Inspiration SKRIV UD

Tag et kørekort til funktionsafprøvning

af: Jan V. Kristensen, 31-02-2022
Foto: Colourbox

Sunde, intelligente og bæredygtige bygninger kræver fejlfrie tekniske installationer med korrekte dimensioneringer. En vigtig afslutning af en byggeproces er derfor en funktionsafprøvning, der dokumenterer både funktion og ydelser.

Men der mangler viden og kompetencer inden for funktionsafprøvning hos installatører, rådgiver, bygherrer, kommuner og andre interessenter. Da Teknologisk Institut i marts afholdt et webinar med emnet ”Funktionsafprøvning af bygningers installationer – det skal gøres rigtigt” viste interessen sig i form af 129 interesserede deltagere.

Udgangspunktet er en nyudviklet håndbog om funktionsafprøvning, der skal give dette kvalitetsløfte. Håndbogen er støttet af Real Dania.

Vi fik som arrangører virkelig mange spørgsmål om emnet funktionsafprøvning fra deltagerne. Og det var ikke alle spørgsmål, som vi kunne levere et skarpt svar på lige på stående fod. Vi lovede derfor deltagerne at lave et pilotkursus – og senere udbyde kurser. 18 meldte sig hurtigt til pilotkurset – og nu er vi klar med en kommerciel udgave i 2022, fortæller Kristian Vielwerth, seniorrådgiver hos Teknologisk Institut.

Den nye håndbog går i en række anbefalinger længere end kravene i BR 18. Men Teknologisk Institut er bevidste om, at funktionsafprøvninger ikke skal fordyre et byggeri.

Populært sagt vil vi give fagfolk et kørekort til at navigere i funktionsafprøvning ud fra minimumsydelsen – altså lovkravet i BR18. Vi skal undervise eksempelvis installatøren i, hvordan en funktionsafprøvning gøres effektivt og billigt, så han kan konkurrere og med sikkerhed vide, at han er inden for skiven, siger Kristian Vielwerth.

Behovet for funktionsanalyser ligger i forlængelse af nye godkendelses-processer fra kommunal side på byggeri. I dag godkendes et råprojekt i byggetilladelsen. Ved færdigt byggeri giver kommunen så en ibrugtagningstilladelse på baggrund af skriftlig dokumentation og funktionsafprøvninger af installationer.

Samtidig er det offentliggjort, at omkring 10 procent af alle byggerier skal kontrolleres af kommunerne for dokumentation og fejlfrie tekniske installationer, der arbejder korrekt sammen på tværs af teknologier.

Her får vi den egentlige eksamen af eksempelvis installatørernes funktionsafprøvninger, siger Kristian Vielwerth.

På baggrund af erfaringer fra byggeriet peger seniorrådgiveren på tre fordele ved at løfte kompetencerne på funktionsafprøvninger:

1: Færre mangler på byggepladsen

2: Bedre projektøkonomi

3: Bedre samarbejde på byggepladsen

Det vil ikke mindst give en kortere fejlliste, hvis en leverandør laver den rette funktionsafprøvning af en installation inden afleveringen. Samtidig har man på tværs ansvar for at flere teknologier i bygningen også spiller sammen. Det skal også afprøves og dokumenteres korrekt og vil kræve bedre samarbejde imellem leverandører på byggepladsen, siger Kristian Vielwerth.

Kurserne i 2022 udbydes både i Taastrup og Århus.

 

Faktaboks:

Kursus om funktionsafprøvning

 

Udbyder: Teknologisk Institut

Lokation: Århus og Taastrup

Målgruppe: VVS-installatører, el-installatører, ventilationsinstallatører, entreprenører, bygherrerådgivere, kommunale sagsbehandlere, bygherrer, driftspersonale m.fl.

Varighed: to halve dage og en hel dags kursus

Web: ⁣Funktionsafprøvning i store bygninger (teknologisk.dk)

 

Områder for etage- og kontorejendomme (større bygninger)

  • Varmeanlæg (store)
  • Ventilationsanlæg (store)
  • Køleanlæg
  • Belysningsanlæg
  • Elevatorer
  • CTS-anlæg (bygningsautomation)

 

Tre niveauer af funktions-kontrol:

 

Funktionsafprøvning:

Installatørens dokumentation af installationens funktion og ydelser og dimensionering i det færdige byggeri efter BR18.

Performancetest:

Performancetest-metoden kobler betaling til leveret kvalitet og funktion. I praksis foregår det via verifikationer, som gennemføres under byggeriernes udførelse, dvs. før bygningerne afleveres. Udviklet af Bygningsstyrelsen.

Commissioning:

Commissioning skal integreres allerede i projektets programfase og være en del af denne til bygning er færdigbygget og overleveret til bygherren. Processen kan også fortsætte efter at bygningen er overdraget til bygherren. Det sikrer, at drift og vedligeholdelse af bygningen forsat vil ske efter bygherrens krav og ønsker årene efter. (Dansk standard DS 3090)

 

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.