Termonet måske et alternativ i landsbyer i hele landet? Dette foto af landsbyen Vejstrup er fra Colourbox 

Termonet kommer borgere uden fjernvarme til undsætning

af: Morten M. Westergaard og Rikke Lock, hhv. klimachef og projektleder ved COHEAT hos Middelfart Kommune.

Termonet er en oplagt løsning i områder, hvor det traditionelle fjernvarmenet aldrig vil nå ud. Dermed kan løsningen bidrage til den bedste og billigste vej til udrulningen af bæredygtig varme i Danmark.


Der er store CO2-besparelser at hente, hvis husejerne skifter deres olie- og naturgasfyr.

Omkring en halv million boliger herhjemme bliver stadig opvarmet af fossile brændstoffer som olie og gas.

Dansk Fjernvarme vurderer, at 200.000 af den halve million boliger, som kører på sort energi, kan overgå til det traditionelle fjernvarmenetværk.

De resterende 300.000 boliger skal der findes alternative løsninger til, og det skal det nationale energikrisestab, NEKST, hjælpe med.

NEKST har til opgave at løse og koordinere de akutte grønne udfordringer på tværs af myndigheder, kommuner og andre aktører.

Et af de mest attraktive alternativer til fjernvarme er kollektiv varmeforsyning baseret på såkaldt termonet.

Jordvarmeslanger suger overskudsvarme til sig

Termonet er et forsyningsnet, der transporterer termisk energi fra forskellige typer af energikilder på tværs af flere matrikler ved en temperatur, der er relativt tæt på jordtemperatur.

I kombination med jordvarmepumper kan et termonet levere varme og varmt brugsvand.

Temperaturen i et termonet gør det også muligt at have aktiv køling med varmepumpe eller passiv køling uden brug af varmepumpe.

Termonet består af jordvarmeslanger, der kan pløjes ned i marker, rabatter eller fodboldbaner m.v.

Slangerne kan absorbere overskudsvarme fra supermarkeder, spildevand eller afværgeboringer og distribueres til boliger i et fælles netværk.

Energien transporteres via en væske gennem rørene og ud til boligerne, der er koblet op på termonettet.

I boligerne tager en varmepumpe imod væsken og bruger den som energi til at varme vandet op til den temperatur, der skal bruges i boligen.

Termonet gemmer på varmen

Valget af varmepumpe skal tænkes med henblik på synergi og sektorkobling.

Termonet og andre jordvarmesystemer kan gemme store mængder overskudsvarme i jorden i månedsvis, så der opstår en form for varmebatteri.

Systemet kan desuden hjælpe med at balancere udsvingene i produktionen af sol- og vindenergi. Dermed kan der skabes synergi og sektorkobling med lokale energiforhold.

Figur 1: I litteraturen kaldes termonet også for 5. generations fjernvarme, fordi det er i "familie" med konventionel fjernvarme

Weapon of Mass Reduction

Foreningen Termonet Danmark er en non-profit organisation, som råder over rådgivere, advokater, kommuner, forsyningsselskaber m.fl.

Organisationen ser termonet som et gyldent “Weapon of Mass Reduction” i krigen mod den den fossile rumopvarmning i boligerne.

Det første anlæg, som dækker en hel landsby, er under etablering i Vridsløsemagle vest for København.

Hvis byen skulle have almindelig fjernvarme, ville det kræve en fire kilometer lang ledning, hvilket ville blive alt for dyrt.

I stedet har Høje Taastrup Fjernvarme tilbudt byens 110 husstande at få fjernvarme via et nyetableret lokalt termonet.

Flere lignende anlæg er på vej rundt omkring i Danmark, og metoden er ved at vinde frem over hele Europa.

Middelfart går forrest

I Middelfart har vi også taget termonet i brug som alternativ løsning til fossil opvarmning af boliger.

I 2017 påbegyndte vi arbejdet med at etablere et termonet i landsbyen Brenderup, som en del af udstykningen af 13 nye byggegrunde.

Termonettet består af otte lodrette jordvarmeboringer og et ledningsnet mellem boringerne og de 13 grunde.

Med høj virkningsgrad og individuelle varmepumper i de enkelte huse kan anlægget levere køling om sommeren og varme om vinteren. På denne måde udnyttes den naturligt lagrede energi i undergrunden.

Boringerne er placeret med plads imellem boringerne for at optimere udnyttelsen af jorden.

En af fordelene ved termonettet i Brenderup er også, at Bravida varme vil være operatør på systemet og sikre bedst mulig drift for beboerne. Altså samme professionelle eftersyn og drift, som vi kender fra fjernvarme.

Tegning af termonettet i Brenderup. Boringerne er placeret med plads imellem dem for at optimere udnyttelsen af jorden. Grafik: Middelfart Kommune.

Lovgivning bliver afgørende

Termonet Danmark anslår, at termonet vil kunne bruges i op mod 2000 landsbyer og mindre byer, der ikke kan få konventionel fjernvarme.

Nogle steder vil det kunne ske på markedsvilkår, hvor private aktører bidrager med organisering af boligejerne, hjælp med lånefinansiering m.v.

Der er imidlertid ikke tvivl om, at kommunerne kan spille den afgørende rolle.

Dels med lokalkendskab, dels med kommunegaranti og forbrugerbeskyttelse, hvis termonet etableres efter lov om varmeforsynings spilleregler.

Svaret på spørgsmålet om, hvorvidt termonet er omfattet af varmeforsyningsloven, vil Energistyrelsen slå endelig fast snarest.

Og det kan kun kun få langsomt at få besvaret dette spørgsmål.

For viser projektforslaget, at termonet er bedst og billigst, men kommunerne ikke kan tilbyde at hjælpe projektet pga. varmeforsyningsloven, ja så står NEKST med et stort problem med hensyn til tempo og løsninger.