Politik og regler SKRIV UD

Grøn begejstring efter finansloven

af: Jan V. Kristensen, 08-12-2021
Foto: Colourbox

 

"Danmark har et af verdens mest ambitiøse klimamål, og dagens grønne aftale sætter endnu en milepæl i dansk klima- og energipolitik," siger finansminister Nicolaj Wammen efter den grønne delaftale til finansloven blev indgået.

Og finansministeren er ikke ene om at være begejstret. Det samme er en lang række aktører og interesseorganisationer. Eksempelvis Dansk Energi.


Dansk Energi: Klar rute

Finansloven indeholder massiv udbygning af vedvarende energi og viser os, hvordan Danmark får tilstrækkeligt med grøn strøm til at nå vores klimamål. Endelig bliver der udstukket en klar rute for, hvordan vi skal nå Klimalovens 70%-reduktion, lyder det fra Dansk Energi.

"Endelig! Hvis vi skal gøre os forhåbninger om at nå Danmarks klimamål, har vi brug for grøn strøm og rigtig, rigtig meget af det. Vi skal bruge grøn strøm til biler, opvarmning af huse, til industri og på lidt længere sigt også som brændstof til fly, skibe og lastbiler. Partierne bag denne finanslovsaftale udstikker nu en rute, der giver branchen og resten af Danmark en tro på, at vi kan producere grøn strøm til det hele," siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.


DI: Kæmpe fremskridt

"Det er et kæmpe grønt fremskridt, at der er i finansloven, bliver givet håndslag på 2 GW mere havvind. Det er positivt, at vi får fart på, for der er brug for meget mere vedvarende energi i de kommende år. Det gælder ikke mindst, når vi inden længe skal i gang med at omdanne grøn strøm til bæredygtige brændstoffer," siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.

Dansk Industri peger især på de kommende energiøer, der vil kunne levere strøm til at dække ca. 2.500.000 – 3.000.000 husstandes elforbrug.

"Energiøerne er de største og mest visionære anlægsprojekter nogensinde. Nu skal Energistyrelsen undersøge, om vi kan komme i gang med at etablere den størst mulige energiø i Nordsøen, så den kan sættes i drift tre år tidligere end oprindeligt - nemlig i 2030. Det vil gøre Nordsøen til et kraftværk for grøn energi og cementere Danmarks førerposition inden for havvind. Det er helt afgørende, at beslutningen om at etablere den store energiø bliver truffet nu, så vi får nok vedvarende energi til den grønne omstilling," siger Emil Fannikke Kiær, DI.


Fra olie til varmepumper

Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne peger dagens aftale i den rigtige grønne retning. Men der er fortsat lang vej igen for at sikre, at Danmark kan holde kadencen med markant vækst, der skal sikre vores fortsatte velfærd.

"Det er helt afgørende, at regeringen sammen med aftaleparterne har lyttet til vores ønske om at elektrificere hele varmesektoren og sætter fokus på at udfase olie- og gasfyr og erstatte dem med varmepumper. Vi skal bruge de teknologier, der findes derude," siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.


SMV: Færre nye vinduer

Hos SMV Danmark peger direktøren på, at udfasningen af håndværkerdelen af boligjob-ordningen er et grønt problem.

"Håndværkerdelen i BoligJob-ordningen bliver nu aflivet, hvilket vil gå stærkt ud over fx energiforbedringen af danske boliger, hvilket er direkte kontraproduktivt for den grønne omstilling. Det er rigtigt ærgerligt i en finanslov, der ellers bryster sig af at være grøn. Nu bliver det langt mindre rentabelt fx at udskifte gamle vinduer, og det sorte arbejde vil også stige," siger SMV-direktør Jakob Brandt.

Læs mere om den grønne delaftale her: Grøn delaftale sikrer nye CO2-reduktioner og mere vedvarende energi (fm.dk)

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.