Klima og ressourcer SKRIV UD

COP 28: Danmark får ros for grøn energi

af: Dorte Nørregaard Larsen, 05-12-2023
Foto: Colourbox

Selv om danskernes CO2-aftryk inkl. forbrugsudledninger ligger i den høje ende, og det derfor kan være svært at opretholde historien om Danmark som foregangsland, så får Danmark i en ny rapport fra det Internationale Energi Agentur, som blev præsenteret på COP 28 ros for vores grønne omstilling af energisystemet.

Det skriver Klima-, Forsynings- og Forsyningsministeriet i en nyhed på deres hjemmeside:

Danmarks fremskridt med grøn omstilling af energisystemet inspirerer lande over hele verden. Det kan man læse i en detaljeret gennemgang af Danmarks energi- og klimapolitik fra IEA, Det Internationale Energiagentur. Rapporten blev præsenteret på COP28-klimatopmødet i Dubai tirsdag, hvor IEA’s direktør, Fatih Birol, og Danmarks klimaminister, Lars Aagaard, var til stede.

”IEA-rapporten er et spejl, der viser os, hvor Danmark gør det godt, og afspejler de udfordringer, der stadig ligger foran os. Danmark er på rette vej med den grønne omstilling, særligt på energiområdet, og har gjort store fremskridt siden seneste IEA-rapport fra 2017. Det vil fortsat kræve hårdt arbejde at indfri vores ambitiøse klimamål, og vi hviler ikke på laurbærrene. Hvis andre vil lære af Danmarks erfaringer, er rapporten et godt sted at begynde at læse,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

IEA fremhæver Danmarks store andel af el fra vindmøller i energimikset – den højeste blandt IEA’s medlemslande – og at andelen af fossile brændsler i Danmarks samlede energiforsyning er faldet fra 75 procent i 2011 til 53 procent i 2022, langt under IEA-gennemsnittet på 79 procent. IEA bemærker også den store udbredelse af fjernvarme og den høje og voksende andel, som biogas udgør af gasforbruget.

I følge ministeriets hjemmeside indeholder IEA-rapporten indeholder også en række anbefalinger til Danmark – blandt andet om en one-stop shop for vindmølleprojekter på land, så godkendelsesprocessen kan speedes op. IEA anbefaler Danmark at gøre mest mulig brug af eksisterende infrastruktur ved udvikling af nye energiprojekter og hurtigt tage beslutninger om ejerskab og ansvar, hvis det er nødvendigt at bygge ny infrastruktur. Regeringen har for nylig taget initiativer til at imødekomme disse anbefalinger.

Du kan læse mere om rapporten, rosen og anbefalingerne, samt ministerens kommentarer hertil lige her

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.