Bygninger bliver til batterier

Navn på koncept/produkt/ide

EG INES og Fusebox – en samlet løsning på at gøre bygninger til batterier

Generel beskrivelse af produkt/koncept/ide

EG INES og Fusebox Virtual Power Plant løser det generelle problem med at balancere efterspørgsel og produktion af vedvarende energi. Den vedvarende energi produceres ikke altid på samme tid, som den skal bruges – og ved at lade bygningerne indgå som en aktiv part af el-systemet, bliver elproduktionen grønnere og elforbruget udleder mindre CO2. Kort sagt er den fælles løsning et virtuelt kraftværk, der gør det muligt for kunder der fx kan undvære strøm i spidsbelastningsperioder at få betaling for at andre får adgang til strømmen.

Løsningen reducerer CO2 udledningen, hjælper med at forbruge energien på de rigtige tidspunkter og dermed støtter omstilling til en fossilfri fremtid.

Med en færdig løsning til at identificere potentialet via tilgængelige data fra forsyningsselskaberne, beregner de digitale assistenter desuden hvilke bygninger, det er mest optimale at inddrage i planlægningen og udregner både værdien af løsningen, og lægger den automatisk ind i den digitale energieffektivisteringsplan.
Ud af tilfældigt udvalgt bygningsmasse med forskellige repræsentative bygninger fordelt over hele landet, er der potentiale i 35% af disse bygninger. I takt med energiprisernes udsving vil det blive endnu mere attraktivt at monitorere sin bygningsmasse og opsætte automatiske løsninger til at undgå spidslastperioder – uden konsekvenser for bygningernes drift eller indeklima.

Samlet løsning
Det virtuelle kraftværker leveres som en samlet løsning, hvor man kan udnytte de svingende spotpriser eller opsætte batterier i bygningen - og man er uafhængig af selve el-leverandøren.

Det virtuelle kraftværk fra Fusebox er sammen med EG Omega en nem og hurtig måde at reducere både energiforbruget og CO2-udledningen – og samtidig skaber den mere plads i el-nettet.

I EG har vi derfor investeret i flere projekter, der viser, at det kan lade sig gøre at spare betydelige mængder energi ved at lade bygninger spille sammen med energinettet – og nu er der en nem og lettilgængelig løsning klar.

EG Omega’s kunstige intelligens diagnosticerer ikke blot hvor stort problemet er i en stor bygningsportefølje – men vi hjælper også med at give medicinen.

Fusebox Virtual Power Plant forventes at ville være tilgængelige i slutningen af 2023 for danske kunder, mens demonstrationsprojekter er undervejs.

EG har medfinansieret ELFORSK projektet https://elforsk.dk/projektdatabase/pekive-prognosestyret-elopvarmning-baseret-pa-kunstig-intelligens-variable-elpriser, står bag www.energieffektivebygninger.dk og er partner i https://dg-store.eu/


Hvordan bidrager vores koncept/produkt/ide til den grønne omstilling?

Elprisernes udsving og årsagerne hertil, er efterhånden alment kendt. Løsningerne til private er udbredte – eksempelvis Tesla PowerWall og TrueEnergy. Til virksomhedsbrug er der stadig få muligheder, og pt. ingen løsninger der kan gennemgå 100 vis af bygninger og kommer med konkrete potentialevurderinger i forhold til at prioritere sin indsats.
Ved at tilbyde en nem måde at identificere potentialet på (via Datahub og offentlig tilgængelige data) og samtidig nemt tilbyde en løsning via en gennemprøvet teknologi, reduceres barrierer for at udbrede bygningsbatterier til andet en storcentre og fryselagre.
Da løsningen ikke nødvendigvis kræver ret meget involvering fra bygningsejere eller dennes driftsorganisation, vurderes det at potentialet er enormt. Samtlige bygninger over 10.000 kvm er oplagte og alt efter hvilken anvendelse bygningen har, kan bygninger ned til 5000 m2 også være relevante.
Dette kan ses af adskille udviklings- og forskningsprojekter – eksempelvis ELFORSK PEKIVE eller Interreg projektet DGSTORE.


Hvordan bidrager vores koncept/produkt/ide til Energiforum Danmarks vision om "...at bygninger med intelligent energiudnyttelse og rum til trivsel bliver kernen i fremtidens helhedstænkte, fossilfrie samfund"?

Da løsningen kun anvender tilgængelige samtykkebaserede data fra Datahub, er det nemt at få identificeret meget store bygningsmasser for hvor potentialet er størst. Løsningen anvender kendte teknologier til styringen i bygningen og kan udvides med batteriløsninger der overvåges af Fusebox. Derfor er barrierer hos de bygningsansvarlige lave og bygningerne bliver nu en aktiv spiller i det fossilfrie samfundt.

Ved at koble bygningerne til en dynamisk styring, kan bygningernes energiomkostninger reduceres med 2-5% og med tilsvarende reduktion i CO2 udledning.


Hvem vil typisk få glæde af vores koncept/produkt/ide? Og hvordan?

Løsningen henvender sig til bygningsejere med en større portefølje af bygninger og med potentialer for at aggregere mere end 300 MW i effekt. Ved en samlet kapacitet på 1 MW er der for nuværende omkring 1-3 mio om året i betaling for at stille denne kapacitet til rådighed.


Hvor er vores koncept/produkt/ide om 5 år?

Da løsningen kræver få ressourcer at opstarte, er skaleringspotentialet enormt. Med EG’s mere end 5 års erfaringer med anvendelse og validering af data fra Datahub, samt ca 11.000 datahub målere med flere års historiske data, estimeres det at at omkring 1000-3000 bygninger umiddelbart vil være relevante at koble op til el-nettet.

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.