagt.

Kultiden lakker mod enden i Europa. De europæiske landes kulforbrug styrtdykker, og flere lande går nu efter helt at lukke for deres kulkraftværker.

I stedet er der kommet et stærkt fokus på blandt andet elektrificering og renovering af bygninger, som kan være med til at skabe vækst og jobs i et Europa, som er hårdt ramt af økonomisk nedgang på grund af Corona.

Det skriver Dansk Energi i en pressemeddelelse, efter at Erhvervslivet Klimaaliance har afholdt et succesfuldt webinar for over 300 deltagere med fokus på netop, hvordan Europa bedst og hurtigst muligt gennemgår transitionen fra Kul- til Klimaunion.

Læs også Grønt fokus på den økonomiske genstart i EU.

3 grunde til at EU’s økonomi skal have en grøn kickstart

På webinaret om, hvordan EU går fra Kul- til Klimaunion, kommer Ditte Juul Jørgensen, fra Europakommissionens generaldirektorat for Energi (DG Energi) ind på, at energisektoren står for 75 procent af Europas udledninger af drivhusgasser.

Det er derfor helt oplagt, at energisektorens skal transformeres, hvis vi skal nå EU’s mål om at blive klimaneutrale i 2050, og på webinaret løfter hun sløret for tre gode grunde til at økonomisk genopretning og investeringer i klimaet skal følges ad:

  1. For det første har Europa brug for en højere energieffektivitet. Over en tredjedel af energiforbruget stammer fra boliger og bygninger, så ’bygningsrenovering’ er helt centralt – både i forhold til CO2-udledninger og jobskabelse i byggesektoren.
  2. For det andet har Europa allerede opbygget en styrkeposition indenfor vedvarende energi – og den skal vi gerne blive ved med at beholde. Nogle få, kendte virksomheder dominerer produktionen, men Kommissionens analyser viser, at der er mange underleverandørjobs i de fleste medlemslande. En investering i grøn energi vil dermed skabe flere jobs på tværs af værdikæden i medlemslandene, sikre vores konkurrenceevne og styrke EU’s indre marked.
  3. For det tredje vil der, hvis EU skal være klimaneutral i 2050, være brug for ny og forbedret teknologi indenfor både kendte og helt nye sektorer. Selvom forskning og udvikling ikke skaber millioner af jobs på den korte bane, så vil forskning og uddannelse blive en vigtig grundsten for det marked, der rækker længere frem.

Du kan læse mere om, hvorfor elektrificering og energirenovering af bygninger i EU bør være vores vej ud af den økonomiske krise, her. 

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.