Grafik: Energistyrelsen 

Nyt værktøj viser totaløkonomien i tusindvis af produkter

af: Thore Stenfeldt, Energistyrelsen

Snart bliver totaløkonomien let at sammenligne for over 45.000 elektroniske husholdningsprodukter og skærme. Et nyt digitalt værktøj henter informationer direkte i EU’s EPREL-database. Det er godt nyt for både indkøbere og forhandlere.


Hvis I går efter den mindste udgift i levetiden, når der skal købes nyt, bliver det snart meget lettere at vælge en række produkter:

  • Køleskabe, vinkøleskabe og frysere
  • Vaskemaskiner og kombinerede vaske/tørremaskiner
  • Opvaskemaskiner
  • Tv og andre digitale skærme
  • Lyskilder (fra 1. september)


Det nye digitale værktøj ved navn ”Hele prisen” gør det muligt at sammenligne totaløkonomien i konkrete modeller på markedet. Det er en hjælp til forbrugerne – men også oplagt for indkøbere.

Du kan lynhurtigt indtaste eller fremsøge produkter og sammenligne dem i et visuelt brugervenligt layout.

Her kan du se de samlede udgifter til indkøb, energiforbrug og evt. vandforbrug i levetiden. Det er formentlig verdens enkleste TCO-værktøj, der gør det nemt at vælge den totaløkonomisk billigste løsning.

Du kan også bruge ”Hele prisen” til at se, hvor effektivt et produkt er i forhold til de andre produkter på markedet.

Det er en væsentlig indsigt, fordi der for mange produktkategorier endnu ikke findes modeller, der kan opnå et A-mærke. Eksempelvis anbefaler Energistyrelsen at gå efter B- eller C-mærkede opvaskemaskiner.

Giver troværdighed til forhandlere

”Hele prisen” er også relevant for forhandlere af produkterne. Som forhandler kan du bruge værktøjet direkte i købssituationen til at vejlede kunderne om valg af produkt.

Du kan f.eks. sammenligne to vaskemaskiner for kunden på en skærm i butikken, så de selv kan se forskellene. Det kan bl.a. visualisere for kunden, at den dyreste model i indkøb ofte er det økonomisk bedste valg, fordi den samlet set er billigst i levetiden.

Vi anbefaler derfor forhandlere at udnytte mulighederne i det nye værktøj. Som forhandler giver det dig også ekstra troværdighed, at ”Hele prisen” er udviklet af myndighederne og ikke en kommerciel aktør.

Grafik: Energistyrelsen

Altid opdaterede data

”Hele prisen” er udviklet af EU og nationale myndigheder som en del af EU’s Label2020-arbejde med de nye energimærker. Det kan bruges i hele EU og versioneres til forholdene i de enkelte lande.

Når du bruger værktøjet i den danske version, udregnes totaløkonomien altså efter danske energipriser og den forventede levetid for produkter i Danmark. Du kan også selv justere på værdierne så de passer til din konkrete situation.

Værktøjet henter som det eneste i verden produktdata direkte i EU’s EPREL-database. Den indeholder data for alle energimærkede produkter bragt på markedet fra januar 2019.

Lige nu er mere end 45.000 registreret i databasen, og værktøjet opdateres automatisk i takt med, at nye produkter introduceres på EU’s indre marked.

”Hele Prisen” er en gave til både indkøbere, forhandlere og forbrugere – og til klimaet – og det kan varmt anbefales at udnytte mulighederne i det.

Det nye værktøj ventes klar på dansk i løbet af juni og kan findes via SparEnergi.dk/indkoeb.

Fakta: Det kan du med ”Hele prisen”

  • Beregne og sammenligne totalomkostninger for konkrete produkter
  • Se spændet af tilgængelige energiklasser for en produktkategori, og hvordan det enkelte produkt er placeret
  • Se de mest effektive produkter i en specifik produktkategori
  • Sammenligne produktinformation på over 45.000 produkter i EU’s EPREL-database
  • Se beskrivelse af de nye energimærker


Kilde: Energistyrelsen