Politik og regler SKRIV UD

Det grønne visnede i næste års finanslov

af: Jan V. Kristensen, 29-11-2023
Foto: Colourbox

Finansminister Nicolai Wammen (S) har præsenteret sin femte finanslov, og det er lykkedes at få alle partier med i aftalen på nær Enhedslisten. Men der mangler ægte vilje til den grønne omstilling, lyder det fra flere sider. 

TEKNIQ Arbejdsgiverne peger på, at finansloven for 2024 rummer flere elementer, der har betydning for virksomhederne i det tekniske erhvervsliv. Det gælder blandt andet fjernvarmepuljen, som får 150 millioner kroner tilført, men desværre er der ikke fokus nok på de mange områder, der ikke skal kobles til fjernvarmenettet, påpeger organisationen. 

- Vi ser et uforløst potentiale i landdistrikterne, som desværre ikke er med i finansloven. Puljen til landsbyfornyelse og istandsættelse af boliger er god, men vi så gerne, at man målrettet satte penge af til energieffektive tiltag, så de områder, der ikke har udsigt til fjernvarme også kan komme af med deres olie- eller gasfyr, siger Troels Blicher Danielsen, der er administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.  

Finansloven afsætter for eksempel 123,5 millioner kroner til Klimaskovfonden, der skal fremme skovrejsning til gavn for miljøet. Problemet er bare, at de penge bliver taget fra puljen til energibesparelser i bygninger. 

DI peger på, at der er for mange halvvisne blomster i buketten, når man ikke investerer yderligere i fremtiden i form af flere medarbejdere, skattelettelser eller grøn omstilling. 

- Den samlede prioritering af den grønne omstilling i finansloven er slet ikke stærk nok. Det undrer jeg mig ærligt talt over i en tid, hvor vi både har rekordhøje temperaturer og våde kældre mange steder. Der bør være et meget større fokus på grønne teknologier, der kan gøre en forskel både i det offentlige og det private, så Danmark er klimasikret og robust i fremtiden, siger Lars Sandahl Sørensen. 

- En stærkere prioritering af det grønne kunne også have været investeringer i energieffektivisering, lavere afgifter på biogas og biodiesel, grønne brændstoffer og CO2-fangst, etablering af hjemmeladere og destinationsladere for erhvervskøretøjer, vækstplan for plan, rensning for PFAS eller skovrejsning for bare at nævne nogle eksempler, siger DI-direktøren. 

Green Power Denmark har normalt stærke holdninger til de politiske tiltag og indgreb omkring energi. Denne gang nøjes organisationen i sine officielle udmeldinger med at glæde sig over, at politikerne har reddet energimuseet i Tange med en bevilling til næste års drift.  

Enhedslisten er eneste parti uden for forliget. 

- I Enhedslisten vil vi meget gerne være med i aftalen om finansloven, og vi har virkelig bestræbt os på at byde konstruktivt ind, men når regeringen insisterer på at smække døren i ansigtet på de nedslidte, så bliver vi nødt til at sige tak for nu, siger Victoria Velásquez, beskæftigelsesordfører.

 

Faktaboks: 

Grønne elementer i finansloven 

Der er flere af nyhederne i aftalen, der har med miljø og grøn omstilling at gøre:

Blandt andet er partierne blevet enige om en akutpakke til forbedring af vandmiljøet. For det står skidt til med havmiljøet i Danmark, der er præget af iltsvind på grund af udledning af kvælstof. 

Derfor skal en ny akutpakke skubbe på, så kvælstofudledningen bliver mindre - blandt andet ved at sætte fart på at udtage lavbundsjorde i landbruget. 

Derudover er partierne også blevet enige om at forlænge fjernvarmepuljen med et år mere, så flere fjernvarmeprojekter kan blive til virkelighed. 

Og så bliver planlagte stigninger i afgiften på elbiler sløjfet. Det har ellers været aftalt, at afgifterne på elbilerne skal stige gradvist frem mod 2030, men de stigninger bliver nu udskudt til efter 2025. 

Kilde dr.dk 

Læs evt. også mere her.

Del:
Tilbage til liste

Følg Energiforum Danmark på de sociale medier

Facebooklink LinkedInlink YouTube


Annonce:
Uddannelser og kurser
 

Se komplet oversigt over kurser og uddannelser

Få nyheder på e-mail og sms!
Jeg giver hermed samtykke til, at Energiforum Danmark behandler mine personoplysninger.
Læs om samtykke.

Bliv medlem!

Vil du også være medlem af Danmarks stærkeste energifaglige netværk? Se vores forskellige medlemstyper her, og meld dig ind med det samme.