Foto: Tekniq 

Leder: Fugt i fundamentet

af: Dorte Nørregaard Larsen, Energiforum Danmark


Googler man sætningen ”fugt i fundamentet” får man både links om gode råd til at undgå og bekæmpe fugt, om virksomheder der kan hjælpe en med netop det og så til en tosset video med Nikolaj Lie Kaas og Rasmus Bjerre fra Zulu-awards 2011


Selvom Nikolaj Lie Kaas og Rasmus Bjerre er virkelige sjove i videoen og det er komisk at høre en rap om omfangsdræn, så er fugt i fundamentet ikke særlig morsomt. Det er nemlig noget mange bygningsejere i stigende grad kæmper med, fordi de store regnskyl bliver flere og heftigere. Det betyder at klimatilpasning bliver et stadig vigtigere punkt på klimadagsorden og på driftsbudgettet.

I det her nummer af bladet dykker vi ned i, hvad klimaforandringerne betyder for omfanget og hyppigheden af fugt- og vandskader. Samt hvordan man forebygger disse skader, så bygninger der i ”gamle dage” var tørre og gode bliver ved at være det.

Et andet perspektiv på temaet fugt, er den fugt der kommer som konsekvens af, at vi opholder os inden for 90% af tiden. Indendørs afgiver vi og vores aktiviteter, så meget fugt, at det skal ud og væk, hvis der ikke skal opstå problemer med fx skimmelsvamp.

Det har givet anledning til tre artikler. To artikler om, hvordan fugtmåling kan bruges og ikke kan bruges til forebyggelse af skimmelsvamp og en artikel om erfaringer med konceptet ”retrowall” som er en indvendig isolering med et aktivt affugtende element.

Retrowall var en af de nominerede til sidste års innovationspris og med god grund, for det har potentiale til at adressere det store problem med indvendig isolering og fugt. Men hvordan er det gået siden vi blev præsenteret for det på netværkskonferencen i 2018?

Apropos innovationsprisen. Igen i år har vi spændende kandidater til innovationsprisen; alt fra biologisk isoleringsmateriale, aktive vinduer og intelligent overvågning af energi- og vandforbrug. Du kan læse om alle de indstillede og nominerede her